Tako Španci kot Italijani so na poti do finala izvajali 11-metrovke. Foto: EPA
Tako Španci kot Italijani so na poti do finala izvajali 11-metrovke. Foto: EPA
Pred finalom Eura v Kijevu

Na 13 dozdajšnjih evropskih prvenstvih še nobeni reprezentanci ni uspelo ubraniti naslova evropskega prvaka. To sta do zdaj imeli priložnost le Sovjetska zveza in Nemčija. Sovjeti so leta 1960 postali prvi prvaki, štiri leta pozneje pa so klonili pred Španci. Nemci so bili prvaki leta 1972, na naslednjem prvenstvu pa so v Beogradu proti Češkoslovaški izgubili po streljanju enajstmetrovk.

Finale Eura si boste lahko ob 20.45 ogledali na TVS 2, MMC TV in na mobilnih napravah.

Možnost za trojček imeli le še Nemci
Španci so pred štirimi leti v finalu premagali Nemčijo z 1:0 in začeli zlato obdobje v zgodovini reprezentančnega nogometa. Med obema evropskima prvenstvoma so namreč še prvič v svoji zgodovini postali svetovni prvaki, zdaj pa imajo priložnost za nesluteni trojček (dva evropska naslova, vmes pa še svetovni).

Devet odločilnih tekem brez prejeta gola
V enakem položaju so bili že prej omenjeni Nemci, ki so med obema finaloma na Eurih leta 1974 osvojili še naslov svetovnega prvaka. Branilci naslova imajo v izločilnih bojih izjemno statistiko, saj na zadnjih treh turnirjih niso prejeli niti enega gola.

TekmaNasprotnikIzid
Četrtfinale 2008Italija0:0 (11-m)
Polfinale 2008Rusija3:0
Finale 2008Nemčija1:0
Osmina finala 2010Portugalska1:0
Četrtfinale 2010Paragvaj1:0
Polfinale 2010Nemčija1:0
Finale 2010Nizozemska1:0
Četrtfinale 2012Francija2:0
Polfinale 2012Portugalska0:0 (11-m)

Proti Špancem "igrali" le Italijani
Izjemna igra v obrambi jih krasi tudi na tem Euru, saj so prejeli le en zadetek, ravno proti Italiji v skupinskem delu tekmovanja (1:1). Vseh pet nasprotnikov furije je skupaj v okvir španskih vrat sprožilo le 12 strelov, od tega polovico ravno Italijani na prej omenjeni tekmi.

Italija že dolgo neporažena
Na drugi strani bodo Italijani igrali v svojem devetem finalu na velikih tekmovanjih. Na tem turnirju so edini, ki na nobeni tekmi niso zaostajali. Na letošnjem tekmovanju so si prislužili največ kartonov (15), enako je v statistiki število neporaženih tekem, saj so na zadnjih 15 tekmah ostali neporaženi.

Vratarja v vlogi kapetanov
Reprezentanci povezuje tudi dejstvo, da sta kapetana vratarja. Čuvaj italijanskih vrat Gianluigi Buffon bo 25. v karieri zaigral na obeh največjih turnirjih, s čimer bo podrl rekord rojaka Dina Zoffa. Med vratarji ima več nastopov ravno njegov kolega v španskih vratih Iker Casillas (28).

Pred finalom Eura v Kijevu