Slovaki se veselijo tretjega mesta. Zbrali so štiri točke in so v odličnem položaju med tretjeuvrščenimi reprezentancami. Foto: Reuters
Slovaki se veselijo tretjega mesta. Zbrali so štiri točke in so v odličnem položaju med tretjeuvrščenimi reprezentancami. Foto: Reuters
Wayne Rooney
Kapetan Wayne Rooney je vstopil v 56. minuti. Foto: Reuters
Marek Hamšik
Marek Hamšik ni bil nevaren za vrata Angležev, vseeno pa je bil po tekmi zelo zadovoljen s točko. Foto: Reuters

Obema ekipama je ustrezal remi in tekma na stadionu Geoffroy Guichard res ni navdušila 42.000 gledalcev. Na tribunah so imeli Angleži tudi kraljevsko podporo, saj je ob še bolj strogih varnostnih ukrepih kot običajno dvoboj v živo spremljal tudi princ William.

Kapetan Rooney začel na klopi
Angleški selektor Hodgson se je odločil za precej premešano postavo. V začetni enajsterici ni bilo kapetana Wayna Rooneyja, ki je vstopil šele v 56. minuti. Kot kapetan je začel Gary Cahill, od prve minute so priložnost dobili Jordan Henderson, Jack Wilshere in Nathaniel Clyne.

Oglejte si celotno tekmo ter studijsko analizo prvega in drugega polčasa.


Jalova premoč Angležev v prvem polčasu

Angleži so začeli precej bolj odločno. V 5. minuti je Nathaniel Clyne prodrl po desni strani in podal pred vrata, kjer je Jamie Vardy podstavil koleno, žoga pa je zletela prek vrat. Štiri minute pozneje je Vardy z glavo podaljšal žogo na daljšo vratnico, a je vratar Matuš Kozačik posredoval pred Danielom Sturridgem.

Kozačik reševal Slovake
V 17. minuti so imeli Angleži veliko priložnost. Vardy je po dolgi podaji z izjemnim šprintom švignil mimo kapetana Martina Škrtela. Napadalec Leicesterja je streljal z levico, Kozačik pa se je izkazal in z nogo odbil žogo.

Slovaki so se organizirano branili, vendar so bili nenevarni v napadu. V 33. minuti je Clyne lepo zaposlil soigralca pri Liverpoolu Adama Lallano, ki je streljal z 12 metrov, s parado pa se je izkazal Kozačik.


Mak ni kaznoval velike napake Smallinga

V nadaljevanju je bilo razmerje na igrišču podobno, jalova premoč Angležev pa se je poznala tudi pri njihovi zbranosti. V 52. minuti branilec Chris Smalling ni dobro ustavil žoge s prsmi pred svojimi vrati, pritekel je Robert Mak, a ni dobro zadel žoge in vratar Joe Hart je posredoval v zadnjem trenutku.

Tudi Rooneyju ni uspelo prebuditi soigralcev
Rooney je prišel v igro v 56. minuti in je malce poživil angleški napad, ki pa mu je še vedno manjkala pika na i. Slovaška se je zbrano branila in prepustila premoč tekmecem, izbranci Jana Kozaka pa niso delali napak v obrambi in so zgolj prežali na morebitne napake tekmecev.

V 61. minuti je Jordan Henderson našel rezervista Deleja Allija, ki je prišel do strela s petih metrov, Škrtel pa je žogo odbil v kot.

Bolj ko se je tekma bližala koncu, bolj je bilo jasno, da so Slovaki povsem zadovoljni s točko, ki bi jim tudi kot tretjeuvrščeni ekipi (na drugi tekmi je medtem Wales visoko vodil) zelo verjetno omogočila napredovanje. Tudi pet minut sodnikovega dodatka ni prineslo spremembe izida.

Hodgson: V izločilnih bojih se nam mora odpreti
"Zaslužili smo si zmago. Na vseh treh tekmah predtekmovanja smo prevladovali, zmagali pa smo le enkrat. Ne moremo biti zadovoljni po takem velčeru. Zavedam se, da bomo prejeli kritike, saj smo imeli veliko posest žoge, pred vrati pa nam steče, a prepričan sem, da se bo tudi to spremenilo. V izločilnih bojih se nam mora odpreti," je pojasnil Hodgson.

Slovaški seleketor Kozak je bil precej boljše volje: "Pred začetkom prvenstva sem naredil določene izračune. Edina možnost, da osvojimo štiri topčke je bila, da premagamo Wales. Ravno to tekmo smo izgubili, pa smo si vseeno priigrali štiri točk. Zelo sem zadovoljen in zdaj čakamo na razplet v preostalih skupinah."
Skupina B, Saint Etienne:
SLOVAŠKA - ANGLIJA 0:0
39.051 gledalcev
Rusija - WALES 0:3 (0:2)
28.840; Ramsey 11., Taylor 20., Bale 67.

Lestvica:                            
WALES *            3  2 0 1  6:3   6 
ANGLIJA *          3  1 2 0  3:2   5 
SLOVAŠKA           3  1 1 1  3:3   4 
RUSIJA             3  0 1 2  2:6   1