Portugalska slavi nove junake. Foto: EPA
Portugalska slavi nove junake. Foto: EPA

V nedeljo so Portugalci z golom Ederja v 109. minuti po podaljšku odpravili gostitelje turnirja Francoze in se prvič zavihteli na evropski vrh. Že na letališču so izbrano vrsto pričakali številni nogometni navdušenci, evropske prvake pa je sprejel tudi predsednik države Marcelo Rebelo de Sousa.

"Vi ste najboljši v Evropi, s svojimi igrami, vedenjem, pogumom, odločnostjo ste lahko zgled številnim našim državljanom," je poudaril predsednik, ki je nogometaše nagradil z državnim odlikovanjem.

Že ob koncu tekme je bilo veselje v domovini izjemno. Po zadnjem sodniškem žvižgu so vzkliki veselja odmevali po ulicah prestolnice, navijači so mahali z zastavami iz avtomobilov, trobili, nebo pa je žarelo ob pirotehničnih eksplozijah. Nočno rajanje po tekmi, kjer je na ulicah Lizbone slavilo na desettisoče navijačev, se je zavleklo tudi v ponedeljek čez dan, ko so portugalski junaki prišli domov.

Ronaldo: Ta naslov podarjamo navijačem
Več deset tisoč navijačev je po ulicah Lizbone mahalo z rdeče-zelenimi državnimi zastavami v počastitev zgodovinske zmage njihovih ljubljencev v finalu evropskega prvenstva. Prvi zvezdnik ekipe Cristiano Ronaldo, ki je finalni dvoboj zaradi poškodbe kolena moral zapustiti že v 25. minuti, se je po ulicah Lizbone na odprtem avtobusu večinoma oklepal pokala.

"Portugalska se je vpisala v zgodovino, veliko zaslug za to imate tudi vi, navijači. Ta naslov podarjamo vsem portugalskim državljanom in državljankam ter vsem tistim, ki so verjeli v nas. Zato sem izredno vesel in ponosen, da se lahko skupaj z vami veselimo tega naslova," je navijačem spregovoril Ronaldo.

Portugalski nogometaši bodo za naslov evropskega prvaka tudi finančno nagrajeni, saj bo nogometna zveza vsakemu igralcu nakazala 300 tisoč evrov.