Jakub Blaszczykowski se veseli zmagovitega gola. Foto: Reuters
Jakub Blaszczykowski se veseli zmagovitega gola. Foto: Reuters

Edini zadetek je padel v 54. minuti, ko je Jakub Blaszczykowski, ki je vstopil na začetku drugega polčasa, prejel žogo v kazenskem prostoru, nato preigral Ruslana Rotana in žogo poslal v desni zgornji kot vrat Andrija Pjatova.

Ukrajinci, ki so bili zaradi dveh porazov že pred tekmo odpisani, so imeli kljub temu žogo bistveno več v svoji posesti (63:37), sprožili pa so tudi več strelov v okvir vrat (5:3), a so bili neučinkoviti pred vrati Lukasza Fabianskega. Poljska se bo v sobotni osmini finala pomerila s Švico.

Priložnosti Milika in Lewandowskega
Ukrajinski vratar Andrij Pjatov je bil na preizkušnji že v 3. minuti, ko je odbil poskus Arkadiusza Milika, ki je ustrelil z leve strani. Malo pozneje je do lepe priložnosti prišel še Robert Lewandowski, a je meril čez vrata. Poljaki so pričakovano že od prvega sodnikovega žvižga pritiskali proti vratom Ukrajincev.

Ukrajina celo nevarnejša
A zapretili so tudi "odpisani" Ukrajinci. V 9. minuti se je v kazenskem prostoru odkril Roman Zozulja, ki je ustrelil z desne strani, a so njegov poskus ustavili. Po odbiti žogi je poskušal še Andrej Jarmolenko, a je bil Lukasz Fabianski na mestu. Ukrajina je bila v nadaljevanju celo nevarnejša. Tako je Jarmolenko v 17. minuti na levi strani prišel pred Fabianszkega, a mu ga ni uspelo matirati, saj je njegov strel zletel mimo vratnice. Ukrajinci so v nadaljevanju pokazali več, pletli so nevarne akcije, a resneje niso ogrozili vrat Fabianszkega. Na drugi strani so Poljaki po boljšem začetku nekoliko padli. Statistika ob polčasu: posest žoge 63:37 za Ukrajino, streli v okvir vrat pa 2:2.

Blaszczykowski poljski adut s klopi
Tako kot prvega so tudi drugi polčas bolje začeli Poljaki, ki so v 54. minuti tudi povedli. Zadel je Jakub Blaszczykowski, ki je v igro vstopil v 46. minuti. Poljaki so na kratko izvedli kot, Milik je na desnem robu kazenskega prostora našel Blaszczykowskega, ta je preigral Ruslana Rotana, nato pa žogo z levico poslal v daljši kot vrat nemočnega Pjatova.

Jalovi poskusi Ukrajincev
Poljaki so se v nadaljevanju nekoliko potegnili nazaj, Ukrajinci pa so napadali za izenačenje. V 79. minuti je Zozulja z glavo streljal mimo desne vratnice Fabianskega, nekaj minut pozneje pa je poljskega vratarja s strelom z okoli 20 metrov namučil Rotan. Fabianski je bil na mestu tudi po strelu Jarmolenka v 84. minuti, tako da je ostalo pri poljski zmagi.

Izgredi poljskih in ukrajinskih navijačev
Pred srečanjem so izbruhnili izgredi poljskih in ukrajinskih navijačev, tako da je morala posredovati policija z vodnimi topovi in solzivcem. Poljski navijači so nosili transparent "Branilci evropske kulture".

V drugi tekmi skupine C je Nemčija z 1:0 strla Severne Irce in osvojila prvo mesto.

SKUPINA C

Marseille:
UKRAJINA - POLJSKA 0:1 (0:0)
58.874; Blaszczykowski 54.

Pariz:
SEVERNA IRSKA - NEMČIJA 0:1 (0:1)
44.000; Gomez 29.

Lestvica:                           
NEMČIJA *          3  2 1 0  3:0   7
POLJSKA *          3  2 1 0  2:0   7
SEVERNA IRSKA      3  1 0 2  2:2   3
UKRAJINA           3  0 0 3  0:5   0