Veselje Maria Gomeza in Thomasa Müllerja po zadetku v 29. minuti. Foto: Reuters
Veselje Maria Gomeza in Thomasa Müllerja po zadetku v 29. minuti. Foto: Reuters
Joachim Löw
Joachim Löw pred kuliso severnoirskih navijačev. Foto: Reuters

Prvo mesto v osmini finala prinaša obračun s tretjeuvrščeno ekipo iz skupin A, B ali F.

Celotno tekmo si lahko ogledate TUKAJ.

Nemški selektor Joachim Löw je nekoliko premešal postavo. Na klopi je ostal Julian Draxler, priložnost pa sta dobila napadalec Mario Gomez in obetavni branilec Joshua Kimmich. Prav Gomez je v 29. minuti zadel za vodstvo elfa z 0:1. V kazenski prostor je prodrl Thomas Müller in s šestih metrov podal nazaj Gomezu, ta pa je brez težav zatresel mrežo. Žoga je šla med nogama branilca Garetha McAuleyja. V 27. minuti je Müller z glavo meril v vratnico, v 34. pa je stresel prečko. Že v uvodne četrt ure so imeli Nemci kar nekaj priložnosti, a je obramba Severnih Ircev zdržala. Razmerje v strelih je bilo v prvem polčasu 1:12, od tega v okvir vrat 1:5. Nemci so imeli 67 odstotkov časa žogo v svoji posesti.
V nadaljevanju prvenstva bo treba biti učinkovitejši
Tudi v drugem delu je Nemčija napadala, a ni več znala ukaniti razpoloženega vratarja Michaela McGoverna, ki se je izkazal z nekaj lepimi obrambami. Dve priložnosti je imel Mario Götze, nato pa ga je v 55. minuti zamenjal Andre Schürrle. Löwovi varovanci so sicer v napadu prikazali bolj navdihnjeno predstavo kot na prvih tekmah proti Ukrajini (2:0) in Poljski (0:0).
"Imeli smo veliko priložnosti, moramo pa narediti naslednji korak in jih izkoristiti. V tem primeru bomo na tem turnirju uspešni," je povedal Gomez, ki je na evropskih prvenstvih v statistiko vpisal svoj četrti zadetek, s čimer zaostaja le en gol za nemškim rekorderjem Jürgenom Klinsmannom.

McGovern: Če se ne bi uvrstili naprej, bi bili zelo razočarani
Severna Irska se je v četrtek proti Ukrajini izkazala z odličnim in agresivnim pokrivanjem po celotnem igrišču, kar pa je bilo seveda proti svetovnim prvakom težje početi. Kljub vsemu je z minimalnim porazom zeleno-bela armada obdržala možnosti za uvrstitev med 16 najboljših in po večerni zmagi Turčije nad Češko (2:0) se je že lahko veselila tega uspeha. Končala je na tretjem mestu s tremi točkami in razliko v zadetkih 0 (2:2), v razvrstitvi tretjeuvrščenih reprezentanc pa sta za njo že zaostali vsaj Turčija in Albanija. V osmini finala bomo videli tudi Slovaško in Madžarsko.
"Če se ne bomo uvrstili naprej, bomo zelo razočarani. Danes sem bil zaposlen, psihično je bilo zelo naporno. Vedeli smo, da lahko vsak zadetek odloča, in želeli zadržati ta izid ter mogoče zadeti tudi mi,"
je že pred tekmo Turčija - Češka dejal McGovern.
Zadetek Gomeza za vodstvo Nemčije


Skupina C, 3. krog:
SEVERNA IRSKA - NEMČIJA 0:1 (0:1)
Gomez 29.

UKRAJINA - POLJSKA 0:1 (0:0)
Blaszczykowski 54.

Lestvica:                           
NEMČIJA *          3  2 1 0  3:0   7
POLJSKA *          3  2 1 0  2:0   7
SEVERNA IRSKA      3  1 0 2  2:2   3
UKRAJINA           3  0 0 3  0:5   0