Francozi so zabili 11 golov in so najučinkovitejša ekipa EP-ja. Foto: Reuters
Francozi so zabili 11 golov in so najučinkovitejša ekipa EP-ja. Foto: Reuters
Manuel Neuer (Nemčija)
Na drugi strani imajo Nemci najboljšo obrambo. Prejeli so le en gol. Foto: Reuters
Nemci proti Franciji s kadrovskimi težavami

Manjkali bodo kar trije igralci udarne postave. Zaradi poškodbe ne bo napadalca Maria Gomeza in obrambnega vezista Samija Khedire, kartoni pa so iz polfinala izločili tudi osrednjega branilca Matsa Hummelsa.

Elf, ki lovi četrti evropski naslov, bo najbrž tudi brez Bastiana Schweinsteigerja. Kapetan, ki v igro vstopa v drugem polčasu, čuti bolečine v kolenu. V napadu bo Löw izbiral med Mariem Götzejem, Thomasom Müllerjem, Lukasom Podolskim in Leroyem Sanejem. Prva dva v Franciji nista blestela.

Francozi niso predvidljivi kot Italijani
V obrambi nemški selektor najverjetneje ne bo uporabil postavitve kot proti Italiji, ko je v osrčje obrambe postavil tri branilce. "Še vedno premišljujem. Italija je ekipa z avtomatizirano igro. V tem so na svetovni ravni, a so predvidljivi. Francija je drugačna. Igralci stalno menjujejo položaje, imajo nepričakovane poteze in so težje predvidljivi," pravi Löw, ki bo v sredino najverjetneje poslal Emreja Cana, Benedikta Höwedesa pa premaknil na mesto branilca Hummelsa.

Deschamps: Videti smo bolje, toda Nemci so Nemci
V francoski javnosti so se dvignila pričakovanja po dobri predstavi proti Islandiji, ko so tricolori slavili zmago s 5:2. Selektorja Diderja Deschampsa bolj kot napad skrbi igra v obrambi. Čeprav ga je po četrtfinalni tekmi pohvalil, bo novinca Samuela Umtitija v zadnji vrsti najverjetneje zamenjal Adil Rami, ki zaradi kartonov proti Islandiji ni igral. Tudi Rami (tako kot Patrice Evra) je na prejšnjih tekmah kazal slabosti, ki proti Nemcem ne bodo dovoljene.

"Videti smo bolje, toda Nemci ostajajo Nemci. So najboljša ekipa v Evropi in na svetu ter edini, ki povsem kontrolirajo tekmo s tehnično kakovostjo od vratarja vse do napadalcev," je elf pohvalil Deschamps.

Tricolori nazadnje premagali Nemce leta 1958
Francozi so izgubili proti Nemcem v četrtfinalu mundiala pred dvema letoma in v polfinalih SP-ja v letih 1982 in 1986. Če odštejemo prijateljske tekme, so Francozi na velikih tekmovanjih Nemce nazadnje premagali leta 1958 na svetovnem prvenstvu. "Nihče ne more spremeniti zgodovine, a mi lahko spišemo novo poglavje. Menim, da igralci in navijači verjamejo, toda naši nasprotniki ostajajo najboljše moštvo. Ne želimo pristopiti k dvoboju z mislijo le na obrambo. Imamo napadalno moč in igralce različnih profilov, ki nasprotnika spravljajo v nevarnost," je povedal Deschamps.

Nazadnje sta se reprezentanci pomerili novembra lani ob napadu islamistov v Parizu. Francija je zmagala z 2:0.

Četrtek ob 21.00:

NEMČIJA - FRANCIJA

Verjetni postavi:

Nemčija: Neuer, Höwedes, Boateng, Mustafi, Kimmich, Hector, Can, Kroos, Özil, Draxler, Müller.

Francija: Lloris, Sagna, Rami, Koscielny, Evra, Sissoko, Pogba, Matuidi, Griezmann, Payet, Giroud.

Sodnik: Nicola Rizzoli (Italija)

Nemci proti Franciji s kadrovskimi težavami