Robbie Brady je zadel po predložku Wesleyja Hoolahana, ki je bil strelec na prvi tekmi ob remiju proti Švedski (1:1). Foto: Reuters
Robbie Brady je zadel po predložku Wesleyja Hoolahana, ki je bil strelec na prvi tekmi ob remiju proti Švedski (1:1). Foto: Reuters
Irski navijači
Irski navijači so verjeli v uvrstitev v osmino finala in jo tudi dočakali. Foto: Reuters

Pet minut pred koncem tekme je po lepem predložku soigralca iz Norwicha Wesleyja Hoolahana z desne strani iz bližine z glavo zadel Robbie Brady. Le nekaj trenutkov prej je imel Hoolahan, ki je na zelenico prišel v 77. minuti, po napaki Leonarda Bonuccija izjemno priložnost, a je zelo slabo streljal in žoga je bila lahek plen Salvatoreja Siriguja.

Celotno tekmo si lahko ogledate TUKAJ.


"Uresničile so se mi sanje. Ko sem bil otrok, sem sanjal o tem. Vse pohvale Hoolahanu. Žogo je podal naravnost na mojo glavo. Nekajkrat smo se igrali s svojo usodo, a na koncu dosegli to, kar smo potrebovali," je povedal Brady.
Vratnica Insigneja v 77. minuti

Že v prvem polčasu so bili nevarnejši Irci, ki pa so sprožili le en strel v okvir vrat. Italijani na drugi strani niti enega. V 21. minuti je po strelu iz kota Daryl Murphy žogo z glavo usmeril pod prečko, vendar jo je Sirigu izbil čez vrata. Že prej, v 9. minuti, je Jeff Hendrick s 25 metrov z levico meril samo nekaj centimetrov mimo zgornjega kota vrat. Pred koncem prvega dela je na drugi strani Ciro Immobile prav tako zgrešil le za malo.
V drugem polčasu so bili Italijani najbližje zadetku v 77. minuti, ko je rezervist Lorenzo Insigne z roba kazenskega prostora zadel vratnico le tri minute po vstopu v igro, sicer pa so imeli več od igre Irci.

V prvi postavi le trije Italijani s tekme proti Švedski
Selektor azzurrov Antonio Conte je precej premešal začetno postavo in na zelenico poslal večinoma tiste, ki so na prvih dveh tekmah začeli na klopi. V primerjavi s petkovim srečanjem proti Švedski (1:0) je zamenjal osem igralcev. Le Bonucci, Andrea Barzagli in Alessandro Florenzi so bili v prvi postavi tudi pred petimi dnevi. Namesto Gianluigija Buffona, ki je imel tudi vročino, je branil Sirigu, kapetanski trak pa je nosil Bonucci.
Irci niso mogli računati na poškodovanega Jonathana Waltersa, novembra strelca obeh zadetkov na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij v Dublinu, ko so si fantje v zelenem z zmago z 2:0 nad BiH-om zagotovili nastop na EP-ju v Franciji.
Zadetek Bradyja za zmago Irske


Skupina E, Lille:
ITALIJA - IRSKA 0:1 (0:0)
44.268; Brady 85.
Nica:

ŠVEDSKA - BELGIJA 0:1 (0:0)
34.011; Nainggolan 84.
Lestvica:                           
ITALIJA *          3  2 0 1  3:1   6
BELGIJA *          3  2 0 1  4:2   6
IRSKA *            3  1 1 1  2:4   4
ŠVEDSKA            3  0 1 2  1:3   1
* - osmina finala