V 109. minuti je Portugalska na sredini izvedla avt, do žoge je na kratko prišel najboljši Francoz Antoine Griezmann, a jo je izgubil v dvoboju z Moutinhom, v nadaljevanju akcije pa je zablestel Eder in okronal Portugalce za evropske prvake. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V 109. minuti je Portugalska na sredini izvedla avt, do žoge je na kratko prišel najboljši Francoz Antoine Griezmann, a jo je izgubil v dvoboju z Moutinhom, v nadaljevanju akcije pa je zablestel Eder in okronal Portugalce za evropske prvake. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

S taktičnega vidika bi lahko povzeli vse napisano do zdaj v kolumnah. Poudarek na disciplini v fazi branjenja, miselnosti ne izgubiti, najboljši igralci zadržani v pripravi zaključka napada, v prekinitvah ekipe brez kreativnosti, psihološki moment zelo obremenilen in po kondicijski plati zelo povprečni kazalci.

Strokovne kolumne Simona Rožmana ob EP-ju 2016:
-
pred turnirjem,
- po 1. krogu,
- po 2. krogu,
- po 3. krogu,
- po osmini finala,
- po četrtfinalu,
- po polfinalu.

Pričakoval sem, da bodo Francozi siloviti v protinapadih, ko bodo Portugalci storili napako v pripravi kontinuiranega napada, a se je to zgodilo samo enkrat na celotnem srečanju.

Rui Patricio preprečil Griezmannovo kazen

Reprezentanca Francije je imela na celotnem prvenstvu težave oz. natančneje premalo skupnih idej, kako pripraviti zaključek napada. Menim, da tu niso imeli izdelanega načrta, saj se skozi celotno prvenstvo pri njih ponavlja zelo malo tipičnih igralnih položajev. Še najočitneje se je to izrazilo na finalni tekmi, ko so jim Portugalci prepustili igro. Več prostora so jim puščali na bočnih položajih, česar pa Francozi niso znali izkoristiti. Kljub vsemu so si pripravili nekaj priložnosti.

Francozi niso znali izkoristiti priložnosti

Reprezentanca Portugalske je na celotnem prvenstvu pokazala največ fleksibilnosti v fazi branjenja in bila v tekmah na izpadanje odlično pripravljena na nasprotnike. Igralci so se povsem podredili selektorjevim idejam, ki so temeljile predvsem na obrambni drži. V finalni tekmi so v fazi napada pokazali zelo malo svojih hitrih prehodov v napad (protinapadov); predvidevam, da je v ozadju strategija selektorja Fernanda Santosa, da tekma poteka čim počasneje, kontrolirano, saj bi v igri hitrih prehodov in igri na večjem prostoru bili verjetno v izgubljenem položaju.

Od 60. minute naprej jim je odlično uspevalo ohraniti žogo in z zelo pasivno posestjo še bolj uspavati Francoze. V teh trenutkih se je pokazala po mojem mnenju največja pomanjkljivost (v igri v fazi branjenja) francoske reprezentance, saj na odigranih tekmah niso nikoli tvegali in izvajali pritiska (presing) visoko na nasprotnikovi polovici. S tem bi dvignili ritem igre, saj menim, da so bili po kondicijski plati močnejši in bi lahko tekmo obrnili sebi v prid.

Značilnost kontinuiranega napada Portugalske je temeljila na obračanju strani igre in iskanju zaključka napada prek bočnih položajev, s predložki in skokom z glavo, kar so sicer redko poskušali tudi na finalni tekmi.

Portugalci dvakrat resno zagrozili

V podaljšku se stvari na igrišču sicer niso bistveno spremenile, so pa Portugalci na moje začudenje pokazali več energije. Po lepem zadetku Ederja, ki je večino dela opravil sam, Francozom ni uspelo narediti večjega pritiska pred vrati Ruija Patricija.

Evrogol Ederja za zmago Portugalske v finalu


Nadaljnje podrobnejše analize iz vseh zornih kotov odigranega 15. evropskega prvenstva nam bodo odgovorile na zastavljena vprašanja pred prvenstvom. Osebno sem pričakoval več, predvsem nadaljevanje trenda napadalnega nogometa, večje dinamike in bolj določenih modelov igre posameznih reprezentanc.