Že zaradi grdih prizorov iz Saint Etienna, ko je na primer
Že zaradi grdih prizorov iz Saint Etienna, ko je na primer "topovski udar" eksplodiral v roki francoskega gasilca, se Hrvaška ne more izogniti ostri kazni Uefe. Foto: Reuters
Pretep med hrvaškimi navijači v Saint Etiennu
Pri vodstvu Hrvaške z 2:1 proti Češki so na zelenico poletele bakle in petarde, sledil pa je medsebojni obračun na hrvaški tribuni, kjer naj bi celotni incident zakuhala skupina 20 huliganov. Po petminutni prekinitvi se je tekma nadaljevala, a Hrvati so bili neprepoznavni in Čehi so z 11-m prišli do izenačenja, ki pa Hrvatov sploh ni več zanimalo. Foto: Reuters
Svastika
Se spomnite afere svastika na Poljudu v Splitu? Ali pa prekinjene kvalifikacijske tekme na San Siru v Minalu? Petkov izgred je nadaljevanje navijaške vojne med pretežno Dalmatinci in gospodarjem Dinama in HNS-ja Zdravkom Mamićem, pri čemer je hrvaška reprezentanca osrednje bojno polje. Foto: Reuters
Nasilje hrvaških huliganov odmeva po svetu

Manjša skupina hrvaških navijačev je zabila napovedani avtogol in na tekmi Hrvaška - Češka (2:2) izzvala incident, ki je pritegnil pozornost vse nogometne Evrope, ta pa se zdaj upravičeno zgraža nad Hrvaško in začudeno se sprašuje, zakaj se je zgodila sabotaža lastne reprezentance.

Ravno izključitev je cilj izgrednikov
Zakaj? Ni se zakuhalo včeraj, saj na Hrvaškem že več let poteka navijaška vojna z Zdravkom Mamićem, šerifom iz Maksimirja, ki ne obvladuje samo Dinama iz Zagreba, temveč tudi Hrvaško nogometno zvezo (HNS). Uporniki ga obtožujejo mafijskih metod, pri čemer je bil že večkrat pod drobnogledom države in tožilstva ter tudi aretiran. Evropska nogometna zveza (Uefa) je v precepu: kako ostro kaznovati Hrvaško? Ali ji zagroziti z izključitvijo z EP-ja 2016 in tako dejansko narediti točno to, kar si uporniški huligani želijo?

Kazen bo znana v ponedeljek
Disciplinska komisija Uefe bo sprejela odločitev v ponedeljek. Hrvaško nogometno zvezo kot odgovorno bremenijo: prižig pirotehnike na tribuni, metanje nevarnih predmetov na igrišče, ogrožanje množice gledalcev in rasistično obnašanje. Danes ob 15.30 ima HNS izredno novinarsko konferenco.
Pod lupo zaradi navijačev tudi Turčija
Disciplinski postopek je bil sprožen tudi proti Turčiji, zaradi izpadov njihovih navijačev po še drugem porazu na prvenstvu. Turški navijači so po porazu nezadovoljstvo izrazili s prižiganjem bakel. Prav tako naj bi navijači vdrli na igrišče, na katero so tudi odvrgli kar nekaj pirotehničnih sredstev.


Na grbi že imajo Uefino kazen

Hrvaška ima na vesti kopico starih grehov, vsi pa so posledica vojne med Mamićevo Hrvaško nogometno zvezo in navijači, ki naj bi večinoma pripadali Torcidi iz Splita, kjer že tradicionalno vlada globoko nezaupanje do Zagreba. Po prekinjeni kvalifikacijski tekmi v Italiji in škandalu s svastiko na zelenici splitskega stadiona Poljud ob povratni tekmi z azzurri je Uefa že ostro kaznovala Hrvaško: naslednje kvalifikacije za SP 2018 bodo kockasti začeli brez gledalcev na prvih dveh domačih tekmah.

Rakitić: "Morda nas bodo nagnali domov"
Po bakladi v 86. minuti in pretepu na tribuni med samimi hrvaškimi navijači pa si malokdo upa napovedati sankcije. Na stadionu v Saint Etiennu je bilo okoli 12 tisoč Hrvatov, izgred pa je povzročila skupina okoli 20 uporniških navijačev. Za nameček so opazovalci Fare opazili več ustaških znamenj in ostalo ikonografijo NDH-ja, ki je bila jasno prepovedana.

Uefa je že uro po tekmi sprožila disciplinski postopek, sprva so poročali, da grozi zgolj denarna kazen, a med Hrvati je zavladala črnogledost. Novinarji iz južne sosede so poročali o poklapanih igralcih in vodstvu, ki se je spraševalo, ali bodo sploh dočakali konec skupinskega dela prvenstva.

"Videli bomo, ali bomo sploh lahko igrali naslednjo tekmo s Španijo. Morda nas bodo nagnali domov," je občutke igralcev povzel zvezdnik Ivan Rakitić. Obupani selektor Ante Čačić na uradni novinarski konferenci ni izbiral besed in je huligane označil kar za teroriste: "To so teroristi, športni teroristi. Bili smo žrtev njihovega terorja." Skrušeni kapetan Darijo Srna, ki je zaigral le tri dni po očetovem pogrebu, ni zmogel veliko povedati: "Huliganskih izpadov ne morem več komentirati, takšnih stvari je preprosto preveč. Nimamo več alibijev za divjanje."

Predsednica prst uperila v tako imenovane orjunaše
Na Hrvaškem se je začelo analiziranje in iskanje krivcev, ob politični krizi - ravno v petek se je parlament po padcu vlade samorazpustil in razpisane so predčasne volitve - pa je olje na ogenj z obtožbami prilila sama predsednica države Kolinda Grabar Kitarović.

Na Facebooku je KGK zapisala: "Bravo, ognjeni! Bravo, hrvaški navijači! A vam, sovražniki Hrvaške, sovražnikom lastne reprezentance in države (tako imenovanim orjunašim), sporočam: odgovarjali boste za to in za svastiko! Sram naj vas bo!"

Ponovila Mamićevo zmerljivko proti upornim Dalmatincem
Pri tem je Kolinda Grabar Kitarović z orjunaši ponovila besede svojega prijatelja Zdravka Mamića izpred dni, ko je s to oznako ozmerjal novo vodstvo Hajduka, tako imenovano zadrugo Naš Hajduk in dele dalmatinskih navijačev Torcide, ki so na znameniti čiovski most razobesili transparent: "Če Bog da, da bi vse izgubili" s prečrtanim grbom HNS-ja. Sledil je še plakat v Splitu: "Prodali ste naše sanje - Judovi sinovi" (izdajalci), ob tem pa ne manjka grafitov "HNS mafija". Naš Hajduk je sicer skupina, ki je prevzela osiromašeni Hajduk in za trenerja postavil Marijana Pušnika.

Oživljena sto let stara politična oznaka
Orjuna
je bila profašistična organizacija, ki je zagovarjala unitarni jugoslavizem in je bila leta 1921 ustanovljena ravno v Splitu. Z njo je Kraljevina SHS z vandalskimi in celo terorističnimi metodami skušala zatreti takrat močno komunistično partijo. Najbolj znan je bil spopad 1. junija v Trbovljah, v katerem je umrlo kar 7 ljudi (ozadje v Razglednicah preteklosti). Na Hrvaškem pa je orjunaš ostala manj znana zmerljivka za jugoslovansko usmerjene Hrvate, pri čemer jih vladajoča HDZ-jeva desnica in pravaši očitno mečejo v isti koš s komunisti, čeprav so bili zgodovinsko na nasprotnih bregovih.

Napovedali so prekinitev točno v 85. minuti
HNS se medtem brani s poudarjanjem, da so že tri dni pred tekmo v Saint Etiennu francoskim prirediteljem sporočili grožnje in načrte uporniških huliganov. Poverjenik za varnost reprezentance Miroslav Marković je za Večernji poudaril: "Napovedali so prekinitev, in to ravno v 85. minuti. Zato je bila na stadionu tudi francoska posebna policija, ki je ogradila tribuno z našimi navijači." Hrvaški dnevnik Jutranji je celo prenesel objavo iz Facebooka, kjer je FB-skupina Torcida 1950 dve uri pred začetkom tekme objavila shemo stadiona in skico izgreda.

Šuker želi imena in kaznovanje posameznikov
Hrvaško lahko reši samo vpliv predsednika zveze Davorja Šukerja in Zvonimirja Bobana, ki je nedavno postal posebni svetovalec novoizvoljenega predsednika Fife Gianija Infantina. A sam Šuker, ki je v očeh uporniških navijačev zgolj Mamićeva lutka, je bil v petek zvečer obupan: "Od francoske policije bomo zahtevali pomoč našemu sodstvu, da se vidi, kdo je metal bakle, kar upam, da ne bo nihče skušal opravičiti. Upam, da ni treba, da nas izključijo za štiri leta, da bi se končno naučili. Pomislite, kaj bi to pomenilo za igralce!"

Do incidenta najbolj prepričljivi v Franciji
Skratka, na Hrvaškem se obetajo še vroči dnevi, oči pa bodo uprte v Uefo. Malokateri navijač ognjenih bo v takšnem pesimističnem ozračju razmišljal o tekmi s Španijo, na kateri bi se morala Hrvaška udariti za zmago v skupini D in čim ugodnejše izhodišče za izločilne boje, v katerih bi Hrvati po prikazanem do 70. minute druge tekme naredili res veliko.

Aretirali šest španskih neonacistov
EP v nogometu je postal cilj različnih skrajnežev, ki želijo pritegniti pozornost. Pred petkovo večerno tekmo v Nici med Španijo in Turčijo so tako aretirali šest Špancev z neonacističnimi in falangističnimi oznakami.


Posnetek medsebojnega pretepa hrvaških navijačev

Hrvaški huligani prekinili tekmo z baklami

Nasilje hrvaških huliganov odmeva po svetu