Portugalska je reprezentanca, ki največkrat poskuša s streli, kar 21 od 50 pa jih je sprožil Cristiano Ronaldo, za katerega pa je gol na četrtem zaporednem evropskem prvenstvu zaklet. Foto: Reuters
Portugalska je reprezentanca, ki največkrat poskuša s streli, kar 21 od 50 pa jih je sprožil Cristiano Ronaldo, za katerega pa je gol na četrtem zaporednem evropskem prvenstvu zaklet. Foto: Reuters
Madžarska
Madžarska ima dolgo in slavno nogometno zgodovino, a nato so v 80. letih izginili z evropskega in svetovnega odra. Po 30 letih so se vrnili in to kot prijetno presenečenje. Foto: Reuters
Avstrija na treningu
Avstrija lovi prvo zmago na evropskih prvenstvih, s čimer bi si zagotovila igranje v osmini finala EP-ja 2016. Debitant Islandija se bo osmine finala razveselila že z remijem. Foto: Reuters
Gylfi Sigurdsson in Kolbeinn Sigthorsson (Islandija)
Glavna aduta Islandcev v napadu sta Glyfi Sigurdsson, ki je nevaren zlasti s prekinitev, in nebeški skakalec Kolbeinn Sightorsson, ki je dobil kar 27 od 40 zračnih dvobojev na dveh tekmah. Foto: Reuters

Na papirju je skupina F izmed vseh šestih delovala najmanj privlačno, a prva dva kroga sta napovedi postavila na glavo. Največji outsider turnirja Madžarska vodi in je že v osmini finala, preostala trojica pa gre na nož, saj zmaga zagotavlja nadaljnjo bivanje v Franciji. Tekmo Madžarska - Portugalska si lahko ogledate na TV SLO 2, medtem ko se bo tekma Islandija - Avstrija prenašala na MMC TV.

Kombinatorika oz. kaj je treba vedeti za popoldanski sredini tekmi?

  • v osmino finala že uvrščena Madžarska senzacionalno vodi in lahko osvoji skupino z zmago ter tudi remijem v Lyonu, če Islandija ne bi hkrati zmagala previsoko. Na 3. mesto Madžari padejo v primeru poraza s Portugalci in sočasne zmage Islandcev.
  • Portugalska napreduje z zmago in remijem. Če v Saint Denisu premagajo Madžarsko, bi jim to ob remiju ali porazu Islandije prineslo tudi zmago v skupini F. V primeru remija Portugalci osvojijo 2. mesto le v primeru sočasnega remija na drugi tekmi, pri čemer pa morajo Ronaldo in kolegi doseči več golov.
  • Islandija se v osmino finala uvrsti z zmago in remijem. Zmaga nad Avstrijo jim prinaša osvojitev skupine, če Madžari ne slavijo. V primeru remija jim 2. mesto lahko prinese sočasni remi v Lyonu.
  • Avstrija z zmago pride do 2. mesta in avtomatskega napredovanje, če hkrati Portugalska ne dobi druge tekme. Zaradi medsebojnega poraza Avstrijci namreč ne morejo prehiteti Madžarov. Z morebitnimi 4 točkami bi severni sosedje napredovali s četverico tretjeuvrščenih reprezentanc, ki se uvrstijo v osmino finala.


Namesto sprehoda predčasni finale z Madžarsko
Portugalska je pričakovala, da se bo sprehodila skozi skupino in začela izločilne boje v lažji zgornji polovici tabele. Imajo največjega zvezdnika prvenstva, tehnično so izjemno močni in izjemno napadalni. Vendar taktika strelov iz vseh (ne)možnih položajev ni obrodila sadov: Portugalska je sprožila kar 50 strelov, kar je z naskokom največ v prvih dveh krogih, sam Cristiano Ronaldo je poskušal 21-krat. Kljub kar 62-odstotni posesti žoge (boljša je le Nemčija) je izkupiček zelo boren: en gol Nanija, 16 ubranjenih strelov, 17 zgrešenih in 16 blokiranih.

Odločajo samo dogodki na igrišču
Po dveh remijih za Ronalda in druščino šteje samo zmaga. "Naredili smo vse, kar smo mogli, a žoga ni hotela v mrežo. Kaj naj rečem?" se neučinkovitosti čudi Nani, ki je kot prvi med Portugalci napovedal, da gre v dvoboju z Madžarsko za prvi finale. Selektor Fernando Santos se zaveda, da se ne gre za popravljanje vtisa, temveč za preživetje: "Včasih imam občutek, da nas je sram igrati grdo ali da nismo dovolj všečni. Zdaj moramo zmagati zgrda!"

"Samo dogodkih na igrišču bodo določili našo usodo na evropskem prvenstvu," medtem kapetan Madžarske Balazs Dzsudzsak vztraja, da niso važne napovedi in papirnata razmerja moči, temveč samo igra na tekmi in Madžari so bili prevladujoče ter podjetnejše moštvo tako proti Avstriji kot Islandiji.

Najbolj obremenjen vratar in najmanjša posest žoge
Slednji dve reprezentanci igrata v Parizu oz. Saint Denisu. Islandija je prav tako hit turnirja, tako na igrišču kot še bolj na tribunah. Najmanjša država vseh časov, ki je igrala na prvenstvu stare celine, je iztržila dva remija, zdaj pa si želi še prve zmage. A za kaj takšnega bodo morali razbremeniti Hannesa Halldorssona, vratarja z največ - 14 - obrambami. Sočasno bodo morali držati več žogo v nogah - s 33,5 odstotno posestjo žoge so krepko zadnji med 24 reprezentancami.

"Zlepa ne odnehamo, četudi nas stisnejo. Mogoče je tudi za Avstrijo to uporaben recept, da ostanemo zadaj, jih počakamo in nato izkoristimo naše protinapade," recepta za islandsko igro ne skriva soselektor Heimir Hallgrimsson. Največja dobra novica naših fantov je pripravljenost, da kapetan Aron Gunnarsson zaigra od prve minute, potem ko zaradi poškodbe ni zmogel dokončati tekme z Madžarsko.

Lahko ponovijo igro iz kvalifikacij?
Avstrijo pesti huda strelska kriza, saj že 270 minut ni dosegla gola. "Napadu mora hitro steči," je jasna zapoved selektorja Marcela Kollerja. "V kvalifikacijah smo igrali izredno disciplinirano, odločno v dvobojih in dominantno na žogi," je Koller opozoril na adute svojega moštva, ki se je tako presenetljivo lahko in hitro uvrstilo na EP 2016. "Pokazati moramo naše srce in česa smo sposobni," je bil jedrnat Marko Arnautović, eden izmed dolžnikov moštva, ki je prišlo v Francijo kot kandidat za tiho presenečenje, zdaj pa gleda v hrbet dvema manjšima reprezentancema.

SKUPINA F

Sreda ob 18.00, Lyon (prenos na TV SLO 2):
MADŽARSKA - PORTUGALSKA

Verjetni postavi:

Madžarska: Kiraly, Kadar, Guzmics, Juhasz, Lang, Nagy, Pinter, Dzsudzsak, Kleinheisler, Stieber, Szalai.

Portugalska: Rui Patricio, Vieirinha, Pepe, R. Carvalho, Guerreiro, W. Carvalho, Joao Moutinho, Andre Gomes, Quaresma, Nani, Ronaldo.

Sodnik: Martin Atkinson (Anglija)


Sreda ob 18.00, Saint Denis (prenos na MMC TV):
ISLANDIJA - AVSTRIJA

Verjetni postavi:

Islandija: Halldorsson, Saevarsson, R. Sigurdsson, Arnason, Skulason, Gunnarsson, Gudmundsson, G. Sigurdsson, Bjarnason, Sigthorsson, Bödvarsson.

Avstrija: Almer, Klein, Dragović, Prödl, Fuchs, Baumgartlinger, Ilsanker, Alaba, Harnik, Arnautović, Janko.
Sodnik: Szymon Marciniak (Poljska)


                                    
Lestvica:                           
MADŽARSKA          2  1 1 0  3:1   4
ISLANDIJA          2  0 2 0  2:2   2
PORTUGALSKA        2  0 2 0  1:1   2
AVSTRIJA           2  0 1 1  0:2   1