Gerard Pique je prvič zadel na evropskih prvenstvih in Španiji zagotovil zmago nad Čehi z 1:0. Foto: Reuters
Gerard Pique je prvič zadel na evropskih prvenstvih in Španiji zagotovil zmago nad Čehi z 1:0. Foto: Reuters
Alvaro Morata
Po 15 minutah sta na desni strani lepo akcijo izpeljala Juanfran in David Silva, Alvaro Morata pa podaje pred gol ni znal spremeniti v zadetek. Streljal je naravnost v naročje Petra Čecha. Foto: Reuters

Pique je na tekmi v vetrovnem in na trenutke deževnem Toulousu v 87. minuti z leve strani dobil podajo soigralca pri Barceloni Andresa Inieste in natančno meril z glavo. Španija, eden glavnih favoritov za naslov (že tretji zaporedni), je tako le kronala premoč in se na vrhu lestvice skupine D pridružila Hrvaški, potem ko je do tedaj jalovo napadala, kar nekaj dobrih poskusov pa je ukrotil vratar Petr Čech.


Stoti reprezentančni nastop Davida Silve

V prvem polčasu je vratar Arsenala štirikrat lepo posredoval, dvakrat je ubranil strela Alvara Morate. Posebej v 16. minuti je bilo vroče, saj je bil Morata le nekaj metrov pred Čechom, vendar podaje Davida Silve, ki je stotič igral v reprezentančnem dresu, ni znal spremeniti v zadetek. Igralec Juventusa je nevarno streljal tudi v 29. minuti. V prvi postavi Španije je priložnost dobil Nolito, ki je imel odlično sezono pri Celti Vigo. Čehi so pričakovano igrali obrambno in v prvem polčasu se je načrt obnesel.

Tudi Čehi so nekajkrat zagrozili
V drugem polčasu so Čehi zaigrali pogumneje. V 57. minuti je Roman Hubnik po prostem strelu ogrozil vrata Davida De Gee. Slabih deset minut pozneje je Ladislav Krejči v kazenski prostor poslal nevarno žogo, v gneči pa je Špance rešil Cesc Fabregas, ki je odlično posredoval meter pred golovo črto. Nato so pobudo spet prevzeli Španci, toda Iniesta, Silva in Aritz Aduriz niso bili dovolj natančni.

Španija že 12 let ne pozna poraza na EP-jih
V sodnikovem dodatku so imeli Čehi veliko priložnost za izenačenje. Vladimir Darida je ustrelil proti De Gei, vendar preveč po sredini, tako da je španski vratar strel ubranil. Španija je niz neporaženosti na evropskih prvenstvih povišala na 13 (10 zmag, trije remiji). Zadnji poraz je doživela junija 2004 proti Portugalski (1:0).

Legendarni Casillas tekmo spremljal s klopi
"Povsem smo nadzirali tekmo. Ustvarili smo si veliko priložnosti. Igralci so verjeli v zmago in to je vsaj tako pomembno kot tri točke," je povedal španski selektor Del Bosque, ki je vratarja Ikerja Casillasa pustil na rezervni klopi. "Ne bi zdaj govoril o tem, ali bo Casillas igral na naslednji tekmi ali ne. Bomo videli." Andres Iniesta je izpostavil, da so bili do konca potrpežljivi, mož odločitve Gerard Pique pa je tudi pohvalil špansko predstavo: "Če dobro napadaš, boš prišel skozi obrambo, tudi če je ta zelo strnjena. Z ustvarjanjem prostora si ustvarjaš tudi priložnosti."


Skupina D, 1. krog
TURČIJA - HRVAŠKA 0:1 (0:1)
43.842; Modrić 41.

ŠPANIJA - ČEŠKA 1:0 (0:0)
29.400; Pique 87.

Lestvica:                           
HRVAŠKA            1  1 0 0  1:0   3
ŠPANIJA            1  1 0 0  1:0   3
ČEŠKA              1  0 0 1  0:1   0
TURČIJA            1  0 0 1  0:1   0

Zadetek Gerarda Piqueja:

Priložnost Alvara Morate v 16. minuti:

Fabregas odlično posredoval pred golovo črto: