Eder je po izvrstnem prodoru in natančnem strelu popeljal Italijo med 16. Foto: Reuters
Eder je po izvrstnem prodoru in natančnem strelu popeljal Italijo med 16. Foto: Reuters
Veliko veselje azzurrov z navijači po drugi zmagi na prvenstvu. Foto: Reuters
Marcu Parolu je veselje preprečil okvir vrat. Foto: Reuters

Pred začetkom turnirja v Franciji je bila italijanska reprezentanca deležna številnih kritik. Kritiki so bili prepričani, da gre za eno najslabših postav azzurrov v zadnjih letih. Toda po prvi tekmi in zmagi nad Belgijo (2:0) so številni spremenili mnenje. Z učinkovito in dinamično igro so navdušili. Če so navijačem vlili upanje na dvoboju z Belgijci, pa ga je marsikdo že izgubil po predstavi proti Švedom v prvem polčasu.

Celotno tekmo Italija - Švedska si lahko ogledate tukaj.


Po dveh tekmah le ena točka Švedov

Italijani v prvih 45 minutah niso pokazali veliko in sploh niso prišli do pravega strela. Tudi modro-rumeni na drugi strani niso bili bistveno nevarnejši. So pa zato v drugem polčasu azzurri zaigrali bolje, bili so konkretnejši, v zadnjih desetih minutah pa so pritisnili na vrata. Najprej so zatresli prečko, nato pa dve minuti pred koncem rednega dela le prišli do drugih treh točk na prvenstvu. Švedi so po remiju proti Irski (1:1) po dveh tekmah le pri točki in v nezavidljivem položaju. Druga tekma drugega kroga skupine E med Belgijo in Irsko bo v soboto.

To je bil tretji medsebojni obračun na evropskih prvenstvih. Drugič so bili boljši Italijani. Leta 2000 so slavili zmago z 2:1 z golom Alessandra Del Piera prav tako v 88. minuti. Tedaj so se Švedi poslovili po skupinskem delu. Štiri leta pozneje se v izločilne boje niso prebili Italijani, ki so s Švedsko remizirali (1:1). Končni izid je v 85. minuti postavil Zlatan Ibrahimović.


Italijani v prvem delu brez priložnosti
V prvem polčasu z igro nobena reprezentanca ni navdušila. Italijani so Švedom prepustili žogo, ki so jo modro-rumeni imeli v posesti kar 59 % časa. Resneje Švedska ni zapretila, saj je bila čvrsta in zanesljiva italijanska obramba ves čas pazljiva. Tudi ko so varovanci Erika Hamrena žogo spravili v kazenski prostor, je defenzivna linija azzurrov pravočasno posredovala. Ibrahimovića je tesno pokrival Giorgio Chiellini. Italijani, ki so se osredotočili na obrambo, sploh niso streljali v okvir vrat. Tudi Gianluigi Buffon ni bil na resni preizkušnji. Švedi so zbrali le en strel.

Že po nekaj minutah drugega dela so Italijani pokazali več kot v prvih 45 minutah. Bili so aktivnejši in nevarnejši. Vroče je bilo v 61. minuti, ko je bila švedska obramba razredčena, tik preden bi Emanuele Giaccherini streljal z ugodnega položaja, pa je posredoval Kim Källström. Italijani so kar nekajkrat poskusili po desni strani prek Antonia Candreve, a so bili vsi predložki plen Andreasa Isakssona. Lep predložek je na drugi strani v 72. minuti z leve poslal Martin Olsson, ki je na drugi vratnici našel samega Ibrahimovića. Kapetan Švedske je slabo zadel žogo, ko so bila pred njim prazna vrata, in jo poslal prek gola. Ibra se je znašel v prepovedanem položaju.

Parolo v prečko, Eder v polno
V 82. minuti so bili Italijani blizu vodilnega zadetka. Po kombinaciji Alessandra Florenzija in Giaccherinija, ki je poslal lep predložek, je z visokim skokom do strela prišel Marco Parolo, a mu je veselje preprečila prečka. V 88. minuti pa se je vendarle zatresla mreža. Rezervist Simone Zaza je po Chiellinijevi dolgi podaji iz avta dobil skok in žogo spravil do Ederja, ki je z leve prodiral po robu kazenskega prostora. Ob štirih neodločnih švedskih branilcih je Brazilec, ki igra za Italijo, prišel do strela, natančno sprožil, Isaksson pa je bil brez moči. Pred koncem velja omeniti še strel Candreve z desne, a je bil Isaksson na mestu.

2. krog, skupine E:
ITALIJA - ŠVEDSKA (Toulouse) 1:0 (0:0)
30.000; Eder 88.

Sobota ob 15.00:
BELGIJA - IRSKA (Bordeaux)

Lestvica:                           
ITALIJA            2  2 0 0  3:0   6
IRSKA              1  0 1 0  1:1   1
ŠVEDSKA            2  0 1 1  1:2   1
BELGIJA            1  0 0 1  0:2   0

"Slalom" Ederja skozi švedsko obrambo

Parolo z glavo zadel prečko