Ukrajina slavi Andreja Ševčenka, ki je bil že pred obračunom s Švedsko najbolj popularen športnik v domovini. Foto: Reuters
Ukrajina slavi Andreja Ševčenka, ki je bil že pred obračunom s Švedsko najbolj popularen športnik v domovini. Foto: Reuters
Samir Nasri, Alou Diarra in Franck Ribery
Ob Karimu Benzemaju v napadu Laurent Blanc stavi na Francka Riberyja in Samirja Nasrija. Ofenzivni vezist Manchester Cityja je tudi dosegel edini zadetek za Francijo na obračunu proti Angležem. Foto: Reuters
Andrej Ševčenko
Ševčenko je oba gola dosegel z glavo. Ukrajinci si obetajo, da bo prav to tudi njihovo glavno orožje proti Franciji. Foto: Reuters

Galski petelini so na prvi tekmi kljub številnim priložnostim le remizirali z Anglijo. Na velikih tekmovanjih niso zmagali že vse od svetovnega prvenstva v Nemčiji leta 2006, ko so klonili šele v finalu. Tedaj je bila boljša Italija. Neuspešni so bili tako na SP-ju v Južni Afriki kot tudi na prvenstvu stare celine pred štirimi leti, ki sta ga gostili Avstrija in Švica. Glavni cilj varovancev je predvsem izboljšanje učinkovitosti.
Francozi zelo spoštujejo Ukrajince
Laurent Blanc
poudarja, da bodo morali njegovi izbranci biti bolj zbrani pred nasprotnikovim golom. Nekdanji osrednji branilec francoske reprezentance pričakuje, da bodo že proti Ukrajini zaigrali bolje in predvsem bolj sproščeno. Po besedah Blanca se Francozi zavedajo, katera so glavna ukrajinska orožja: "Ogledali smo si obračun Ukrajine in Švedske. Ukrajinci so igrali zelo dobro. V napadu so zelo hitri in nevarni. Vemo, kje pretijo njihove glavne nevarnosti. Naša naloga je, da odigramo dobro. Vemo, da se nas ne bojijo, tako kot se jih tudi mi ne, a jih zelo spoštujemo."
Ukrajino je zajela evforija po zmagi, ki jo je z dvema zadetkoma prinesel legendarni Andrej Ševčenko. Blanc se je na novinarski konferenci dotaknil tudi igre "Ševe". Selektor Francije je igral proti prvemu zvezdniku Ukrajine. Zanj pravi, da le dokazuje, da veliki igralci največ pokažejo prav na najpomembnejših tekmah.

Blohin verjame v napredovanje
Vrsta Olega Blohina bo skoraj zagotovo pobudo prepustila Francozom, njeno glavno orožje pa bodo protinapadi. Angleži so francosko mrežo zadeli po prekinitvi z glavo, prav tako pa so bili obakrat z glavo uspešni Ukrajinci. Znova je mogoče pričakovati, da bo v Donbass Areni zelo vroče, napovedi krepko presegajo 30 stopinj.
"Na evropskem prvenstvu ni mogoče pričakovati lahkih tekem. Pred nami sta vsaj še dve izjemno težki," je pred obračunom s Francijo povedal rekorder po nastopih za ukrajinsko izbrano vrsto Anatolij Timoščuk. "Po remiju med Francijo in Anglijo smo se znašli v zelo dobrem položaju. Zdaj moramo dobro odigrati proti tema dvema moštvoma in dokazati, da lahko napredujemo iz te skupine," je dodal Blohin.
Ukrajini v sedmih poskusih še nikdar ni uspelo premagati Francije. Selektorja naj ne bi naredila večjih sprememb v začetnih postavah glede na prvi tekmi. Nejasno je le, ali bo pri Franciji začel Yann M'Vila, ki bi v prvi postavi zamenjal bodisi Alouja Diarraja bodisi Florenta Maloudaja.

SKUPINA D, Doneck
Petek ob 18.00:
UKRAJINA - FRANCIJA

Verjetni postavi:
Ukrajina:
Pjatov, Gusjev, Hačeridi, Mihaljik, Selin, Timoščuk, Nazarenko, Jarmolenko, Konopljanka, Ševčenko, Voronin.

Francija: Lloris, Debuchy, Mexes, Rami, Evra, Cabaye, Diarra, Malouda, Nasri, Benzema, Ribery.

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)