Samir Handanović je v petek nogometašem Seville ubranil tri strele. Ob dveh poskusih Luuka de Jonga in avtogolu Romeluja Lukakuja pa je bil povsem nemočen. Foto: Reuters
Samir Handanović je v petek nogometašem Seville ubranil tri strele. Ob dveh poskusih Luuka de Jonga in avtogolu Romeluja Lukakuja pa je bil povsem nemočen. Foto: Reuters

V slogu internetnih memov: "Najdite boljši par od Seville in Evropske lige. Čakamo." Španski prvoligaš je v petek še četrtič osvojil to tekmovanje, predtem je dvakrat osvojil njegovega predhodnika, Pokal Uefa (v sezonah 2005/06 in 2006/07).

Tokrat je moral za končno slavje v finalu v Kölnu ugnati milanski Inter, ki je bil sicer velik zalogaj, a je naposled po avtogolu Romeluja Lukakuja vendarle klonil s 3:2. To pa pomeni, da slovenski vratar italijanskega kolektiva Samir Handanović pri 36 letih še vedno ostaja brez klubske lovorike.

Popoln izkupiček v finalih
Sevilla v finalih drugega najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja še ne pozna poraza. Leta 2006 je brez večjih težav s 4:0 odpravila Middlesbrough, leto dni pozneje po izvajanju 11-metrovk še Espanyol (3:5). Leta 2014 je prav tako po izvajanju 11-metrovk (4:2) ugnala Benfico Jana Oblaka, leto dni pozneje s 3:2 Dnipro, ko je zmagoviti zadetek dosegel Carlos Bacca. Leta 2016 je v finalu padel še Liverpool (3:1), v soboto Inter (3:2). Šest uvrstitev v finale, šest zmag.

De Jong: Streli z glavo so moja posebnost
Junak tekme je bil nizozemski napadalec Luuk de Jong, ki je Handanovića premagal dvakrat, obakrat z glavo. "Trener mi je zjutraj rekel, da bom začel finale. Med pripravami na ta obračun sem mu rekel, da bom pripravljen. K sreči se mi je vse izšlo," je sedmi sili po tekmi dejal 29-letnik, ki se je Sevilli iz vrst PSV Eindhovna pridružil 1. julija lani. Dodal je: "Streli z glavo so moja posebnost. Prvi predložek Navasa je bil perfekten, k sreči mi je uspelo žogo ob vratnici poslati v mrežo. Tudi pri drugem zadetku je bil predložek Banege odličen, ta gol mi je še posebej všeč. Neverjetno! Ves turnir smo igrali težke tekme, a vselej smo delovali kot celota. Tu smo kot družina. Nikoli ni bilo pomembno, kdo igra, vedno smo igrali drug za drugega."

Handanović: Velika grenkoba in razočaranje

Prva klubska lovorika za Lopeteguija
Izjemno vesel je bil tudi trener Seville Julen Lopetegui. 53-letni strateg se je po slabem obdobju pri Real Madridu (29. oktobra 2018, dan po hudem porazu na el clasicu (5:1), so se ga pri Madridu znebili) pobral in z Andaluzijci kot trener osvojil prvo klubsko lovoriko. "Trenutno sem zelo čustven. Trdo smo delali, da smo premagali odlično ekipo, ki jo ima Inter. Z delom, ki smo ga opravili v zadnjih treh mesecih, smo zelo zadovoljni. Ekipa je odlična, vselej verjame v uspeh, četudi bi finale izgubili, bi verjel v svoje varovance. Domov prinašamo novo lovoriko. Ti igralci, tako kot pravi naša himna, nikoli ne obupajo," je dejal trener. Sklenil je: "Sevilla je veličasten klub. Upam, da navijači proslavljajo to zmago, in upam, da jo proslavljajo previdno. Moramo se poveseliti, ta zmaga je za njih, za Antonia Puerto in vse tiste, ki niso več z nami."

Luuk de Jong se je na sklepnem turnirju Evropske lige izdatno izkazal v dresu Seville. V polfinalu je v drugem polčasu vstopil v igro in potopil Manchester United (2:1), v finalu je z dvema zadetkoma Andaluzijcem tlakoval pot do zmage. Foto: Reuters
Luuk de Jong se je na sklepnem turnirju Evropske lige izdatno izkazal v dresu Seville. V polfinalu je v drugem polčasu vstopil v igro in potopil Manchester United (2:1), v finalu je z dvema zadetkoma Andaluzijcem tlakoval pot do zmage. Foto: Reuters

Imeli smo priložnost za vodstvo in jo zapravili. Zdi se mi, da je bila Sevilla v končnici tekme bolj utrujena od nas, toda ponudila se ji je manjša priložnost, Romelu pa je podstavil nogo in žogo poslal v mrežo. Takšne stvari se pač dogajajo.

Samir Handanović, vratar Interja

Handanović: Temelji so postavljeni
Po tekmi razočaranja ni mogel skriti Samir Handanović. Vratar, ki že 16 let brani v Italiji (med drugim je bil čuvaj mrež Udineseja, Trevisa, Lazia in Riminija), član Interja pa je od leta 2012, je bil pri vseh treh zadetkih nemočen. "Zelo smo razočarani, a treba je iti dalje. Upam, da bomo v prihodnosti odigrali še nekaj tako pomembnih tekem, kot je bila ta. Temelji za kaj takega so postavljeni," je uvodoma dejal 36-letnik. Nadaljeval je: "Tekma bi se lahko v drugem polčasu odvila tudi drugače. Imeli smo priložnost za vodstvo in jo zapravili. Zdi se mi, da je bila Sevilla v končnici tekme bolj utrujena od nas, toda ponudila se ji je manjša priložnost, Romelu pa je podstavil nogo in žogo poslal v mrežo. Takšne stvari se pač dogajajo."

Načrt se jim ni izšel
Za Interjem je, čeprav ni osvojil lovorike, vseeno dobra sezona. Evropsko ligo je končal na drugem mestu, tik pod vrhom je končal tudi sezono v Serie A, zgolj točko za zmagovalcem Juventusom, ki si je naslov zagotovil dva kroga pred koncem. "Kot sem rekel, naslednjo sezono bomo začeli na dobrih temeljih. Nocoj nam ni šlo vse po načrtih. Škoda, toda Sevilli je treba športno čestitati. Imajo zelo dobro moštvo, to tudi neprestano dokazujejo. Mi pa se moramo osredotočiti na prihodnost. Iz porazov se lahko veliko naučiš," je še dejal Ljubljančan.

Romelu Lukaku je bil tragični junak finala v Kölnu. Že v uvodnih minutah je priboril in izkoristil 11-metrovko, v drugem polčasu pa je zabil avtogol, ki je prinesel zmago nasprotniku. Foto: Reuters
Romelu Lukaku je bil tragični junak finala v Kölnu. Že v uvodnih minutah je priboril in izkoristil 11-metrovko, v drugem polčasu pa je zabil avtogol, ki je prinesel zmago nasprotniku. Foto: Reuters

Nimam nikakršnega obžalovanja. Moji igralci so na zelenici dali resnično vse od sebe. Igrali so proti moštvu, ki je tovrstnih tekem vajeno. Izkušnje so bile na koncu v tem finalu tudi odločilne.

Antonio Conte, trener Interja

Conte ničesar ne obžaluje
Trenerju Interja Antoniu Conteju ni uspelo dvigniti želene lovorike. Od leta 1999 je zgolj en italijanski trener osvojil Pokal Uefa oziroma Evropsko ligo: Maurizio Sarri, ki je bil lani v Bakuju uspešen s Chelseajem. "Moji igralci se morajo zdaj osredotočiti predvsem na to, da so v tej sezoni garali in se precej izboljšali. Uspelo se jim je uvrstiti v pomemben finale. Veliko mladih igralcev je v tej sezoni nabralo pomembne izkušnje. Pot lahko nadaljujejo z veliko samozavestjo," je povedal 51-letnik iz Lecceja. Dodal je: "Ničesar ne obžalujem. Moji igralci so na zelenici dali resnično vse od sebe. Igrali so proti moštvu, ki je tovrstnih tekem vajeno. Izkušnje so bile na koncu v tem finalu tudi odločilne."

Sevilla po avtogolu Lukakuja šestič do naslova v Evropski ligi
Podelitev pokala po finalu Evropske lige Sevilla - Inter