"Ne veste, kako vesel sem." Matjaž Kek je na najboljši način odvodil 50. tekmo v drugem selektorskem obdobju, v katerem ima izkupiček 24 zmag, 14 remijev in 12 porazov. V prvem obdobju 2007–2011 je vodil Slovenijo na 49 tekmah (20 zmag, 9 remijev in 20 porazov). Foto: www.alesfevzer.com

Veselje in ponos selektorja na izbrane fante po uspešnem preboju na 17. evropsko prvenstvo v nogometu. Skupinska zmaga, v kateri so svojo vlogo odigrali vsi člani ekipe, od igralcev do strokovnega štaba. Matjaž Kek priznava, da je bila pot do Nemčije polna izzivov in težkih trenutkov, vendar je ekipa pokazala izjemno voljo in zrelost, sočasno pa mu je vodstvo Nogometne zveze Slovenije dalo pet let miru.

Euro 2024 na Televiziji Slovenija

Televizija Slovenija je pridobila pravice za prenašanje tekem evropskega prvenstva. Na naših programih si boste lahko ogledali po eno tekmo na dan. To seveda pomeni, da boste na TV Slovenija videli tudi vsa srečanja slovenske reprezentance.

Predsednik NZS-ja Radenko Mijatović bo sprožil aneks k pogodbi, da bo Kek vodil Slovenijo na Euru 2024, a potem je bolj od Mariborčana odvisno, ali bo še nadaljeval kot selektor. Foto: BoBo
Predsednik NZS-ja Radenko Mijatović bo sprožil aneks k pogodbi, da bo Kek vodil Slovenijo na Euru 2024, a potem je bolj od Mariborčana odvisno, ali bo še nadaljeval kot selektor. Foto: BoBo

Ni dvoma, da se bo sprožil aneks pogodbe

"Čeprav smo bili v lahki skupini, smo se uvrstili na evropsko prvenstvo. V tem objemu s predsednikom NZS-ja, ki je bil poln solz, sem čutil pet let zaupanja. Dobro poznam ta posel, vem, kako je vse skupaj in kaj se je dogajalo v ozadju. Na koncu koncev mora nekdo prevzeti odgovornost," se je Kek zahvalil za zaupanje predsedniku krovne zveze Radenku Mijatoviću.

Formalno se Mariborčanu na klopi Slovenije pogodba izteka s koncem leta 2023, a v njej je aneks, po katerem se to podaljša za čas Eura 2024, če je Kek še naprej po volji NZS-ja. Po videnem slavju članov nogometne zveze na stadionu Stožice gre res samo za formalnost. Kaj pa po evropskem prvenstvu? "Vsake zgodbe je enkrat konec," je namignil Kek, ki pa se je osredinil na slavje in pomen preboja Slovenije na četrto veliko tekmovanje.

Sorodna novica Kek: Odkar sem prišel v Stožice, sem si požvižgaval "Dviga Slovenija zastave"

Rekordna bera točk kljub krizam po odmoru

"Na tej poti smo zbrali 22 točk, kar ni malo," se je Kek pohvali z rekordno slovensko bero točk v katerih koli kvalifikacijah. Tekmecu Kazahstanu je priznal pogum in odločnost, da se je do zadnjega bojeval za zgodovinski uspeh. Glavni trener Slovenije se zaveda nekaterih slabosti zdajšnje ekipe: "Drugič ali tretjič se nam je že zgodilo, da smo slabo odreagirali, ko smo prišli iz slačilnice. Potem nas je malo presekalo, ko smo dobili gol. To se je videlo, nekateri so ostali, podzavestno so začeli razmišljati o tem, kaj bi se lahko zgodilo. Potem nismo bili dobro videti, morda smo malo predolgo čakali z neko zamenjavo."

Verbič dovolj ubrisan, da je nagradil Slovenijo

Na koncu se je vse razpletlo z golom rezervista in igralca, na katerega je sam selektor dolgo čakal. Na treningih ga zna pogosto okarati in zbosti, a Benjamin Verbič je na najlepši način pokazal, zakaj velja za nepogrešljivega reprezentanta, četudi vstopa s klopi. "Kar se tiče Benija. Nor je dovolj, da je dal tak gol. Ocena je, da je res popolnoma ubrisan, ampak takšen je in takšnega smo ga sprejeli. Spoštoval nas je in nagradilo ni njega, nagradilo je nas. Nagrajene so bile Stožice, nagrajena je bila Slovenija," je raznežen ob omembi strelca odločilnega zadetka kvalifikacij postal Kek.

Kje bomo igrali, ne vem. Upam, da nam bodo dali najboljše možnosti, da bi najraje igrali blizu doma, da bi lahko prišlo na tekmo 10.000 do 20.000 Slovencev. Zaslužimo si to, ljudje si zaslužijo to. Zaslužijo si vsako besedo zahvale in vsako črko spoštovanja.

Kje v Nemčiji si želi igrati?

Vrnjena vera v slovenski nogomet

Na koncu je Slovenija proti Kazahstanu opravila zrelostni izpit. Izpolnil se je jasno zadani cilj, ki je bil začrtan ob žrebu kvalifikacijskih skupin – uvrstitev na Euro 2024 brez izgovorov. "Generacijo, ki je bila že označena za ‘luzersko’, je naredila veliko stvar. Mladeniči so postali moški in vrnili vero v slovenski nogomet."

"Zrelostni izpit ne pomeni, da ne smeš pokazati emocij, pozitivnih ali negativnih. Skozi tekmo smo pokazali res neverjetno voljo. V določenem trenutku pa se je tudi videlo, da smo še malo zeleni," je Kek opozoril, da večina igralcev še ni igrala tovrstne tekme, kjer je bila na kocki uvrstitev na veliko tekmovanje.

Na koncu je srečni Kek izrazil upanje, da bo ta uspeh prinesel novo energijo in zagon celotnemu slovenskemu nogometu. Zagotovo bo NZS-ju prinesel 9,25 milijona evrov Uefine nagrade za uvrstitev na evropsko prvenstvo, a to je šele začetek, če se v Nemčiji tudi kaj zares naredi v konkurenci 24 najboljših reprezentanc stare celine. "Čas je, da o Sloveniji razmišljajo tudi drugi."

Kek o Verbičevem golu: "Nor je dovolj, da je dal tak gol"
Slovenske uvrstitve na velika tekmovanja
Obisk Stožic rekorden, vzdušje odlično

Vabljeni k ogledu celotne novinarske konference Matjaža Keka po uvrstitvi Slovenije na Euro 2024!

Kako so igrali Slovenci in Kazahstanci na odločilni tekmi?

Čeferin pričakuje eksodus slovenskih navijačev v Nemčijo
Korena rajanje v Stožicah spomnilo na tisto v Mariboru pred 14 leti
Evrogol Verbiča osrečil nogometno Slovenijo
"Gremo v Nemčijo," je odmevalo v Stožicah