"Najprej prva tekma, nato pa se bomo pogovarjali o drugi," je začel predstavitev seznama Matjaž Kek, ki je nadaljeval: "Času primerno je več težav s poškodbami in temu primerno se bo seznam še spreminjal."

Zaradi dolgotrajnejših poškodb v primerjavi z oktobrom niso vpoklicani David Brekalo, Matevž Vidovšek in Žan Celar. Poškodbe redčijo branilske vrste, izgubljen je osrednji branilec David Brekalo. Zadnje klubske tekme je izpustil bočni branilec Erik Janža, ki se je ustalil v Kekovi udarni enajsterici. Od oktobrskih reprezentančnih zmag za klub ni zaigral Petar Stojanović, nosilec igre na desnem krilu. Kot zadnji se je poškodoval rezervni napadalec Žan Celar.

Petar Stojanović je zaigral na vseh osmih tekmah in zbral 684 minut, več sta odigrala le Žan Karničnik (688 minut) in Adam Gnezda Čerin (720 minut). Foto: Reuters
Petar Stojanović je zaigral na vseh osmih tekmah in zbral 684 minut, več sta odigrala le Žan Karničnik (688 minut) in Adam Gnezda Čerin (720 minut). Foto: Reuters

"Imamo težave s poškodbami Janže in Stojanovića. Skrbi malo tudi stanje Elšnika. To je sredi sezone, ko se menjajo vremenski pogoji. Zaupam v razpoložljive fante. Verjamem, da se je izoblikovala osebnostno močna skupina, ki je sposobna odigrati omenjeni tekmi, ko se razmišlja o nečem velikem. A hkrati moraš ostati skromen, vendar biti samozavesten," je stanje igralskega kadra povzel glavni trener Slovenije.

Novinca branilec Zec in vezist Žugelj

Kot tretji vratar je znova vpoklican Martin Turk, medtem ko je osabljeno obrambno vrsto dopolnil še en član Celja - David Zec. Med vezisti je znova že na prvotnem seznamu pričakovano Miha Zajc, novinec pa je Nino Žugelj, ki igra na Norveškem za Bodø/Glimt.

Tako Zec kot Žugelj sta prvič vpoklicana v člansko reprezentanco, potem ko sta bila člana vseh mlajših selekcij. 23-letni osrednji branilec Zec, ki lahko igra tudi na obeh bokih, je v dresu Celja odigral kar na 20 tekmah in zbral 1703 minute, pri čemer je dosegel tudi en gol in prispeval štiri podaje.

23-letni desnokrilni vezist Žugelj je ravnokar postal državni prvak Norveške. Od prihoda iz Maribora je za Bodø/Glimt zaigral na 17 tekmah, desetih v prvenstvu, pri čemer je prispeval 5 golov in 2 podaji, čakata pa ga še dve tekmi Konferenčne lige.

Sorodna novica Vroči Šporar vstopil, odločil in še zapravil 11-m, Kek z vprašanji v obrambi

Brez preračunavanja in podcenjevanja

Uspeh prinaša zmaga nad Danci ali vsaj remi s Kazahstanci

"Izhodišče je drugačno. Moramo do točk. Imamo sicer 19 točk, kar bi po nekaterih izračunih že zadoščalo, a tako se je pač razpletlo v naši skupini. Nič ni bilo podarjeno. Prehitevanje in preračunljivosti ne bom dovolil. Nobenega podcenjevanja," je odločen Mariborčan, da se zdaj razmišlja izključno o prvi naslednji tekmi z Dansko. Proti Dancem so Slovenci v preteklosti na petih srečanjih iztržili zgolj en remi in doživeli štiri prepričljive poraze. Vendar je "dinamit" bil na lanskem SP-ju največje razočaranje med evropskimi reprezentancami.

"Mi razmišljamo o sebi in svojih težavah. Se zavedamo tudi svoje kakovosti. Zanima nas samo naslednja tekma, ki je lahko že odločilna. Zanima me stanje igralcev, ki so bili vpoklicani in osredotočenost na tekmo v Københavnu," je ponovil svojo mantro Kek.

Po zboru naslednji teden bo reprezentanca na Brdu opravila tri skupne treninge, nato sledi let na Dansko. Foto: Reuters
Po zboru naslednji teden bo reprezentanca na Brdu opravila tri skupne treninge, nato sledi let na Dansko. Foto: Reuters

"Poznamo oba nasprotnika"

Sočasno je padla forma kapetana in vratarja Jana Oblaka, medtem ko je Benjamin Šeško obsojen na odpadne minute, zato pa strelsko blesti Andraž Šporar. Manjša minutaža prvega strelca reprezentance selektorja ne skrbi. "Ni samo Beni. Ne gredo mi skupaj stvari pri nekaterih drugih. A po drugi strani so nekateri, ki igrajo in opozarjajo nase."

Proti Danski so Kekovi varovanci v Ljubljani izvlekli remi 1:1, medtem ko so proti Kazahom v Astani kot doslej edini prišli do zmage, kar je doslej bilo tudi edino medsebojno srečanje.

"Poznamo oba nasprotnika, ker smo proti njima igrali letos. Vemo, kakšne muke smo imeli z Danci na domači tekmi. Kako smo se izvlekli v Kazahstanu. Analize so bile narejene. Dobro trenirati, se pripraviti, a še vedno potrebujemo točke, res pa sami odločamo o sebi, kar smo si tudi sami prislužili,"

Novembrski reprezentančni seznam Slovenije

Vratarji (3): Jan Oblak (Atletico Madrid), Vid Belec (APOEL Nikozija), Martin Turk (Parma);

Branilci (7): Jaka Bijol (Udinese), Jure Balkovec (Alanyaspor), Miha Blažič (Lech Poznan), Žan Karničnik (Celje), Erik Janža (Gornik Zabrze), Vanja Drkušić (Soči), David Zec (Celje);

Vezisti (10): Jasmin Kurtić (Universitatea Craiova), Benjamin Verbič (Panathinaikos), Petar Stojanović (Sampdoria), Miha Zajc (Fenerbahče), Sandi Lovrić (Udinese), Adam Gnezda Čerin (Panathinaikos), Jon Gorenc Stanković (Sturm), Jan Mlakar (Pisa), Timi Max Elšnik (Olimpija), Nino Žugelj (Bodø/Glimt);

Napadalci (4): Andraž Šporar (Panathinaikos), Benjamin Šeško (RB Leipzig), Luka Zahović (Pogon Szcecin), Žan Vipotnik (Bordeux).

Slovenija vodi v kvalifikacijski skupini H, a bo v zadnjih dveh krogih igrala s preostalima tekmecema za uvrstitev na Euro 2024, za kar je treba osvojiti prvo ali drugo mesto.

Slovenija je dobila zadnje štiri kvalifikacijske tekme in je na zadnjih 14 tekmah doživela zgolj en poraz na Finskem in ob tem iztržila kar 9 zmag ter 4 remije. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija je dobila zadnje štiri kvalifikacijske tekme in je na zadnjih 14 tekmah doživela zgolj en poraz na Finskem in ob tem iztržila kar 9 zmag ter 4 remije. Foto: www.alesfevzer.com

Dve zaključni žogi za evropsko prvenstvo 2024

Pri drugouvrščeni Danski v petek, 17. novembra, bi varovanci Matjaža Keka z zmago že razblinili vse dvome, postali uradni udeleženci turnirja v Nemčiji in za nameček še osvojili skupino H, s čimer bi si zagotovili mesto v drugem bobnu za žreb skupin (2. decembra v Hamburgu).

Ne glede na razplet tekme v Københavnu imajo Slovenci še drugo zaključno žogo za preboj na 17. evropsko prvenstvo v nogometu. V ponedeljek, 20. novembra, bo v Ljubljani na stadionu Stožice sledila tekma med Slovenijo in Kazahstanom. V predzadnjem krogu se v Astani pričakuje zanesljiva in visoka zmaga nad San Marinom, zadnjo reprezentanco na svetu.

Stožice že davno razprodane

Kazahi računajo na pomoč Dancev, da bodo proti Slovencem zmagali oziroma vsaj igrali neodločeno, kar pomeni, da bi tekma v Ljubljani neposredno odločala o potniku za Nemčijo. A tudi ob slovenskem porazu pri tradicionalno neugodni Danski so Kekovi izbranci v veliki prednosti, saj jim evropsko prvenstvo 2024 prinaša že remi v razprodanih Stožicah proti Kazahstanu.

Kek komaj čaka, da se začne zadnji cikel: Jasno, da so pričakovanja velika
Kek o majhni minutaži, ki jo dobi Šeško pri Leipzigu

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2024
SKUPINA H

9. krog:

Petek, 17. novembra, ob 16.00:
KAZAHSTAN - SAN MARINO
Ob 18.00: FINSKA - SEVERNA IRSKA
Ob 20.45: DANSKA - SLOVENIJA

10. krog:

Ponedeljek, 20. novembra, ob 20.45:
SLOVENIJA - KAZAHSTAN
SEVERNA IRSKA - DANSKA
SAN MARINO - FINSKA

LESTVICA