Jeseni se je izoblikovalo reprezentančno jedro z udarno enajsterico in standardnimi menjavami, kar je Sloveniji tudi prineslo štiri zaporedne zmage v kvalifikacijah in vnovičen vzpon na sam vrh skupine H.

Za potrditev nastopa na 17. evropskem prvenstvu v nogometu je Slovencem dovolj že točka proti Kazahstancem v zadnjem krogu (20. 11.), zmaga pri Dancih (17. 11.) pa bi razblinila vse dvome in Slovencem prinesla osvojitev skupine in drugi boben na žrebu skupin.

Ni skrivnost, da želi Matjaž Kek vztrajati pri zmagoviti kombinaciji, a poškodbe in različno igralno stanje silijo strokovno vodstvo k iskanju rešitev in rezervnih igralcev, pri čemer je največ razmišljanja namenjenega obrambnim igralcem.

Oblak dobil pet golov iz sedmih strelov na zadnjih treh tekmah

6,4 in 6,5 ter 6,1 so Oblakove algoritemske ocene z zadnjih treh tekem Atletica, kar so hkrati njegove tri najslabše vratarske predstave v celotni sezoni 2023/24. Foto: EPA
6,4 in 6,5 ter 6,1 so Oblakove algoritemske ocene z zadnjih treh tekem Atletica, kar so hkrati njegove tri najslabše vratarske predstave v celotni sezoni 2023/24. Foto: EPA

Po odličnem začetku nove sezone in treh reprezentančnih zaporednih tekmah brez prejetega gola je Jan Oblak ob vrnitvi v Madrid močno padel v formi. Na zadnjih treh tekmah Atletica je iz sedmih neposrednih strelov prejel kar pet zadetkov. Na petkovem gostovanju pri Las Palmasu je prikazal najslabšo vratarsko predstavo sezone, prejel je dva lahka gola in Atletico je s porazom 1:2 zapravil priložnost za skok na vrh La Lige. Oblak je bil s 6,1 najslabše ocenjeni igralec Madridčanov, kar je hkrati njegova najslabša ocena po porazu v španskem superpokalu konec januarja proti madridskemu Realu (0:3), ko pa je branil tri strele.

Brekalo izgubljen, Janža trenira ločeno

Zaradi poškodbe trebušne prepone in posledične operacije je že izgubljen osrednji branilec David Brekalo, ki pa je zaradi težav z zdravjem v osrčju slovenske obrambe jeseni že prepustil mesto Mihi Blažiču. Ta redno igra za Lech Poznan, tretjeuvrščeni klub na Poljskem. Steber obrambe Jaka Bijol je dočakal prvo ligaško zmago Udineseja, ki je v soboto presenetil Milan (1:0).

Levi bočni branilec Erik Janža, ki ima zadnje mesece kopico manjših zdravstvenih težav, je po prejetem udarcu proti Rakowu izpustil zdaj že zadnje tri tekme Gornika na Poljskem in vadi po ločenem programu skupaj z Lukasom Podolskim. Janža izpušča tudi ponedeljkovo tekmo s Cracovio.

Petar Stojanović je reprezentant, od katerega je ogromno odvisno tako pri razvoju igre v napadu kot pri napakah, ki odpirajo slovensko obrambo. Bočni branilec, ki pa za Slovenijo igra na svojem prvotnem položaju desnega krila, je namreč po oktobrskih reprezentančnih tekmah izpustil vse štiri tekme Sampdorie, a se je v soboto proti Palermu (1:0) vsaj vrnil v postavo in predtem na trening v polnem obsegu.

Vrnitev Elšnika in prva podaja Mlakarja

Vloga, v kateri igram, mi je zelo všeč, igram jo tudi v reprezentanci. Zadovoljen sem.

Jan Mlakar o svojem igralskem položaju na levem krilu.

Po treh izpuščenih tekmah od štirih je nazaj v igri kapetan Olimpije Timi Max Elšnik, ki je proti Celju odigral zadnjih 20 minut. Ob Elšniku je v vezni liniji reprezentance zadnje tekme začel tudi Jan Mlakar, ki mu je kriza Pise v drugi italijanski ligi le prinesla več priložnosti. Proti Comu je bil podajalec za izenačujoči gol, kar je Mlakarjeva prva podaja za gol v Italiji, ob tem je šele tretjič v celoti odigral srečanje Serie B.

Prva Mlakarjeva podaja za gol v Italiji

Motor reprezentančne igre Adam Gnezda Čerin ne igra več celotnih tekem Panathinaikosa, kjer želijo razbremeniti nosilce igre zaradi igranja na več frontah. Ker ni prijavljen za Evropsko ligo, v grškem prvenstvu več igra Benjamin Verbič, ki je jesen postal standardna Kekova menjava. A na zadnjih tekmah je bil prvo slovensko ime pri zelenih v Atenah Andraž Šporar.

Andraž Šporar je z 8 goli zdaj tudi prvi strelec Panathinaikosa, ki vodi v grškem prvenstvu. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Andraž Šporar je z 8 goli zdaj tudi prvi strelec Panathinaikosa, ki vodi v grškem prvenstvu. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Šporar tokrat odločil kot rezervist

Potem ko je prejšnji teden zabil dvakrat in še podal, je v 10. krogu Superlige na gostovanju pri Lamii vstopil v igro v 82. minuti pri izidu 1:1. Minuto zatem je bil pri Panathinaikosu zaradi drugega rumenega kartona izključen Willian Arao, čeprav je prekršek nad tekmecem dejansko storil Čerin. Gostje so bili v težavah, a po podaji Bernarda v 90. minuti je z glavo zabil prav Šporar. Ta je nato globoko v sodnikovem dodatku v 99. minuti izvedel še najstrožjo kazen, a jo je zapravil, saj je žogo poslal čez prečko. Vseeno je izkupiček štirih golov in treh asistenc na osmih ligaških tekmah izvrsten, kar je še za gol boljši iztržek kot pri reprezentanci.

Četrti Šporarjev prvenstvi gol in zapravljena 11-m

Kramer znova trka na vrata

Prvi slovenski adut Benjamin Šeško pri RB Leipzigu ostaja rezervist, a zaporedna poraza rdečih bikov bi lahko to spremenila. Več težav in dvomov je pri preostalih napadalcih, ki igrajo premalo (Luka Zahović na klopi Pogona Szczezina) ali pa s klubom še iščejo pot iz krize (Žan Vipotnik pri Bordeauxu Alberta Riere). Za nameček zadnje tekme Lugana v švicarskem prvenstvu zaradi nove poškodbe ni odigral Žan Celar.

Omenjena dejstva potiskajo v ospredje zadnje dni razigranega slovenskega napadalca, ki prav tako igra na Poljskem. Blaž Kramer je za Legio iz Varšave zadel na treh zaporednih tekmah v treh različnih tekmovanjih: Konferenčni ligi, prvenstvu in pokalu. V nedeljo se je Kramerjev strelski niz sicer končal, a Legia je z njegovo pomočjo, ko je sploh prvič v prvenstvu začel v prvi postavi, odpravila Radomiak (1:0) in nadaljuje vzpon po lestvici navzgor.

Blaž Kramer je rezervni napadalec Legie, ki je s strelskim izbruhom le dočakal priložnost v začetni enajsterici. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Blaž Kramer je rezervni napadalec Legie, ki je s strelskim izbruhom le dočakal priložnost v začetni enajsterici. Grafiko zagotavlja sofascore.com

S kom vse se bo Slovenijo podala na lov za drugi nastop na evropskem prvenstvu v nogometu, bo znano v torek opoldne, ko bo selektor Kek na Brdu pri Kranju predstavil reprezentančni seznam za zadnji dve kvalifikacijski tekmi.