Matjaž Kek Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Kek Foto: www.alesfevzer.com

Spomnimo. Slovenijo, ki je na vrhu skupine H skupaj z Dansko, na Euro 2024 vodi zmaga v Köbenhavnu ali pa točka v Stožicah proti Kazahstanu. S Kekom se je pogovarjal Simon Šparavec.

Intervju s selektorjem Matjažem Kekom

Selektor, gledal sem malo statistiko. Koliko vam to sploh pomeni, če vam sploh? Slovenija od tistega vašega mandata, ko ste se uvrstili v Južno Afriko, ni zmagala štirih zaporednih tekem v kvalifikacijah. Tokrat ste to ponovili in vse skupaj je pripeljalo na prag evropskega prvenstva. Vam to kar koli pomeni? Nekako se zdi, da se zgodovina vendarle malce ponavlja.
Da, to je tista stvar, ki zanima vas, medije, navijače ... Vem, da smo zmagali štiri zapored, kar se vidi na tabeli, ampak te številke so bolj za vas novinarje, medije. Lepo se preberejo, ampak meni je dejstvo 19 točk. Zmagali smo na tistih tekmah, ki so bile vsaj za zdaj potrebne.

Sorodna novica 100-odstotni oktober za mirnejši november

Ampak 19 točk v nekih drugih okoliščinah bi verjetno že zadostovalo za uvrstitev na veliko tekmovanje. Tokrat pa še ne.
Ne. Mislim, da je skupina še popolnoma odprta, da je sicer zdaj odpadla Finska, da smo ostali trije, ampak jasno je, da tukaj mogoče manjkajo v tistih nekih izračunih točke, ki bi jih vzela Severna Irska. Malokdo je pričakoval, da bo Severna Irska vzela točke samo proti San Marinu. Na srečo jih proti Sloveniji ni, ampak še dva kroga sta do konca.

Pa če smo že pri zgodovini. S Severnimi Irci imate vi kar izkušnje iz obeh prejšnjih kvalifikacij. Ampak po drugi strani pada kar veliko mejnikov. Zmagali ste na Severnem Irskem, dali gol v Belfastu, obenem tudi skandinavske države več niso nek bavbav za Slovenijo, kot so bile včasih. Je to eno veliko pozitivno spoznanje te Slovenije v zadnjem obdobju?

Da, seveda gre za to, da so nekatere tradicije zato, da se rušijo. Nekatere tradicije ti lahko naredijo pritisk, ki potem na nek način vpliva. Zdaj v Belfastu sem pri fantih čutil malo več pritiska, malo drugače so se obnašali, posebej v tistem trenutku, ko smo izvedeli rezultat iz Helsinkov. Tega ne moreš skriti, to se danes ne da in takrat so mogoče v nekem trenutku misli takoj začele bežati v neke kombinacije. Izgubili smo malo fokusa, zato tudi nekatere stvari na igrišču meni niso bile všeč. Ampak dejstvo je, da sem jaz poudarjal neko pragmatičnost, pragmatičnost pristopa cele ekipe, ker če smo navdušili proti Finski s kombinatoriko, z idejo, z neko lucidnostjo, z goli, ki so padali, potem bi bilo neumno – to je moje gledanje na to vse skupaj – da se lotiš take tekme, kot je v Belfastu, na enak način in se ne prilagodiš. Prilagodili smo predvsem naš razpored, neke naše stvari, malo sicer upoštevali tudi njihov način igranja. Vedel sem, da bodo šli sto na na uro, ker tudi ustvarjajo reprezentanco za druge kvalifikacije, ogromno je mladih igralcev, ki so željni dokazovanja. Windsor Park poznam, kot ste že dejali, in mislim, da smo se v določenih trenutkih dobro odzvali. Neke taktične zadeve smo dobro izpeljali, delali smo pa malo preveč napak. Malo preveč napak v predajah in tam smo jim pravzaprav dajali možnost, da so prišli preblizu gola, čeprav nekih strašnih priložnosti niso imeli.

Sorodna novica Adam Gnezda Čerin: Smo v pole positionu, kar moramo izkoristiti

Zdaj ste mi malo s tem odgovorom že ukradli eno vprašanje. Ravno to, po eni strani igriva Slovenija, po drugi pragmatična. Je mogoče najboljše spoznanje ravno to, da se je ta ekipa sposobna prilagajati?
Mislim, da je to velika kvaliteta. Mi izhajamo iz ene postavitve, ne menjujemo sistemov tako kot mogoče neke druge ekipe. Ampak neke naloge in principi v igri, ko imamo žogo, ostajajo. Različno se obnašamo v fazi branjenja in meni je bilo zelo pomembno, da smo v teh prekinitvah, ki jih je ogromno, koncentrirani, fokusirani in tam igramo na telo. Na drugi strani so v analizi ljudje, ki so odgovorni za to, izpostavili tega Charlesa, njihovega vezista, ki je izreden potencial in mislim, da bo to igralec za velike stvari. V neki četvorki okoli njega smo ga dobro eliminirali iz njihove gradnje in potem so prevzemali naš način igranja. Še enkrat poudarjam, na trenutke smo bili malo preveč zadržani, predvsem pa nenatančni v pasu, izgubljali smo žoge. Adam je izgubil dve, tri žoge, tudi Stojanović, Mlakar ... Če bi bili mirnejši, če bi bili odločnejši, bi jih izigrali in potem bi hitro padel drugi gol. Zadeva bi se nato zapeljala v neko smer, ki smo jo hoteli.

Po tekmi ste dejali, da je Slovenija dobila s to zmago več, kot si marsikdo misli. Kaj konkretno ste mislili?
Gre predvsem za to, da smo ostali na vrhu razpredelnice. Saj tudi točka v nekih razmišljanjih bi verjetno pomenila, da pač moramo zmagati potem proti Kazahstanu. Serijsko zmagovanje prinese neko zanesljivost, prinese zaupanje tudi v neke postavitve. Nekateri igralci so kar že skorajda vidno nezadovoljni s svojo minutažo, ampak to je meni dobro. Naj se dokažejo in naj pokažejo, da si zaslužijo kar koli drugega. Zdaj zmaga kot zmaga. Vi ste že povedali prej, zmagali smo v Belfastu, neugoden nasprotnik, nismo se ustrašili neke odgovornosti, nekega pritiska, ki se nalaga, ki se stopnjuje in jaz v bistvu vidim, da smo dobili en privilegij, da se pogovarjamo o pozitivnih zadevah, da govorimo o velikih zadevah, ki si jih vsi vsi želimo. Komu bi bili mi zdaj zanimivi, če bi bili tretji ali pa četrti. Vedno pravim, če si v fokusu žarometov, to pomeni, da gre za nekaj dobrega. Seveda, tudi ko si slab, takrat tudi na tebe s prstom kažejo. Ampak mislim, da so igralci najzaslužnejši za vse skupaj, da so nekatere stvari res oddelali dobro. Mi jih vodimo, mi jim poskušamo pomagati. Imamo izkušnje, imamo okrog sebe ljudi, ki delajo vrhunsko in potem je dosti, dosti lažje reagirati, ko nekaj ni dobro.

Sorodna novica Štirica odprla vrata, petica že prinaša vstopnico za Nemčijo

Tako očitno in jasno ustavljate evforijo javnosti, ki je prisotna. Kaj pa pri igralcih? Verjamem, redko izdajate neke interne zadeve, ampak na kaj ste jih najprej opozorili po tej zmagi?
Mi smo normalno govorili samo o tistih zadevah, ki so bistvene. Ne ustavljam evforije ljudi, tudi vas medijev ne. Vi boste tako in tako svoje delali. Navijači so odgovorili s tem, da je razprodan stadion. To tudi na koncu koncev ni moj posel. Pri igralcih je nekaj drugega. Igralci so že po Finski odgovorili na pravi način. Normalno, da si vesel, da se poveseliš, normalno je, da te malo dvigne vse skupaj, ampak ostajajo trdno na tleh in mislim, da tukaj ne bo nekih velikih problemov. Jasno je, še vedno je to mlada ekipa, še vedno je dosti mladih igralcev in zdaj smo v soju žarometov, zdaj se govori o nogometu, zdaj je stadion že razprodan, zdaj se čuti nekaj velikega v zraku. In tu je zdaj pač ta privilegij, če hočeš biti najboljši, moraš to sprejeti kot nekaj, kar si si ustvaril, kar si si priigral, kar si si zaslužil, ne pa, da ti to dela pritisk. Ne govorim rad v športu o pritisku, ker če si zmagovalec, hočeš biti zmagovalec. Jaz sem rekel, da hočem s to ekipo zmagovati. Mi hočemo biti dobri, najboljši, zato moramo biti pripravljen tudi na te zadeve. Ne pa, da že zdaj slabo spiš zaradi tega, ker bo čez mesec dni ena izmed pomembnejših tekem za slovensko reprezentanco v kar nekaj letih nazaj.

Torej slabo ne boste spali. Ni nekega pritiska ...
Sam spim slabše po tekmah kot pred tekmo. Normalno, da ti začnejo neki filmi igrati. Poskušam biti na nek način objektiven in realen, ko ocenjujem svoje poteze. Jasno je, da bi nekaj zdaj drugače naredil, ampak nekako se že danes pripravljaš najprej na pot v Köbenhavn. Najprej organizacijski del, potem pa bomo razmišljali dalje. Ampak danes razmišljati o Kazahstanu, pa preskakovati Köbenhavn, Dansko, izziv in motiv najboljše ekipe v skupini. Meni je to noro, meni je to neumno in tega ne bom pustil.

Sorodna novica "Zmagali smo na moj pragmatični način, vem, da ni bilo lepo, a to me ne zanima"

Kaj ste naročili fantom, preden so šli v svoje klube? Tudi oni bodo verjetno stežka čakali ta en mesec.
Danes je to tako. Oni so že pol ure po tekmi osredotočeni na svoje probleme. En se bori za Evropo, za naslov, drugi se bori proti izpadu, eden hoče večjo minutažo, drugi zadržati svoje in to prepletanje klubske sezone z reprezentančno je vedno takšno, da ni dosti časa za neke emocije. Nekateri so kar ostali v Belfastu in od tam šli v svoje klube. Meni je najpomembneje, da ostanejo zdravi. Zdaj je nekdo v boljši formi, nekdo slabši. Reprezentanca mora vedno izzvati neka čustva več in mogoče nekaj s tem prikriti nekaj slabšo formo ali pa slabši dan. Sestavni del našega življenja so tudi napake in mi moramo delovati na ta način, da hočemo zmagovati, da hočemo biti najboljši. Po drugi stani se ne smemo bati napak. Tiste napake v neki dobri, obojestranski komunikaciji z dobro hierarhijo izven igrišča in na igrišču lahko hitro popraviš. To je potem tisto povezovanje, tako kot vi pravite.

Sorodna novica Stožice razprodane že 33 dni pred tekmo proti Kazahstanu

Neradi nekako izpostavljate posameznike, ampak zdi se, da vzpon reprezentance sovpada z vzponom Benjamina Šeška. Zdi se, kot da bi bila reprezentanca boljša zaradi njega, da bi ostali rasli in pa on, da se tako dobro razvija v tej reprezentanci še naprej. Opažate neke vzporednice mogoče ali ne?
Mogoče nekaj v razmislek. Beni ni igral dobro v Belfastu, ni bil pravi. Tudi oni so se pripravili na njegov način igranja, ampak Slovenija je vseeno zmagala. In zdaj izpostavljati kogar koli v tej reprezentanci, pa ne opozoriti na neko hierarhijo, ki se začne s kapetanom, pa z nekimi senatorji in nekimi igralci, ki prihajajo. Ampak zdaj v nekem trenutku glavno vlogo prevzame Bijol, prevzame Elšnik, Adam je tukaj, Beni Šeško tako in tako. Tu je Šporar, ki je v paru s Šeškom presenetil mogoče tudi mene samega. Da bo dvojec Elšnik-Čerin tako dobro igral, je tudi zame zelo pozitiven del, potem ko se nam je poškodoval za dalj časa Kurtić. Ampak na eni strani imaš igralce, ki so v Fenerbahčeju, Udineseju, Atletico Madridu, na drugi strani imaš igralce iz Celja, Olimpije ali kakor koli. In to je zdaj treba povezati na način, da ostaja ta konkurenca zdrava, ampak da se ves čas zavedajo, da lahko pomagajo samo eden drugemu in da lahko samo skupaj kar koli naredijo. Ker na koncu nekdo brani, nekdo zabije, ampak pred tem mu mora nekdo pomagati. To povezovanje nam je v zadnjem času kar dobro uspelo, tudi zunaj igrišča. Vidiš, kako živijo v hotelu in vse skupaj. Seveda so razlike, ne objemajo se oni cele dneve. To so posamezne skupine, ki so na en način lepše in dobro povezane. Je pa lažje, seveda, zdaj govoriti, ko smo v neki pozitivni seriji. Ampak jaz sem govoril o tem potencialu reprezentanca že v nekih pomembnih tekmah Lige narodov, pa o nekih pomembnih tekmah, ki so bile prijateljske oziroma pripravljalne tekme. Takrat me je malokdo poslušal, ampak jaz sem vesel, da imamo to hierarhijo postavljeno, da imam okrog sebe sodelavce, ki delajo fantastičen posel in ravno s to energijo dajo tisti dodatek, ki izredno pomaga igralcem. Igralci pa to z veseljem sprejemajo in potem lahko si slabši, kot bi nekdo pričakoval, manj všečen, kot bi nekdo pričakoval, tudi kot bi si jaz sam želel, ampak si pa pragmatičen in si zmagal. Mene zanima, kakšen bo zadnji krog. Kako bom videti drugo ali pa peto tekmo, mi bo na koncu vseeno. Pa ne govorim zdaj o sebi kot selektorju, ampak o nečem, kar je bilo dobro za slovenski nogomet.

Kek: Čuti se, da je v zraku nekaj velikega