Tri točke in prvi trije koraki proti Nemčiji 2024 po prvi od desetih kvalifikacijskih tekem. Foto: AP
Tri točke in prvi trije koraki proti Nemčiji 2024 po prvi od desetih kvalifikacijskih tekem. Foto: AP

"Vesel in zadovoljen, ker smo naredili tri korake naprej. Na pričakovano težki tekmi, ker sprva nismo dobro zgledali proti nasprotniku, ki je spoštovanja vreden," je Matjaž Kek povzel uvodno kvalifikacijsko tekmo Slovenije, ki je odigrala tekmo dveh različnih polčasov.

Po prvem so zaostajali z 0:1, a ekspresno izenačili in na koncu dosegli tudi zmagoviti gol za 2:1. Tri točke za Slovenijo proti Kazahstanu, s katerim se je igralo sploh prvič, sočasno pa je bila tekma v Astani prav prva v celotnih kvalifikacijah za naslednje evropsko prvenstvo, ki ga bo poleti prihodnje leto gostila Nemčija. Uvrstitev na Euro 2024 je javno zadan cilj Nogometne zveze Slovenije.

"V prvem polčasu smo bili slabi. Nato dobre odločitve na klopi in dobra predstava tistih, ki so vstopili v igro. Imeli smo idejo, kako peljati tekmo, a je poškodba branilca Blažiča hitro preprečila nekatere stvari. V drugem polčasu pa najprej gol za izenačenje v pravem trenutku, nato smo prevladovali razen mogoče treh, štirih minut ob koncu. Po 60. minuti smo tekmo popeljali v našo korist. Čestitke vsem igralcem, ki so pokazali, da nimamo samo 10 ali 11 igralcev in lahko računaš na vsakogar," je poudaril selektor Kek.

Sorodna novica Vipotnik s prvim strelom v reprezentančnem dresu zadel za tri točke Slovenije

Brez podcenjevanja, tudi do San Marina

V nedeljo sledi druga od 10 tekem v skupini H proti na papirju popolnemu avtsajderju in uradno že dolga leta najslabši evropski reprezentanci – San Marinu.

"Komaj se je začela skupina. Zmagali smo na vročem igrišču. Kazahstan že dolgo ni izgubil doma, kar je pomembno za samozavest. A ne bom dovolil, da kogar koli podcenjujemo, tudi San Marina ne. A ta odmerek samozavesti in veselja se mora pretočiti v zmago doma, kjer si želim polne Stožice. Ti fantje si to zaslužijo, kjer koli igrajo – v Kopru, Murski Soboti ali Mariboru in Ljubljani –, ker imajo karakter. Saj bomo tudi še izgubili in slabo izgledali, a si zaslužijo podporo. Izredno se že veselim nedeljske tekme," je Kek pozval nogometne navijače, da napolnijo tribune največjega stadiona v državi, kjer se bo tekma s San Marinom začela v nedeljo ob 18.00.

Dva gola rezervistov

Za oba gola sta poskrbela rezervista. David Brekalo je bil ob začetku zbora celo načet, zaradi česar je bil dodatno pri branilcih vpoklican Žan Zaletel. Zdaj je moral 24-letni Ljubljančan v igro že v 5. minuti namesto poškodovanega Miha Blažiča. 188 cm visoki osrednji branilec Vikinga je z glavo v 48. minuti izkoristil podajo Adama Gnezde Čerina iz kota z leve strani in izenačil na 1:1. Kot je predtem s poskusom predložka izsilil levi bočni branilec Žan Karničnik.

"Hitra poškodba Blažiča je vplivala na razmišljanje. Ko smo videli, da nismo nevarni, da prihajajo preveč naprej in prevladujejo pri drugih žogah, smo se dobro odzvali. Zlasti fantje, ki so prihajali v igro. Vedeli smo, da smo pri tempu in ritmu igre močnejši," je na temo menjave že v 5. minuti dejal selektor, ki je potrdil, da Miha Blažič ne bo igral proti San Marinu.

Žan Vipotnik ni v reprezentanci, ker je simpatičen in sem jaz iz Maribora, temveč zato, ker si zasluži. To je potrdil na najlepši način. Iskreno mu čestitam, ker redkokdaj se zgodi, da debitant doseže gol, in to na takšen način.

Kek o Vipotniku

Na koncu je odločil drugi Žan iz Prve lige oziroma kar kralj strelcev domačega prvenstva. 21-letnik iz Slovenskih Konjic je izredno strelsko formo iz Maribora prenesel tudi v izbrano vrsto, ob prvem pravem dotiku z žogo je Žan Vipotnik že zadel, in to na kakšen način! Petar Stojanović je pobral žogo globoko na svoji polovici in osvojil 40 metrov, nato pa z visoko podajo v kazenskem prostoru našel novega napadalca Slovenije, ki je z levico zabil žogo v desni zgornji kot. Sanjski debi za 2:1 in na koncu slovensko zmago.

Ni bil vpoklican, ker igra za Maribor

"Izpostavljati kogar koli je nepošteno do drugih, sploh po takšni tekmi. Sam sem videl tudi obrambo Jana Oblaka, igro Jake Bijola, hrabrost Davida Brekala. Žan Vipotnik ni v reprezentanci, ker je simpatičen in sem jaz iz Maribora, temveč zato, ker si zasluži. To je potrdil na najlepši način. Iskreno mu čestitam, ker redkokdaj se zgodi, da debitant doseže gol, in to na takšen način, v tako pomembnem trenutku. Tudi njemu je nekdo podal. Videl sem dobro predstavo, potem ko smo menjali in dvigovali ritem," se je 61-letni Mariborčan v znanem slogu izognil neposredni hvali posameznikov, a jih je vseeno za spremembo naštel kar nekaj najbolj ključnih za prve tri kvalifikacijske točke.

"Tudi Karničnik je iz naše lige, seveda tudi Vipotnik, pa mislim, da se ni videla kakšna velika razlika. Zato sem še dodatno vesel. Imamo širino, na katero se lahko zanesem. Fantom sem ob zboru rekel, da bo mogoče na deseti tekmi odločil nekdo, ki bo predtem zbral 10 ali 15 minut igre. To, kar hočem in smo gradili," je Kek izpostavil svoje vodilo za kvalifikacijske boje od marca do novembra.

Vipotnik, Kek in Oblak zadovoljni po uvodni zmagi v Astani
Kazahstan je sicer 115. država Fifine lestvice in je doživel četrti zaporedni poraz, a je predtem v Astani lani nanizal tri domače zmage v Ligi narodov. Foto: AP
Kazahstan je sicer 115. država Fifine lestvice in je doživel četrti zaporedni poraz, a je predtem v Astani lani nanizal tri domače zmage v Ligi narodov. Foto: AP

Dogovor se ni spoštoval, zato menjave

Dva polčasa in dva različna poraza. Ali je bilo ob zaostanku z 0:1 v slačilnici burno in je to vodilo k preobratu? "Popolnoma mirno. Opozorili smo jih na napake. Sposobnost obračanja tekem pa so že dokazali. Srbija, Norveška ... iz tega črpaš energijo. Seveda so tukaj težave, kot sta umetna trava in dolgo potovanje, a največji oviri sta bila čustvena želja in optimistično pričakovanje," je selektor iskal razloge za bledo predstavo v prvih 45 minutah.

Sorodna novica Kek pred Kazahstanom: Njihova agresivnost zahteva enak odgovor

A zatem je Kek priznal, da začetna zamisel ni bila kos sicer pričakovano napadalnemu pristopu Kazahstancev, ki so iskali stik in telesne dvoboje, predvsem pa so prevzeli vajeti na sredini igrišča. "Nismo se dobro odzvali na taktično postavitev njihovih treh vezistov na naša dva vezista. Dogovor je bil sicer drugačen. Ker tega nismo spoštovali, smo trpeli. Naši dve krili sta bili preširoki in posledično so imeli številčno premoč na sredini. Ali zamenjaš igralce ali postavitev. Odločili smo se za menjave in igralci so se dobro odzvali. Hvala bogu, da smo uspešno popravljali," je selektor ob 99. zmagi Slovenije v zgodovini opisal spremembe ob odmoru in v nadaljevanju, ki so prinesle reprezentanci zmagoviti start kvalifikacij za Euro 2024, kjer bo treba osvojiti eno izmed prvih dveh mest.

Slovenski nogometaši kvalifikacije prvič začeli z zmago na gostovanju