Matjaž Kek ima nalogo, da se prebije med 24 udeleženk naslednjega evropskega prvenstva. Slovenija je doslej na Euru igrala zgolj leta 2000, kar je bilo prvo od treh velikih prvenstev za moško člansko reprezentanco NZS-ja. Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Kek ima nalogo, da se prebije med 24 udeleženk naslednjega evropskega prvenstva. Slovenija je doslej na Euru igrala zgolj leta 2000, kar je bilo prvo od treh velikih prvenstev za moško člansko reprezentanco NZS-ja. Foto: www.alesfevzer.com

Opoldne je selektor Matjaž Kek predstavil reprezentančni seznam za prvi dve kvalifikacijski tekmi v boju za Euro 2024. Slovenijo 23. marca čaka gostovanje v Kazahstanu, nato pa 26. marca doma srečanje s San Marinom.

"Ne greš v nove kvalifikacije, da boš simpatičen tretji ali dober četrti. Ne rabimo biti ponižni, temveč spoštljivi in samozavestni. Za napredovanje je potrebna konstantnost," je na začetku poudaril selektor Matjaž Kek. Nato je nadaljeval: "Vse mora temeljiti na igrišču. Prepričan sem, da se bo veliko vprašalo tudi Slovenijo v tej skupini. Moramo biti odločni."

Predsednik NZS-ja Radenko Mijatović je ponovil, da je cilj uvrstitev na evropsko prvenstvo leta 2024. "Pričakovanja so visoka. Obstala je v močni ligi B Lige narodov. Optimizem, ki ga izražamo, temelji tudi na tem, da ekipa igra že nekaj časa skupaj, da so dobro vodeni. Z izjemo San Marina je skupina izenačena, želimo si eno od dveh mest, ki vodijo v Nemčijo na EP. Prepričan sem, da so fantje to sposobni narediti," je bil jasen Mijatović o tem, kaj je naloga moške članske reprezentance v letu 2023.

Bo Matjaž Kek svoje varovance nagovoril v nemščini?

Vpoklicana dva novinca: Vipotnik in Drkušić

Med 26 Kekovimi izbranci je kar nekaj težav s poškodbami, zaradi česar to bržkone ni dokončni spisek igralcev, s katerimi bo Slovenija začela kvalifikacije. Najbolj vprašljiv je Jasmin Kurtić, zadnje tedne se vlečejo težave pri napadalcu Andražu Šporarju. V nedeljo se je na tekmi v Milanu ob koncu tekme poškodoval Domen Črnigoj. "Kurtić je začel trenirati, a je zelo, zelo vprašljiv," je pojasnil Kek, ki se bo o njegovem stanju prepričal na lastne oči na začetku zbora.

Med novinci izstopa pričakovano ime v napadu. Najboljši strelec Prve lige Žan Vipotnik je načet, a po zagotovilih Maribora bo znova zaigral najpozneje v soboto proti Radomljam.

"Rezerve imamo, njihovi klubi so že obveščeni," je Kek potrdil, da ima v rokavu predvidene tudi menjave, če bo zaradi poškodb izgubljal reprezentante. Ob Vipotniku je popoln novinec v članski reprezentanci tudi branilec Vanja Drkušić, ki redno igra v Sočiju in je posredno nadomestil nekdanjega člana tega ruskega kluba Miho Mevljo.

Dva dodatna izziva za začetek: dolga pot in umetna trava

Selektor je uperil pogled proti prvemu tekmecu – Kazahstanu. "Če Kazahstance pogledaš na hitro, je razlika med njihovim igranjem doma in na gostovanjih. Nekaj vpliva tudi umetna trava. Fizično so dobra ekipa, imajo svoj ritem, so agresivni. Reprezentanca, proti kateri nam ni treba biti ponižen, je pa treba biti spoštljiv in odločen," je poudaril 61-letni Mariborčan.

Zaradi najdaljšega gostovanja in začetka kvalifikacij je poseben poudarek na logistiki in pripravi. Tudi treniralo se bo zato na umetni travi, predstavniki NZS-ja pa so si ogledali umetno zelenico v Astani, kjer lahko zaprejo streho nad stadionom.


Seznam Slovenije za tekmi s Kazahstanom (23. 3.) in San Marinom (26. 3.):

Kek vpoklical dva novinca in tudi načetega Kurtića

Vratarji (3): Jan Oblak (Atletico Madrid), Vid Belec (Apoel), Matevž Vidovšek (Olimpija);

Branilci (8): Petar Stojanović (Empoli), Jaka Bijol (Udinese), Jure Balkovec (Alanyaspor), Miha Blažič (Angers), Jon Gorenc Stanković (Sturm), Žan Karničnik (Celje), David Brekalo (Viking), Vanja Drkušić (Soči);

Vezisti (8): Jasmin Kurtić (Paok), Benjamin Verbič (Panathinaikos), Miha Zajc (Fenerbahce), Domen Črnigoj (Salernitana), Sandi Lovrić (Udinese), Adam Gnezda Čerin (Panathinaikos), Tomi Horvat (Sturm), Timi Max Elšnik (Olimpija);

Napadalci (7): Andraž Šporar (Panathinaikos), Luka Zahović (Pogon Szczecin), Benjamin Šeško (Salzburg), Žan Celar (Lugano), Andres Vombergar (San Lorenzo), Žan Vipotnik (Maribor).

Brez Sikoška, a s Kurtićem

Starosta trenutne reprezentance Jasmin Kurtić zaradi poškodbe kolena ni za PAOK zaigral vse od 30. oktobra. V Solunu so lokalni mediji po štirimesečni odsotnosti poročali, da je zanj sezona že izgubljena. A 34-letnik iz Kanižarice, ki je za Slovenijo doslej odigral 82 tekem in je bil pod Kekom nezamenljiv na sredini igrišča, je znova med reprezentanti.

Jasmin Kurtić je s 34 leti in 82 tekmami z naskokom najstarejši in najbolj izkušeni reprezentant Slovenije. Foto: AP
Jasmin Kurtić je s 34 leti in 82 tekmami z naskokom najstarejši in najbolj izkušeni reprezentant Slovenije. Foto: AP

Ob iskanju rešitve na levem bočnem položaju v obrambi si je prvo enajsterico lani izboril Gregor Sikošek. Branilec Maribora se je poškodoval na tekmi s Celjem 26. februarja, čez nekaj dni pa so vijoličasti potrdili, da je sezone za reprezentanta konec.

Sorodna novica 19-letni Šeško že nasledil Iličića kot ključni mož reprezentance

Glavna aduta: vratar in prvi napadalec

Udarna postava Slovenije v letu 2022 je bila: Jan Oblak v vratih, pred njim obrambni kvartet Žan Karničnik, Miha Blažič, Jaka Bijol in Gregor Sikošek, na sredini četverec vezistov Petar Stojanović, Adam Gnezda-Čerin, Jasmin Kurtić in Benjamin Verbič ter v napadu dvojec Andraž Šporar in Benjamin Šeško.

Kapetan Jan Oblak je bil ravno v ponedeljek izbran za igralca tekme ob zmagi Atletica pri Gironi (1:0), zablestel je z dvema izrednima posredovanjema in desetič v prvenstvu ostal nepremagan. Na zadnjih sedmih tekmah je prejel le tri gole, klubsko pa je obremenjen le z La ligo.

Čez zimo se je na stranskem tiru v klubu znašel najmlajši reprezentant, ki pa je že najpomembnejši v napadu. Benjamin Šeško se je hitro vrnil in pograbil priložnosti s klopi ter je na zadnjih petih tekmah RB Salzburga dosegel pet golov in se vrnil v prvo postavo.

Pričakovanja v Mariboru so se izpolnila: Žan Vipotnik, s 14 goli prvi strelec Prve lige, je novi reprezentant. A le če bo zdrav, saj je zadnjo tekmo s Taborom izpustil zaradi težav s stegensko mišico. Foto: www.alesfevzer.com
Pričakovanja v Mariboru so se izpolnila: Žan Vipotnik, s 14 goli prvi strelec Prve lige, je novi reprezentant. A le če bo zdrav, saj je zadnjo tekmo s Taborom izpustil zaradi težav s stegensko mišico. Foto: www.alesfevzer.com

Zlata priložnost za vrnitev na veliki oder

V ugodni kvalifikacijski skupini H je nosilka slovenske skupine Danska, ki je razočarala na svetovnem prvenstvu. Iz drugega bobna je bila izžrebana Finska, ki je lačna prvega nastopa na evropskih prvenstvih. Iz zavetrja se bosta skušala v igro za prvi dve mesti vmešati še Kazahstan in zlasti Severna Irska. Skupino dopolnjuje najslabša evropska reprezentanca San Marino.

Slovenija na velikem prvenstvu ni zaigrala že od Južne Afrike leta 2010, ko je reprezentanco prvič vodil Kek. Ob dveh mestih, ki neposredno vodita na turnir stare celine s 24 reprezentancami, sta si Nogometna zveza Slovenije in selektor zadala jasen cilj – uvrstitev na Euro 2024.

Junija s Finsko in Dansko

Slovenci imajo ugoden začetek kvalifikacij, a jih za uvod čaka dolgo potovanje v Astano in gostovanje pri Kazahstanu. Tri dni pozneje sledi domača tekma v Ljubljani proti San Marinu. Po koncu klubske sezone, sredi junija, sledita tekmi proti prvopostavljenima ekipama skupine H: na Finskem in doma proti Danski. Po štirih od 10 tekem bo že veliko znano, kako blizu je Nemčija.

Nemčija bo namreč med 14. junijem in 14. julijem 2024 gostila 17. evropsko prvenstvo v nogometu.


Reprezentanca se bo v ponedeljek zbrala na Brdu pri Kranju, kjer bo imela le dva dni časa za trening, preden jo čaka najdaljša pot kvalifikacij – v Astano. Foto: www.alesfevzer.com
Reprezentanca se bo v ponedeljek zbrala na Brdu pri Kranju, kjer bo imela le dva dni časa za trening, preden jo čaka najdaljša pot kvalifikacij – v Astano. Foto: www.alesfevzer.com

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2024

RAZPORED TEKEM SLOVENIJE

Četrtek, 23. marca, ob 16.00:
KAZAHSTAN – SLOVENIJA

Nedelja, 26. marca, ob 18.00:
SLOVENIJA – SAN MARINO

Petek, 16. junija, ob 20.45:
FINSKA – SLOVENIJA

Ponedeljek, 19. junija, ob 20.45:
SLOVENIJA – DANSKA

Četrtek, 7. septembra, ob 20.45:
SLOVENIJA – SEVERNA IRSKA

Nedelja, 10. septembra, ob 20.45:
SAN MARINO – SLOVENIJA

Sobota, 14. oktobra, ob 18.00:
SLOVENIJA – FINSKA

Torek, 17. oktobra, ob 20.45:
SEVERNA IRSKA – SLOVENIJA

Petek, 17. novembra, ob 20.45:
DANSKA – SLOVENIJA

Ponedeljek, 20. novembra, ob 20.45:
SLOVENIJA – KAZAHSTAN