Miha Zajc je zadnji dve leti igral za Empoli, predtem se je uveljavil v dresu Olimpije, kjer je odigral ključno vlogo pri osvojitvi državnega naslova 2016. Foto: EPA
Miha Zajc je zadnji dve leti igral za Empoli, predtem se je uveljavil v dresu Olimpije, kjer je odigral ključno vlogo pri osvojitvi državnega naslova 2016. Foto: EPA
24-letni napadalni vezist je eden izmed predvidenih nosilcev Slovenije. V letu 2018 je zaigral na 8 reprezentančnih tekmah in prispeval 3 gole ter 2 podaji. Foto: Reuters
24-letni napadalni vezist je eden izmed predvidenih nosilcev Slovenije. V letu 2018 je zaigral na 8 reprezentančnih tekmah in prispeval 3 gole ter 2 podaji. Foto: Reuters

V noči na četrtek je odjeknila prestopna bomba, povezana s slovenskim nogometnim reprezentantom. Tako italijanska televizija Sky kot portal Gianluce Di Marzia, posvečen zlasti nogometnim prestopom ‒ sta opolnoči sporočila, da je skorajda vse dogovorjeno, da Miha Zajc postane novi nogometaš Fenerbahčeja.

Turški velikan iz Carigrada je zdaj prestop tudi uradno potrdil, Empoliju je plačal 6,5 milijona evrov odškodnine, hkrati pa bo v Toskano posojeni Salih Ucan uradno postal član italijanskega prvoligaša. Zajc je podpisal štiriinpolletno pogodbo.

"Skupaj z navijači do lovorik"
"Zelo sem vesel, da sem postal del tega kluba. O Fenerbahčeju, ki je največji turški klub, sem slišal lepe stvari. Ima izjemne navijače, ene izmed najboljših na svetu. Komaj čakam, da zaigram. Z našimi navijači bomo skupaj osvajali lovorike,"
je za klubsko televizijo povedal Zajc.

"Zelo smo zadovoljni, da smo podpisali pogodbo z Miho Zajcem. Spremljali smo ga približno eno leto. Nismo želeli zamuditi priložnosti za prestop. Je zelo kakovosten igralec in prav takšen tip igralca, kakršnega smo si želeli. Trener Ersun Yanal ima zelo pozitivno mnenje o njem, naš predsednik in podpredsednik pa sta se zelo potrudila za ta prestop," je dejal športni direktor Fenerbahčeja Damien Comolli.

Več italijanskih spletnih portalov je poročalo, da iz Zenita na posojo k Empoliju prihaja Miha Mevlja, a dogovor ni bil sklenjen pravočasno, zato od selitve ne bo nič. Slovenski reprezentančni osrednji branilec je letos za klub iz Sankt Peterburga zbral 14 nastopov. 28-letni Primorec, ki je za Slovenijo odigral 17 tekem in dosegel en gol, je predtem igral za Gorico, Lausanne, Bnei Sakhnin, Dinamo iz Bukarešte in Rostov.

Po trenerski menjavi pristal na rezervni klopi
Nobena skrivnost ni bila, da je 24-letnik iz Šempetra pri Gorici nezadovoljen s svojim statusom v Empoliju. Lani je bil Zajc ključni mož uspešnega preboja v prvo italijansko ligo, z dobrimi igrami je nadaljeval tudi v Serii A, ne pa tudi samo moštvo. Zaradi boja za obstanek je novembrski reprezentančni premor prinesel trenersko spremembo in s prihodom Giuseppeja Iachinija se je v spremenjenem sistemu Zajc znašel na klopi, kjer je bil sicer vedno uporabljen kot rezervist.

Veliko ime in milijonska plača
Prek menedžerja Jake Lucuja je Zajc med januarskim prestopnim rokom dal vedeti, da si želi zamenjati klub. Omenjala sta se angleška kluba Huddersfield in Newcastle, ki se borita za obstanek v Premier ligi, nazadnje je bila v kombinaciji najbrž za izposojo Genoa. Iztekanje prestopnega roka je prineslo preobrat in ponudbo Fenerbahčeja, ki jo je Empoli z veseljem sprejel, najbrž pa tudi tabor Mihe Zajca, saj bo plača v Turčiji presegla milijonsko letno vsoto. Empoli je medtem že našel menjavo ‒ iz Basla za 6 milijonov evrov prihaja Dimitri Oberlin.

Fenerbahče je z 28 državnimi naslovi rekorder Turčije, nazadnje je bil prvak leta 2014, lani so bili podprvaki. Foto: EPA
Fenerbahče je z 28 državnimi naslovi rekorder Turčije, nazadnje je bil prvak leta 2014, lani so bili podprvaki. Foto: EPA

Pred dvema letoma ga je Olimpija prodala za 1,7 milijona
V sezoni 2018/19 je slovenski napadalni vezist v dresu Empolija zaigral na 20 ligaških in eni pokalni tekmi ter prispeval 3 gole in 3 podaje. V Toskano je Zajc prišel pred dvema letoma, ko je Empoli Olimpiji odštel 1,7 milijona evrov odškodnine. Na 68 tekmah v Serii A in B je dosegel 12 golov in prispeval 20 podaj za zadetke. V preteklem letu se je Šempetrc tudi uveljavil v reprezentančnem dresu in je bil ob polomu v Ligi narodov najboljši posameznik Slovenije.

Tudi pri Fenerju v boj za obstanek
Tekmovalno se kljub veliko bolj zvenečemu imenu vseeno ne bo veliko spremenilo za Zajca. Empoli po 21 krogih Serie A zaseda zadnje, 17., varno mesto, ki še prinaša obstanek. Fenerbahče je medtem daleč od slave preteklih let, saj je po 19 krogih komajda na 14. mestu 18-članske Süper lig, pri čemer ima le dve točki prednosti pred območjem izpada.