Josip Šimunić je naredil veliko neumnost v veliki evrofiji ob slavju na zelenici Maksimirja. Foto: EPA
Josip Šimunić je naredil veliko neumnost v veliki evrofiji ob slavju na zelenici Maksimirja. Foto: EPA

Šimunić na teh tekmah ne bo imel pravice vstopa na stadione, za nameček pa bo moral v blagajno Fife vplačati še 30.000 švicarskih frankov.

Šimunić je na tekmi dodatnih kvalifikacij proti Islandiji 19. novembra v Zagrebu, ko si je Hrvaška izborila nastop na SP-ju, po zadnjem sodnikovem žvižgu navijačem na Maksimirju prek mikrofona vzklikal "Za dom", oni pa so mu odgovarjali "Spremni". Gre za ustaški pozdrav, ki so ga hrvaški fašisti, zavezniki nacistične Nemčije, uporabljali med drugo svetovno vojno. Disciplinska komisija je ugotovila, da je takšen pozdrav diskriminatoren, zato je nogometašu izrekla visoko kazen, ki bo začela veljati na prvi tekmi svetovnega prvenstva 2014.

Proti Braziliji bo manjkal tudi Mandžukić
35-letnega Šimunića je s 25.000 kunami (3.200 evrov) že kaznovalo tudi hrvaško tožilstvo, ki je potrdilo, da se je nogometaš dobro zavedal, kaj pomeni pozdrav in kdo ga je uporabljal. Hud udarec za selektorja Nika Kovača je tudi kazen ene tekme prepovedi igranja za Maria Mandžukića, ki je bil izključen na tekmi proti Islandiji v Zagrebu.
"Šokiran sem in razočaran nad odločitvijo Fife. Zelo mi je žal za Josipa, ki je zelo dober človek, poznam ga zelo dolgo. Nikogar ni želel prizadeti. Mandžukić je dobil samo eno tekmo, to sem pričakoval," je povedal selektor Niko Kovač. Hrvaška nogometna zveza je kaznovana s 70.000 švicarskimi franki.

Hrvaška bo na SP-ju igrala v skupini A proti gostiteljici Braziliji - na uvodni tekmi prvenstva 12. junija v Sao Paulu -, Kamerunu in Mehiki.