Gianni Infantino želi regulirati nogometne prestope. Foto: Reuters
Gianni Infantino želi regulirati nogometne prestope. Foto: Reuters
Fifa želi stopiti tudi na prste požrešnim nogometnim agentom. Foto: Reuters

Med njimi je tudi omejitev cen, ki jih lahko klubi zahtevajo za igralce, in omejitev vse večjega vpliva zastopnikov na nogometnem trgu, poroča New York Times. Predlogi, razdelani v notranjem Fifinem poročilu, ki ga je pridobil New York Times, bi pomenili največje spremembe prestopnega sistema od njegove uvedbe.

Infantino je že ob izvolitvi na čelo Fife dejal, da se bo posvetil prestopnemu trgu. Zdaj je sestavil posebno delovno skupino, ki se med drugim ukvarja z vse večjimi stroški, povezanimi s pogodbami najboljših igralcev, z vedenjem zastopnikov pri tem in vse večjem številu zgodb o dvomljivih finančnih praksah na svetovnem prestopnem trgu, vrednem 6,5 milijarde dolarjev letno.

Omejiti provizije agentom
Predlagane spremembe med drugim zajemajo omejitev plačil za agente na pet odstotkov nogometaševe plače ali zneska prestopa (v letu 2017 so zastopnikom plačali skoraj 500 milijonov dolarjev, kar je 105-odstotno povišanje v primerjavi z letom 2013), še bolj pomembne pa bi bile lahko spremembe, povezane z omejitvijo vsot, ki bi jih klubi lahko porabili za igralce.

Algoritem za ceno igralca in luksuzni davek
Med predlogi je tudi uporaba algoritma, s katerim bi določili ceno igralca, in sistema, ki bi kaznoval klub s tako imenovanim luksuznim davkom, če bi klub presegel znesek. Davčni znesek bi se razdelil med prejšnje igralčeve klube.

Uvedba omejitev plač oz. salary capa
Fifa prav tako razmišlja o možnosti omejitve plač oziroma "salary capa", temelječega na določenem odstotku prihodkov kluba, kar naj bi bil mehanizem za preprečevanje finančnih nevšečnosti klubov. Želijo si tudi fiksne odkupne klavzule za poklicne nogometaše, podobno kot jih imajo v pogodbah v Španiji in na Portugalskem.

Finančna hiša bi skrbela za transparentnost
Ustanovili bi tudi klirinško finančno hišo. To bi upravljala posebna organizacija, ki bi najela komercialno banko za poslovanje s plačili. Kot pravijo, bi tako prišli do večje preglednosti na trgu, ki se je finančno podvojil od leta 2011.

Časovni rok še ni določen
Koliko podpore ima Fifa pri teh zamislih, še ni jasno. A tudi če bi Fifa vse to sprejela, bi trajalo še kar nekaj časa do uveljavitve. V poročilu predvidevajo, da bi klirinško hišo lahko uvedli v dveh letih, za preostalo pa nimajo časovnega roka.

Omejili bi tudi posojanje nogometašev
Že v tem letu pa bi lahko sprejeli spremembe, ki bi zadevale dovoljeno število registriranih nogometašev za en klub in omejitve pri sistemu posojenih igralcev. Mnogi trdijo, da večji, bogatejši klubi na ta način le kopičijo nadarjene nogometaše. Pri Fifi se nagibajo k temu, da bi lahko en klub posodil ali si izposodil največ od šest do osem igralcev, iz enega v drugi klub pa bi bili lahko posojeni največ trije nogometaši. Kot primer nezaželene prakse so navedli angleškega prvoligaša Chelsea, ki je nazadnje posodil skoraj 40 nogometašev.

Kakšen bo odziv bogatih?
Predlagane spremembe bi lahko odprle novo bojišče med Infantinom ter najbogatejšimi nogometnimi klubi in ligami, ki so že nasprotovale Fifinemu 25 milijard vrednem načrtu za spremembo svetovnega klubskega pokala.