Anglija je na SP prišla z velikimi ambicijami, zdaj pa se krčevito bori za nastop v osmini finala. Foto: EPA
Anglija je na SP prišla z velikimi ambicijami, zdaj pa se krčevito bori za nastop v osmini finala. Foto: EPA
David Beckham
David Beckham je leta 1998 dosegel prvi reprezentačni gol in pomagal Angliji pri uvrstitvi v osmino finala. Foto: EPA

Pri napredovanju, kadar o njem odloča zadnja tekma v skupini, so Angleži uspešni od leta 1962. Nazadnje se jim ni uspelo uvrstiti v drugi del tekmovanja leta 1958.

Čile 1962, Anglija - Bolgarija 0:0
Anglija je na prvi tekmi izgubila proti Madžarski (2:1), nato pa premagala Argentino (3:1). Pred tekmo z Bolgarijo so Angleži vedeli, da jih naprej pelje neodločen izid. Do cilja so prišli na dolgočasni tekmi, ki se je končala brez zadetkov. V naslednjem krogu so izpadli proti Braziliji.

Mehika 1970, Anglija - Češkoslovaška 1:0
Po zmagi nad Romuni (1:0) so branilci naslova Angleži klonili pred Brazilijo (1:0). Ob porazu proti Češkoslovaški bi Anglija izpadla, a so si z zmago zagotivili četrtfinale proti Zahodnim Nemcem.

Mehika 1986, Anglija - Poljska 3:0
Anglija je bila po porazu proti Portugalski in remiju z Marokom (0:0) zadnja v skupini. Proti Poljski je štela le zmaga, že v prvem polčasu pa jo je s hat-trickom zagotovil Gary Lineker. Anglijo je v četrtfinalu izločila Argentina z "božjo roko" Diega Maradone.

Italija 1990, Anglija - Egipt 1:0
Anglija je na prvih dveh tekmah remizirala z Nizozemsko in Irsko. Vse ekipe so imele pred zadnjim krogom po dve točki. Zmago nad Egiptom so si Angleži zagotovili sredi drugega polčasa. V polfinalu so jih po enajstmetrovki izločili Nemci.

Francija 1998, Anglija - Kolumbija 2:0
Angleži so z 2:0 premagali Tunizijo, nato pa z 1:0 izgubili proti Romuniji. Za napredovanje bi jim proti Kolumbiji zadoščal neodločen izid, a sta vse dvome odpravila zadetka Darrena Andertona in prvi reprezentančni gol Davida Beckhama.

Japonska/Južna Koreje 2002, Anglija - Nigerija 0:0
Remi s Švedsko in zmaga nad Argentino (1:0) sta pomenila, da se Anglija uvrsti naprej z neodločenim izidom z Nigerijo. Na dolgočasni tekmi je varovancem Svena Görana Erikssona to zlahka uspelo.