Sporni trenutek je, trdijo Angleži, povsem spremenil potek tekme. Foto: EPA
Sporni trenutek je, trdijo Angleži, povsem spremenil potek tekme. Foto: EPA
Žoga po strelu Franka Lamparda je takole pristala za golovo črto. Foto: MMC RTV SLO

Tekla je 38. minuta srečanja. Pri vodstvu Nemčije z 2:1 je z razdalje sprožil Frank Lampard, žoga pa se je od prečke odbila vsaj pol metra za golovo črto. Sodniška piščalka se ni oglasila. "40.000 ljudi na stadionu je vedelo, da je bil gol, samo dva nista," je bil po tekmi besen Lampard in dodal: "Seveda je to vplivalo na nadaljnji potek srečanja, zato smo še bolj razočarani." Nemci so tekmo dobili s 4:1.

Lampard: Kje je tukaj pamet?
Lampard, ki je že prej zagovarjal tehnologijo v nogometu, je spet pozval odgovorne, naj uvedejo videoposnetke: "Pred svetovnim prvenstvom smo imeli sestanke, na katerem so nam predstavili milijon manjših novih pravil, ki komajda kaj vplivajo na igro. Videoposnetkov ob spornih odločitvah, ki bi lahko spremenili potek srečanja, pa ne uvedejo. Kje je tukaj pamet?"

Raje uvedba novih sodnikov kot tehnologije
Fifa je na uradni spletni strani že uro po tekmi objavila sporočilo za javnost, ki ne pušča nobenega dvoma. Tehnologije v nogometu ne bo. "Glede tehnoloških vidikov pri spornih odločitvah Fifa vztraja pri stališču, ki ga je sprejela marca," ponavlja Fifa. Takrat se je odbor Fife, ki se ukvarja z nogometnimi pravili, dokončno odločil, da videoposnetkov oziroma žoge s čipom ne bo. Takrat so tudi sprejeli odločitev, da bodo prek podružnic, kot je Uefa, postopno uvajali nove sodnike, ki bodo stali za golom. Ta praksa naj bi se začela v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2012 in Ligi prvakov.

Frustracije Capella in Gerrarda
Na togost Fife so besni vsi. Seveda najbolj Angleži. Selektor Fabio Capello, ki se je spontano razveselil v prepričanju, da bo zadetek priznan, je povedal: "Neverjetno je, da v času visoke tehnologije sodniki ne morejo poskrbeti za pravično odločitev." Jezen je bil tudi kapetan Steven Gerrard: "Ko vidiš, da pri izidu 2:1 žoga pada za črto gola, potem pa vidiš stranskega sodnika, ki je oddaljen 20 metrov ... Kaj naj rečem. Frustracija."

Ogorčen tudi Beckenbauer
Fifo je v studiu angleškega Skya kritiziral tudi legendarni Franz Beckenbauer: "Kakšna je v nogometu sploh vloga četrtega sodnika? Zakaj sedi za mizo? Namesto, da ne dela ničesar, bi lahko gledal tekmo na monitorju, se odzval na sporne odločitve in obveščal sodnika. Če bi bilo tako, bi bil Lampardov gol priznan."