Pierluigi Collina je s svojim slogom sojenja in osebnostjo postal prvi superzvezdniški nogometni sodnik. Foto: EPA
Pierluigi Collina je s svojim slogom sojenja in osebnostjo postal prvi superzvezdniški nogometni sodnik. Foto: EPA

"Odločil sem se, da zapustim svoje delovno mesto, ker sem od Uefe prejel dobro ponudbo za pomembno vlogo." Tako je 50-letni Collina sporočil, da ne bo več vodja italijanske sodniške organizacije. Seli se na podobno mesto, a pod okriljem Evropske nogometne zveze.

Collina za sodniki za golom
Sloviti plešec se je moral od aktivnega sojenja posloviti pred petimi leti, ko je dopolnil 45 let, kar je zgornja starostna meja za mednarodne sodnike. Po novem je postal prvi nadzornik sojenja v Uefinih tekmovanjih in bo imel odločilno besedo pri delegiranju sodnikov.

Collina se na novinarski konferenci ni mogel izogniti vprašanjem o vpeljavi tehnoloških pripomočkov za boljše sojenje. "Mislim, da bi se z dodatnim sodnikom za golom izognili šokantnim primerom, ki smo jim bili priča na svetovnem prvenstvu," je prepričan Collina, ki daje prednost dodatnim sodnikom pred kamerami na golovi črti ali čipom v žogi.

Kapetani odločno za tehnologijo
Uefa je v premierni sezoni Evropske lige poskusno vpeljala sojenje z dvema dodatnima sodnikoma, ki sta po hokejskem zgledu sedela vsak za svojim golom. Čeprav odmevnih spornih odločitev ni bilo, je anketa, opravljena med kapetani moštev udeležencev Evropske lige, razkrila, da jih kar 70 odstotkov ni občutila izboljšanja sojenja, kar 90 odstkotkov pa si jih želi pregledovanje videoposnetkov in vgradnjo čipa v žogo.

Enakega mnenja je tudi novi prvi nadzornik sojenja v Italiji in naslednik Colline Marcello Nicchi.