Dži-Sung Park (številka 7) se je na svetovnem prvenstvu v Nemčiji skupaj s soigralci veselil izenačujočega zadetka proti Franciji. Južni Korejci se kljub remiju proti poznejšim finalistom niso uvrstili v izločilne boje. Foto: EPA
Dži-Sung Park (številka 7) se je na svetovnem prvenstvu v Nemčiji skupaj s soigralci veselil izenačujočega zadetka proti Franciji. Južni Korejci se kljub remiju proti poznejšim finalistom niso uvrstili v izločilne boje. Foto: EPA
Park Dži-Sung
Junij 2005: Prihod v Manchester United in poziranje na Old Traffordu z Alexom Fergusonom. Foto: EPA
Park Dži-Sung
Dži-Sung Park je 21. marca letos odločil derbi proti Liverpoolu. Pri strelu ga je ... Foto: EPA
Dži Sung Park
... Liverpoolov branilec Glen Johnson s kopačko zadel v glavo. Foto: EPA
Dži Sung Park
Dži-Sung Park je s svojo simpatičnostjo izjemno priljubljen med navijači Manchester Uniteda. Foto: EPA

Zgodba o uspehu 175 cm visokega univerzalnega igralca sredine igrišča se je začela na svetovnem prvenstvu leta 2002, ki ga je Južna Koreja gostila skupaj z Japonsko. Takrat 21-letni Park je bil nosilec igre domače reprezentance, ki se je pod vodstvom Guusa Hiddinka prebila celo v polfinale. V skupinskem delu je prispeval odločilni gol za zmago nad Portugalsko (1:0).

PSV prva evropska postaja
Po svetovnem prvenstvu je Park odigral še eno sezono v japonskem Kjotu, nato pa je leta 2003 sprejel Hiddinkovo povabilo in okrepil PSV iz Eindhovna. Korejec je bil v sezoni 2004-2005 ključen mož PSV-ja, ki je v Ligi prvakov prišel v polfinale. Parkove izjemne telesne oziroma tekaške sposobnosti, dobro tehnično znanje in pripadnost kolektivu je opazil tudi menedžer Manchester Uniteda Alex Ferguson, ki je poleti 2005 Azijca pripeljal na Old Trafford.

Slavje v Ligi prvakov opazoval s tribun
Parkovo kariero v Manchestru je prekinila poškodba kolena, zaradi katere je moral aprila 2007 na operacijo, po kateri je okreval skoraj leto dni. Spomladi 2008 se je vrnil na zelenice in bil izbran za igralca povratne polfinalne tekme Lige prvakov proti Barceloni. Kljub temu ga trener Ferguson presenetljivo ni vključil v moštvo za finale s Chelseajem, tako da je Park slavje soigralcev opazoval s tribun. Pozneje je Fergie priznal, da je bila to ena izmed najtežjih odločitev v njegovi karieri. Leto pozneje je Park kot prvi Azijec zaigral v finalu Lige prvakov, a je s soigralci ostal praznih rok. Barcelona je bila v rimskem finalu boljša z 2:0. "Park nikoli ne neha teči. Vedno igra v najvišji prestavi. Je izjemno zanesljiv. Čeprav ni najvišji, se ne ustraši nobenega izziva. Ko se odbija od nasprotnih igralcev, me spominja na fliper," je Korejca slikovito opisal nekdanji vezist Manchestra Mickey Thomas.

Popolnoma predan Manchestru
Septembra 2009 je Korejec podaljšal pogodbo z Manchestrom še za tri leta: "Nimam razloga, da bi se preselil kam drugam, saj igram v najboljšem klubu na svetu." Tudi trener Ferguson ni skoparil s komplimenti na njegov račun: "Vedno smo počaščeni, ko zagotovimo prihodnost našim zvezdnikom. Park se je dokazal kot fantastičen profesionalec in pomemben, vsestranski igralec v našem moštvu."

Oktobra 2008 je postal kapetan reprezentance, nato pa bil - čeprav ni napadalec - s 5 goli njen najboljši strelec v azijskih kvalifikacijah, ki jih je Južna Koreja končala brez poraza na prvem mestu.

Dži-Sung Park je s PSV-jem v sezoni 2004/05 osvojil nizozemsko prvenstvo in pokal. Foto: EPA
Dži Sung Park je najbolj priljubljena tarča južnokorejskih novinarjev. Foto: EPA
S srcem za Manchester United, s katerim je trikrat zapored (2007-09) slavil v angleškem prvenstvu. Foto: EPA
Park je vzornik številnim mladim Južnim Korejcem. Foto: EPA
Do kod bo Park popeljal Južno Korejo v Južni Afriki? Foto: EPA