Gelson Fernandes se je dobro znašel pred španskim golom in Švici priboril zmago z 1:0. Foto: Reuters
Gelson Fernandes se je dobro znašel pred španskim golom in Švici priboril zmago z 1:0. Foto: Reuters
Fernando Torres
Fernando Torres je igral zadnje pol ure, toda poti do mreže ni našel. Španija zdaj nima več popravnega izpita, treba bo premagati v ponedeljek Honduras in prihodnji petek Čile. Foto: Reuters

Zadetek je v 52. minuti dosegel Gelson Fernandes, potem ko Švica prej ni sprožila nobenega strela proti španskim vratom. Evropski prvaki so večji del tekme igrali le z enim napadalcem Davidom Villo, ki ni dobival uporabnih žog. Terenska premoč je bila nepomembna, švicarski selektor Ottmar Hitzfeld je svoje varovance odlično postavil na igrišču, v napadu pa so znali Švicarji izkoristiti eno izmed redkih priložnost.

V prvem polčasu zapretil le Pique
Začetek tekme je bil zelo miren. Na prvi strel v okvir vrat je bilo treba čakati do 17. minute, ko je brez posebne nevarnosti za vratarja Diega Benaglia poskusil David Silva. Prvi vrhunec je bil v 24. minuti. Gerard Pique je v kazenskem prostoru po podaji Andresa Inieste iz igre vrgel Stephana Grichtinga, prišel do lepega strela, vendar je Benaglio žogo z nogo ustavil. Tik pred polčasom je podobno akcijo izpeljal David Villa, manjkal pa je zaključni strel.

Podoživete še enkrat vso tekmo in si oglejte posnetek:

1. polčas
2. polčas


Švicarski gol kot strela z jasnega

Švica se je zelo disciplinirano branila in prepustila tekmecem pobudo na sredini igrišča. Iker Casillas je bil do 52. minute brez dela, takrat pa je stekel na žogo Erena Derdiyoka in trčil z njim. Žoga se je odkotalila naprej, po zmedi v kazenskem prostoru je pritekel igralec St. Etienna Gelson Fernandes, švignil mimo Piqueja, ki je ležal na tleh, in z nekaj sreče potisnil žogo v mrežo. Španci so bili najbližje izenačenju v 70. minuti, ko je Xabi Alonso z desnico udaril proti golu in zadel prečko.

Naveza Villa-Torres nemočna
Štiri minute pozneje so Švicarji spet zapretili. Derdiyok, ki je bil v moštvu namesto poškodovanega kapetana Alexa Freia, je imenitno preigral Piqueja in Puyola, njegov strel pa je ustavila vratnica. Evropski prvaki so jalovo napadali, selektor Vicente del Bosque je stavil tudi na napadalca Liverpoola Fernanda Torresa, ki še ni povsem okreval po poškodbi. Resda so Španci sprožili mnogo strelov proti švicarskim vratom (razmerje v strelih 24:8), toda vse to so bili obupni poskusi, ki niso naredili "luknje v švicarskem siru".

Za najboljšega igralca tekme je bil izbran strelec Gelson Fernandes, medtem ko ste uporabniki MMC-ja v nagradni igri NAJ IGRALEC menili, da je bil najboljši mož na igrišču švicarski vratar Diego Benaglio.


Del Bosque: "Ni bil naš dan!"
"Skoraj vso tekmo smo prevladovali, poskušali tudi na ortodoksen način, toda zadeti nismo mogli. Ni bil naš dan! Poraz pomeni, da bomo morali zmagati na preostalih tekmah v skupini," je povedal selektor Vicente del Bosque, medtem ko je bil Ottmar Hitzfeld seveda presrečen s predstavo svojih varovancev: "Imeniten občutek, če začneš prvenstvo z zmago proti enemu največjih favoritov za naslov. To so tri nepričakovane točke, zadovoljen pa sem tudi z odlično predstavo moštva!"


Skupina H:
ŠPANIJA - ŠVICA 0:1 (0:0)
62.453; Fernandes 52.

Španija: Casillas, Ramos, Pique, Puyol, Capdevila, Silva ( 62./Navas), Alonso, Xavi, Busquets ( 62./Torres), Iniesta ( 77./Pedro), Villa.

Švica: Benaglio , Grichting , Lichtsteiner, Senderos ( 36./Von Bergen), Ziegler , Barnetta ( 92./Eggimann), Inler, Huggel, Fernandes , Derdiyok ( 79./Yakin ), Nkufo.

Sodnik: Howard WEBB (ANG)

Nelspruit:
HONDURAS - ČILE 0:1 (0:1)
Beausejour 34.

Lestvica:                       
ČILE 1 1 0 0 1:0 3
ŠVICA 1 1 0 0 1:0 3
HONDURAS 1 0 0 1 0:1 0
ŠPANIJA 1 0 0 1 0:1 0