Slovenija očitno potrebuje novo herojstvo, da bo pritegnila ustrezno pozornost z Otoka, kjer se je rodil nogomet. Foto: EPA
Slovenija očitno potrebuje novo herojstvo, da bo pritegnila ustrezno pozornost z Otoka, kjer se je rodil nogomet. Foto: EPA
Alex Ferguson
Alex Ferguson z Manchester Unitedom res še ni imel veliko opravka s slovenskim nogometom in mogoče je ravno to vzrok za pozabljivost. Foto: EPA
Navijačice Slovenije
Trigi je bil poskus, rojen ob SP-ju 2002, ki živi bolj ali manj le kot spletna trgovina NZS-ja. Foto: MMC RTV SLO
Zlato risov iz Ljubljane 2010
Hokejski "risi" ostajajo edini uspeli vzdevek v slovenskem reprezentančnem športu. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Že dolgo legendarni trener Manchester Uniteda Alex Ferguson je te dni na obisku v ZDA. Med postankom v New Yorku je pred zbrano sedmo silo razmišljal o možnostih reprezentance ZDA na svetovnem prvenstvu v nogometu, kjer naj bi se Američani v skupini C pomerili tudi s Slovenijo.

Tri tekme, dva tekmeca?
"V skupini so z Anglijo in Alžirijo, tako da napredovanje ni nad njihovimi sposobnostmi," je Fergusonova ocena ameriških možnosti. Kaj manjka? Slovenija po mnenju 68-letnega Škota, ki že 24 let vodi "rdeče vrage", s katerimi je v tem času osvojil neverjetnih 34 lovorik, očitno ne bo igrala niti opazne vloge v bojih za napredovanje iz skupine C.

"Anglija bo pod Fabiom Capellom izredno motivirana, saj je Capello izreden trener. Zagotovo bo njegovo moštvo izredno težko premagati. Če bo Američanom uspelo preživeti to tekmo, bodo na naslednjih dveh tekmah imeli izredno velike možnosti za preboj. V bistvu verjamem, da bodo napredovali," se je v nadaljevanju razgovoril Ferguson, ki je pravilno ugotovil, da "jenkije" na svetovnem prvenstvu vseeno čakajo tri tekme, čeprav drugega tekmeca po vrsti vseeno ni omenil.

Kje se je izgubil "trigi"?
Ena od vidnih slabosti slovenske nogometne reprezentance je pomanjkanje ustreznega udarnega reprezentančnega vzdevka. Ob udeležbi na prvem svetovnem prvenstvu jih je zveza krstila za "trigije", a je ime po "aferi Šmarna gora" zamrlo. Od takrat pa vse do novega svetovnega prvenstva je zadeva bolj ali manj mirovala.

Vzdevek po "slovensko": "zmajčeki"
Ob predstavitvenem sklopu največje svetovne novičarske agencije Reuters je bil zanimiv pogled na zapis ob kategoriji vzdevek reprezentance. Tam je zapisano: Zmajčeki (Dragons). Prvo naj bi bil vzdevek v domačem jeziku, drugo prevod v angleščino. Da zadeva ni osamljena, je bilo vidno že pred časom, ko so isti vzdevek na uradni strani prvenstva (!) Sloveniji pripisali med intervjujem s kapetanom Robertom Korenom.

"Zmajčeke" deloma pojasni avtor, ki je Zoran Milosavljević. V Beogradu nastanjeni novinar se je pri poimenovanju zatekel k staremu vzdevku Olimpije, ko je ta kot najvidnejši slovenski klub tekmovala v jugoslovanski prvi ali drugi zvezdni ligi.

Od "trigijev" do "kekcev"
Nogometna zveza Slovenije je v sodelovanju s Sportalom spomladi organizirala izbiranje novega vzdevka. Z dobro četrtino glasov je zmagal predlog "kekci". Vseeno pa tega imena NZS ne uporablja, tako da lahko rečemo, da smo med 32 udeleženci 19. svetovnega prvenstva posebneži tudi v tem, da pravega vzdevka nimamo.