Nizozemski nogometaši so se z obiska pri premierju in kraljici v Haagu na sprejem v Amsterdam odpeljali s helikopterjem. Foto: EPA
Nizozemski nogometaši so se z obiska pri premierju in kraljici v Haagu na sprejem v Amsterdam odpeljali s helikopterjem. Foto: EPA
Amsterdam
Kraljica Beatrix se je z nogometaši takole nastavila fotografskim objektivom. Foto: EPA


"Španija je svetovni prvak, toda mi imamo najboljše navijače na svetu," je 200.000 zbranim navijačem na trgu polaskal Arjen Robben. "Domov nismo prinesli pokala, toda vi ste nam dali občutek, da smo svetovni prvaki," je dodal kapetan Giovanni van Bronckhorst.

Odlikovanji za selektorja in kapetana
Še pred zabavo v prestolnici sta nogometaše v Haagu sprejela premier Jan Peter Balkenende in kraljica Beatrix ter jim čestitala za drugo mesto na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki, kjer so v nedeljskem finalu izgubili z 0:1. Selektorju Bertu van Marwijku in van Bronckhorstu je Balkenende podelil tudi posebno državno odlikovanje.

Čeprav so imeli nekaj priložnosti (še največjo je v 62. minuti zapravil Robben) in so bili po porazu zelo razočarani, so po dveh prespanih nočeh tako pri nogometaših kot pri navijačih v Amsterdamu prevladali realnejši občutki in veselje z doseženim na jugu Afrike. Navijači so hiše ob kanalih okrasili z množico zastav in nogometnih žog.

"Webb, pojdi na Robben Island"
Na Nizozemskem sicer še vedno niso pozabili sodnika Howarda Webba, eden od navijačev se je na transparentu z njim poigral z zanimivo besedno igro: "Webb, pojdi na Robben Island (Robben Island je otok pred Cape Townom, kjer je bilo v obdobju apartheida zaprtih veliko političnih zapornikov, med drugim tudi Nelson Mandela, op. a.)"

Parada po mestnih kanalih je bila sprva predvidena le v primeru zmage v finalu, a so si amsterdamski mestni veljaki naposled premislili. "Kljub drugemu mestu je nizozemska reprezentanca prvak v očeh državljanov," so zapisali v izjavi za javnost.