Arjen Robben ni bil zadovoljen s sojenjem Howarda Webba. Foto: Reuters
Arjen Robben ni bil zadovoljen s sojenjem Howarda Webba. Foto: Reuters
Nogometaši Nizozemske
Nizozemci so težko sprejeli (tretji) finalni poraz. Foto: Reuters

Med drugim je menil, da bi moral biti 10 minut pred koncem tekme izključen Carles Puyol.
Španski branilec je Nizozemca poskušal ustaviti z roko, vendar je sodnik Howard Webb pustil prednost, nato pa je strel Robbna ubranil Iker Casillas. "Sodnik bi moral dosoditi prosti strel in Puyolu pokazati drugi rumeni karton. Pustil je prednost, a kaj, ko sem težko tekel, vratar pa je bil že preblizu," je povedal Robben. Puyol je prvi rumeni karton prejel v prvem polčasu.

"Ko igraš v finalu svetovnega prvenstva, potrebuješ tudi sodnika na tej ravni. Moram biti previden, kaj bom rekel, a to na tej tekmi ni veljalo," je bil kritičen 26-letni Robben. Webb je Nizozemcem pokazal osem rumenih kartonov in v 108. minuti izključil Johna Heitingo.

Premalo potrpežljiv
Po sijajni podaji Wesleyja Sneijderja je imel Robben v 62. minuti tudi najlepšo priložnost za Nizozemce, ko je sam prodrl pred Casillasa, a mu je ta strel ubranil z nogo. "To je bila moja napaka. Nisem bil dovolj potrpežljiv. Moral bi zaobiti vratarja," je dodal nogometaš Bayerna.

Nizozemski selektor Bert van Marwijk se ni veliko oziral na grobo taktiko, s katero se je njegova izbrana vrsta zoperstavila Španiji. "Delali smo prekrške, toda to so počeli tudi Španci. To ni naš slog, toda to so posebne tekme, kjer seveda želiš zmagati tudi z ne tako lepim nogometom," je dejal van Marwijk. Tekma je postregla s 47 prekrški, od katerih so jih 28 storili Nizozemci.

Nizozemski mediji kritično do igre
Na Nizozemskem so bila pričakovanja pred finalom, tretjim, v katerem so nastopali "oranje", velika. Nizozemci so se želeli znebiti nalepke "najboljše moštvo, ki ni nikoli postalo svetovni prvak". Razočaranje po finalnem porazu je ogromno. Nizozemski mediji pri kritikah ne izbirajo besed. "Leta 1974 smo bili najboljši. Leta 1978 smo bili še boljši. Leta 2010 preprosto nismo bili dovolj dobri," je zapisal najbolje prodajani časopis v državi De Telegraaf.

"Zaslužili smo si poraz," je pogosto slišati med Nizozemci dan po finalu, v katerem so varovanci selektorja van Marwijka igrali nekarakteristično grobo igro, s katero so želeli razbiti španski ritem. "In zdaj 'maček'," piše na prvi strani časopisa NRC, De Volkskrant pa dodaja, da "je čas za premislek".