Hiša Fatime Duarte. Foto: MMC RTV SLO
Hiša Fatime Duarte. Foto: MMC RTV SLO
Johannesburg
Fatima tu živi 12 let. Foto: MMC RTV SLO
Johannesburg
Hišna pomočnica Elizabeth ... Foto: MMC RTV SLO
Johannesburg
... in njena kolegica Monica. Foto: MMC RTV SLO
Johannesburg
Kopalnica "v naravi". Foto: MMC RTV SLO
Johannesburg
Zaslon, prek katerega se lahko spremlja, kaj se dogaja pred vhodom v hišo. Foto: MMC RTV SLO
Johannesburg
Zid in žice z električno napeljavo. Foto: MMC RTV SLO

V njeno hišo v severnem predmestju Dunkeld smo se odpravili na priporočilo Mika, enega izmed naših voznikov, ki je sicer zaposlen v podjetju za snemanje oglasov. Njeno razkošno bivališče je prvič videl prav ob snemanju enega izmed njih. Tako kot skoraj vse hiše v predmestjih štirimilijonskega Johannesburga se tudi ta skriva za visokim zidom, na vrhu katerega so žice z električno napeljavo, ki odganjajo morebitne vsiljivce.
Po rodu Portugalka
Ko se odprejo železna vrata, zapeljemo na tlakovano dvorišče, kjer nas pozdravita dva prijazna psa in njihova lastnica. 45 let stara moderna betonska "utrdba" je nizka, kot izvemo pozneje, pa sta načrt zanjo izdelala dva znana arhitekta. Zanimivo - eden je slep, drugi pa nem.
Fatima tu živi zadnjih 12 let. Njeni starši so se v Južno Afriko s trebuhom za kruhom odpravili v 30. letih prejšnjega stoletja s portugalskega otoka Madeira. V domovino očeta in mame poskuša odpotovati vsako leto, sorodnike ima v Cascaisu blizu Lizbone.
Vrt ureja Patrick
Preden nam razkaže hišo, nas najprej odpelje na čudovit vrt, na katerem raste tudi nekaj posebnih dreves. Razloži nam, da vse rastline vzgaja na naraven način in ne uporablja nobenih pesticidov. Poleg vrta je tudi manjši bazen, ki ga nadzoruje ena izmed kamer. Ko stopimo v hišo, nam Fatima izda, da ima prav vsaka od sob pogled na vrt.
V kuhinji srečamo eno izmed hišnih pomočnic. Elizabeth, ki na hrbtu nosi majhnega otročiča, z možem Patrickom in svojimi tremi otroki tudi živi tu. V pralnici pravkar nalaga perilo. Patrick je vrtnar. Pred fotografskim aparatom pozira s širokim nasmehom in dvignjenim palcem v pozdrav.
Hči v Italiji, sin v Cape Townu
Fatima nam po bivalnih prostorih, v katerih je tudi miza za biljard, pokaže še spalnico, delovni kotiček in kopalnico svoje hčere, srednješolke Gabrielle. Ni je doma, saj je ravno na počitnicah pri svojem fantu iz bližine Firenc. Po ločitvi Fatima zdaj pravzaprav živi sama, saj se je sin Nathaniel, sicer navdušeni triatlonec, tudi preselil od doma - v Cape Town.
Stene ponekod krasijo velike (in najbrž drage) slike, ko se sprehodimo nazaj proti sprejemnici, pa spoznamo še drugo hišno pomočnico Monico. Iz Soweta pride sem dvakrat na teden in očisti vse steklene površine v hiši, ki jih je res veliko. Tudi med prhanjem ali kopeljo v kadi tako lahko skozi okno opazujete zelenje in se počutite, kot bi se umivali na prostem.
Vse za varnost
V enem izmed hodnikov na stropu ugledamo zaslon, na katerem je mogoče spremljati, kaj snema kamera nad vhodom v hišo. Varnostnik jo varuje vsak dan od 18.00 do 6.00. Fatima nam razloži, da ulice v tem delu mesta 24 ur na dan z dvema avtomobiloma varujejo tudi ulični varnostniki, ki jih vsako gospodinjstvo plačuje, tako kot plačuje vodo ali elektriko. Nekateri najpremožnejši v soseki imajo celo svoje zasebno varnostno podjetje, ki skrbi za njihovo varnost.
Kljub vsem tem za nas neverjetnim varnostnim ukrepom, ki se jih poslužujejo v Johannesburgu, Fatima poudarja, da je življenje tu na neki način zelo kakovostno. "Drugače je kot v Evropi. Nimamo toliko svobode kot vi, ne moremo ponoči ven, imamo pa zato veliko prostora," poudari.
V wellness centru združila veliki strasti
Manj spodbudnih besed najde za oceno življenja na splošno po padcu apartheida leta 1994: "Zelo, zelo malo se je spremenilo, čeprav so obljubljali veliko. Če vprašate Patricka, je bilo bolje prej. Šolanje je drago, javni zdravstveni sistem pa vse slabši. Zdaj je 30 odstotkov dovolj, da v šoli narediš izpit, kar po mojem mnenju ni v redu. Južna Afrika je sicer zelo sofisticirana država. Mladi živijo kar dobro, a težko dobijo službo. Kar se mi ne zdi pošteno, je to, da so temnopolti zdaj marsikdaj privilegirani, čeprav nimajo ustrezne izobrazbe."
Prednost Južne Afrike je ta, da lahko tu razmeroma hitro začneš svoj posel. Fatima se je tudi sama pred leti odločila za temeljito spremembo v svojem življenju. Potem ko je 20 let delala kot oblikovalka oblačil in se po rojstvu hčere priložnostno ukvarjala s slikanjem lončenih posod in keramike, ima zdaj svoj wellness center z imenom Marrakech. Ker je navdušena nad Marokom, je urejen v maroškem slogu. V njem se ukvarja tudi z alternativnimi terapijami. V novi "službi" je združila svoji dve veliki strasti - zdravo življenje in filozofijo.
Ljudje navdušeni nad SP-jem
Njeni nogometni ljubezni - reprezentanci Južne Afrike in Portugalske - sta že končali svetovno prvenstvo, a "mundial" gre dalje in se preveša v odločilni del. Fatimi je všeč, da ta del sveta gosti tako pomemben dogodek. Podobno razmišlja večina Južnoafričanov. "Ljudje so navdušeni, da je toliko tujcev v državi," pove za konec.
Iz Johannesburga,