Veselje Davida Ville z novim soigralcem Xavijem Hernandezom ob vodilnem zadetku. Foto: Reuters
Veselje Davida Ville z novim soigralcem Xavijem Hernandezom ob vodilnem zadetku. Foto: Reuters
Andres Iniesta
Andres Iniesta, ki zaradi lažje poškodbe ni igral na drugi tekmi proti Hondurasu, je dosegel drugi španski gol. Foto: Reuters
Andres Iniesta
Ob lepem strelu Andresa Inieste je bil Claudio Bravo brez moči. Foto: EPA
Rodrigo Millar
Rodrigo Millar je zatresel mrežo manj kot dve minuti po vstopu v igro. Foto: Reuters


Španci so slavili zasluženo. V prvem polčasu so dvakrat zatresli nasprotnikovo mrežo, poleg tega pa so od 37. minute imeli tudi igralca več na terenu. Nogometaši s Pirenejskega polotoka so imeli konkretnejše priložnosti. Po znižanju rezultata Čilencev pa so povsem umirili igro in tekmo mirno pripeljali do zadnjega sodnikovega piska.

Ste zamudili tekmo? Oglejte si jo v posnetku: 1. polčas, 2. polčas

Manjši nalet Čila Španci prekinili z golom
Kljub pričakovani manjši uvodni pobudi Špancev so si po desetih minutah igre veliko priložnost priigrali Čilenci. Po desni strani je lepo prodrl Jean Beausejour in podal pred vrata, kjer pa se ni najbolje znašel osamljeni Mark Gonzalez, ki je streljal prek vrat. Sledila sta še dva nevarna poskusa "Rojasov". Najprej je z razdalje streljal Marco Estrada, nato pa je zvito poskusil še Alexis Sanchez.

Za igralca tekme ste izbrali Davida Villo (Španija), ki je prejel 76 % glasov.


V 24. minuti, ko so Čilenci imeli nekaj več od igre, so Španci povedli. Claudio Bravo je nerazumljivo zapustil vrata in zbil žogo Fernandu Torresu. Okroglo usnje je prišlo do Davida Ville, ki je "s prve" mojstrsko z nekaj več kot štiridesetih metrov z leve strani zadel prazna vrata. Približno deset minut pozneje je Beausejour presenetil obrambo "furie". Hitro je nevarno stekel v protinapad, strel pa je uspelo v zadnjem trenutku ustaviti Gerardu Piqueju, ki je predtem imel priložnost po kotu, a je z glavo udaril prek vrat.
Razigrani Iniesta kaznoval napako obrambe
Čilska obrambna vrsta si je na sredini terena privoščila dve veliki napaki. Druga je bila usodna. Andres Iniesta je potegnil v napad in odigral dvojno menjavo s Torresom. Nato je žoga prišla do Ville, ki je podal do novega klubskega soigralca, Iniesta pa je lepo matiral Brava. Med akcijo je teatralno padel Torres. Ob njem je bil Estrada, ki si je prislužil drugi rumeni karton. Čilski reprezentant je le nekaj trenutkov predtem zaradi prekrška Mehičana Marca Rodrigueza dobil zadnje opozorilo pred izključitvijo.
Bilesa potegnil pravo menjavo
Manj kot dve minuti po prihodu iz garderobe so Čilenci znižali zaostanek. Z roba kazenskega prostora je streljal rezervist Rodrigo Millar, ki ga je na začetku drugega polčasa v igro namesto Gonzaleza poslal argentinski strokovnjak na klopi Čila Marcelo Bielsa. Žoga se je odbila od Piqueja in presenetila Ikerja Casillasa. V 55. minuti je Vicente del Bosque nerazpoloženega Torresa zamenjal s Cescom Fabregasom. Svoj debi na velikih tekmovanjih je dočakal Javi Martinez. Mladi Bask je v vezni liniji zamenjal Xabija Alonsa.
Španski zvezdniki so znali "stopiti na žogo". Povsem so umirili igro in nadzarovali potek srečanja. Do konca tako ni bilo več konkretnejših priložnosti. Nogometaši izpod Pirenejev so igrali na zmago, Čilencem pa ni uspelo resneje ogroziti Casillasa.

SKUPINA H
Pretoria:
ČILE - ŠPANIJA 1:2 (0:2)
Millar 47.; Villa 24., Iniesta 37.

Čile: Bravo, Isla, Medel , Ponce , Jara, Vidal, Valdivia ( 46./Paredes), Estrada /37., Beausejour, Sanchez ( 65./Orellana), M. Gonzalez ( 46./Millar ).

Španija: Casillas, Ramos, Pique, Puyol, Capdevilla, Busquets, Alonso ( 73./Martinez), Xavi, Iniesta , Torres ( 55./Fabregas), Villa .

Sodnik:
Marco RODRIGUEZ (MEH)

Bloemfontein:
ŠVICA - HONDURAS 0:0
Lestvica:                        
ŠPANIJA 3 2 0 1 4:2 6
ČILE 3 2 0 1 3:2 6
-------------------------
ŠVICA 3 1 1 1 1:1 4
HONDURAS 3 0 1 2 0:3 1

* - v osmini finala