Zlatan Ljubijankič je v 42. minuti hladnokrvno zaključil protinapad in vodstvo Slovenije podvojil. Foto: EPA
Zlatan Ljubijankič je v 42. minuti hladnokrvno zaključil protinapad in vodstvo Slovenije podvojil. Foto: EPA
Koman Coulibaly
Malijski glavni sodnik Koman Coulibaly je proti koncu tekme poskrbel za sporni trenutek, ki je po mnenju Boba Bradleyja Američanom odnesel zmago. Foto: Reuters
Slovenska reprezentanca
Tudi tokrat so slovenski nogometaši zaplesali na igrišču. Upajmo, da bodo zaplesali tudi na zadnji tekmi proti Angležem. Foto: EPA

Slovenci so s fantastičnim zadetkom Valterja Birse in rutiniranim zaključkom Zlatana Ljubijankiča po odlično izpeljanem protinapadu prvi polčas končali s prednostjo 2:0. V drugem pa so Američani izid bliskovito znižali, končni rezultat je v 82. minuti postavil sin ameriškega selektorja, Michael Bradley.

Kek: Na koncu bi lahko celo izgubili
Po tekmi so, jasno, mnenja deljena. Je šlo vendarle za izgubljeno priložnost ali je osvojena točka še kako pomembna v boju za mesto v osmini finala? "To je pač svetovno prvenstvo. Na koncu nam je zmanjkalo tiste rutine in mirnosti, da bi lahko tekmo pripeljali do tistega, kar smo že imeli. Na koncu smo izgubili malo nadzora, nekateri igralci niso več mogli teči in tudi takšna gola, kakršna smo dobili, se zgodita," je po srečanju dejal Matjaž Kek. Sklenil je: "Igrali smo proti enemu izmed favoritov, imeli smo vodstvo z 2:0, a na koncu bi lahko še celo izgubili. Vseeno vse čestitke fantom! Točka je pomembna, zdaj gremo dalje, saj nas čaka še ena tekma."

Birsa: Dali smo vse od sebe!
Zagotovo je za enega najlepših (če ne celo najlepšega?) golov na tem svetovnem prvenstvu poskrbel bočni napadalec Valter Birsa, ki je že v 13. minuti z dobrih 20 metrov razparal ameriško mrežo. Vseeno je bil po tekmi vidno potrt, povedal je: "Začeli smo dobro. Hitro smo zadeli prvi gol, nato prednost podvojili tik pred koncem polčasa, v drugem polčasu pa smo malo padli. Prišlo je do nezbranosti. Drugi polčas smo začeli preslabo, mogoče so bili malce bolje pripravljeni od nas. Škoda za vse skupaj, a borili smo se in dali smo vse od sebe."

Že so se pojavili izračuni, ki bi Slovence uvrstili v osmino finala. Najboljši je zagotovo neodločen izid v zadnjem krogu med Alžirijo in ZDA. Toda igralec tekme se zaveda, da reprezentanci ne bo nič podarjeno. "Boj za osmino finala bo hud. Danes smo dokazali, da lahko proti kakovostnim ekipam, kot je ZDA igramo dobro. V tekmo z Angleži gremo povsem sproščeni," je povedal 23-letni Primorec.

Bradley ni zadovoljen s sodniki
Selektor ameriške reprezentance Bob Bradley po tekmi ni mogel skriti začudenja nad sodniško odločitvijo, prek katere je glavni sodnik Koman Coulibaly izničil še tretji zadetek v mreži Samirja Handanoviča. "Še vedno ne vem, zakaj je sodnik razveljavil zadetek za 2:3. Končne ocene glede sojenja ne bi mogel podati že takoj po tekmi," je dejal 52-letnik. Sklenil je: "Občutki so po tej tekmi mešani, a smo z rezultatom zadovoljni, saj nas v igri za osmino finala ohranja do zadnjega kroga. Vseeno sem z igro svojih varovancev zadovojlen. Vedo, da se tekma igra do konca, in upam, da bom takšno borbo in željo videl še na preostalih tekmah svetovnega prvenstva."