Igra Srbije temelji tudi na Dejanu Stankoviću. Foto: EPA
Igra Srbije temelji tudi na Dejanu Stankoviću. Foto: EPA
Gana
Gana je bila pred štirimi leti edina afriška reprezentanca, ki ji je uspel preboj v osmino finala. Foto: EPA
Thomas Müller
Thomas Müller naj bi začel v prvi nemški enajsterici. Foto: EPA
Tim Cahill
Tim Cahill je za Avstralijo na 40 tekmah zabil 20 golov. Foto: EPA
Slovenija
Večina slovenske pozornosti bo v nedeljo seveda posvečeno tekmi Slovenija - Alžirija. Foto: MC NZS.si/Taka

V Nemčiji so pred štirimi leti tako izgubili vse tri tekme v predtekmovanju, med drugim jih je Argentina osmešila s 6:0. V Pretorii bodo ob 16.00 igrali proti Gani. "V naši ekipi vlada pozitivna napetost. Veliko truda in čustev smo vložili, da na SP-ju prvič zaigramo kot Srbija," je vzneseno pripovedoval srbski kapetan Dejan Stanković, ki je le eden izmed treh nogometašev, ki so igrali že v Nemčiji.

Vabljeni k sodelovanju v MMC-jevi aplikaciji Nostradamus. Nagrada za zmagovalca je originalen dres slovenske reprezentance s podpisi reprezentantov. Pomagajo vam tudi strokovni komentatorji na TV Slovenija. Sašo Udovič napoveduje:
Alžirija - Slovenija 0:2
Srbija - Gana 2:1

Nemčija - Avstralija 3:0

Vidić se vrača v srce obrambe
"Moj soigralec pri Interju Sulley Muntari mi je zaupal, da želijo priti do polfinala. Vemo, da jih lahko zaustavimo, hkrati pa se zavedamo, da so naše ambicije veliko bolj realistične," je še povedal Stanković. V srbsko obrambo se bo vrnil Nemanja Vidić, ki ni zaigral na zadnjih dveh pripravljanih tekmah. Selektor Radomir Antić naj bi imel pri sestavi moštva le še eno dilemo - koga postaviti na levo mesto v obrambi (izbiral naj bi med Ivanom Obradovićem in Alekdsandrom Kolarovom).

Appiah se boji srbske agresivnosti
To bo obračun med dvema srbskima strategoma, saj je tudi na klopi Gane strokovnjak iz omenjene balkanske države. Milovan Rajevac je že večkrat poudaril, da ga v pripravi na tekmo ne bodo zmotila patriotska čustva. Računati ne more na izjemnega Michaela Essiena, ki zaradi poškodbe ne igra, na voljo pa ima veliko mladih nogometašev. Napadalec Stephan Appiah zaskrbljeno opozarja: "Strah me je Srbije, ker so njihovi igralci izjemno agresivni in tehnično podkovani."

Gana na SP-jih še ni remizirala
Srbija pod tem imenom še nikoli ni dobila uradne tekme, kadar je zaostajala. Gana bo drugič zaigrala na svetovnem prvenstvu. Pred štirimi leti v Nemčiji nikoli ni igrala neodločeno (dve zmagi in dva poraza).

Klose naj bi igral od prve minute
V večerni tekmi se bosta ob 20.30 v Durbanu pomerili Nemčija in Avstralija. Joachim Löw je bil pred štirimi leti na domačem SP-ju še pomočnik Jürgenu Klinsmannu, zdaj ima priložnost in odgovornost prvo tekmo na SP-jih voditi še sam. V konici napada naj bi kljub nekoliko slabši formi dal prednost Miroslavu Kloseju, medtem ko naj bi Cacau svojo priložnost čakal na klopi.

Lahm najmlajši nemški kapetan na SP-jih
"Njihovi nogometaši imajo neverjetno veliko strast, odlično organizacijo in skoraj neprebojno obrambo. Čaka nas težka prva tekma, a moji igralci so optimistični, da osvojijo prve tri točke," razmišlja Löw. Mali jubilej čaka Philippa Lahma, ki bo s 26 leti postal najmlajši kapetan v zgodovini (Zahodne) Nemčije, ki bo svoje soigralce na SP-jih popeljal na zelenico.

Prejšnja SP-ja igrali v Nemčiji
Avstralci bodo zaigrali na svojem tretjem svetovnem prvenstvu, a šele prvem, ki ni organiziran v Nemčiji (po letih 1974 in 2006). "Mislim, da velja za vsako ekipo, ki prihaja na SP povsem enako. Vsakdo želi na prvi tekmi biti kompakten in zanesljiv, vsakdo si želi treh točk," napoveduje nogometaš Evertona Tim Cahill.

Prejšnja obračuna dobili Nemci
To bo šele tretji obračun med omenjenima reprezentancama. Na že prej omenjenem SP-ju 1974 so bili (takrat Zahodni) Nemci boljši s 3:0, pred petimi leti pa je bilo v Frankfurtu 4:3 prav tako za Nemce.

SP v nogometu, nedelja
Nedelja ob 13.30:
ALŽIRIJA - SLOVENIJA (Polokwane)
Ob 16.00:
SRBIJA - GANA (Pretoria)

Srbija: Stojković, Ivanović, Vidić, Luković, Kolarov, Krasić, Stanković, Milijaš, Jovanović, Žigić, Pantelić.

Gana: Kingson, Pantsil, Mensah, Vorsah, Sarpei, Annan, Asamoah, Ayew, Boateng, Gyan, Tagoe.

Sodnik: Hector BALDASSI (ARG)

Ob 20.30:
NEMČIJA - AVSTRALIJA (Durban)

Verjetni postavi:
Nemčija: Neuner, Friedrich, Lahm, Mertesacker, Badstuber, Khedira, Schweinsteiger, Ozil, Müller, Podolski, Klose.

Avstralija: Schwarzer, Neill, Moore, Chipperfield, Wilkshire, Bresciano, Culina, Grella, Emerton, Cahill, Kennedy.

Sodnik: Marco RODRIGUEZ (MEH)