Zenani Mandela je bila vnukinja Zindzi Mandele, hčerke Nelsona in Winnie Madikizele. Foto: Reuters
Zenani Mandela je bila vnukinja Zindzi Mandele, hčerke Nelsona in Winnie Madikizele. Foto: Reuters
Nelson Mandela
Nelson Mandela je bil s svojo podporo in osebnostjo najzaslužnejši za to, da je Fifa 19. SP zaupala Južni Afriki. Foto: EPA

Zenani Mandela, ki je umrla le dva dni po svojem 13. rojstnem dnevu, je bila ena izmed devetih pravnukov nekdanjega predsednika Južne Afrike. Nelson Mandela, legendarni borec proti apartheidu in prvi temnopolti predsednik "mavrične države", je eden izmed najbolj zaslužnih ljudi za to, da afriška celina prvič v zgodovini gosti enega največjih športnih dogodkov na svetu.

Ob šibkem zdravju še tragedija
91-letni dobitnik Nobelove nagrade za mir je za smrt pravnukinje zvedel v petek zjutraj. "Bilo bi neprimerno, da bi se ob osebni tragediji udeležil slovesnosti ob odprtju svetovnega prvenstva v nogometu," so sporočili iz Fundacije Nelsona Mandele. Fifa in prireditelji so upali, da se bo Mandela kljub šibkemu zdravju lahko udeležil slavja vsaj za kratek čas.

Nesreča po uvodnem koncertu
Prometna nesreča se je zgodila, ko so se vračali s koncerta na stadionu Orlando v Sowetu. V nesrečo je bilo vpleteno le eno vozilo in nihče drug ni bil poškodvan. Predstavnik policije je sporočil, da so voznika aretirali, nesrečo pa preiskujejo kot umor. Iz fundacije nekdanjega predsednika so še sporočili, da je družina prosila za zasebnost.

Prva poročila, da je bila v avtomobilu tudi nekdanja žena Mandele Winnie Madikizela, so se izkazala za neresnična.