Nizozemsko-belgijska delegacija na čelu z Johanom Cruyffom (drugi z leve) in Ruudom Gullitom (prvi z desne) se je na sedež Fife pripeljala s kolesi. Foto: EPA
Nizozemsko-belgijska delegacija na čelu z Johanom Cruyffom (drugi z leve) in Ruudom Gullitom (prvi z desne) se je na sedež Fife pripeljala s kolesi. Foto: EPA
David Beckham in Sepp Blatter
David Beckham izroča angleško dokumentacijo Seppu Blatterju. Foto: EPA

Avstralija, Belgija in Nizozemska (skupna kandidatura), Anglija, Rusija, Španija in Portugalska (skupna kandidatura) ter ZDA so tiste države, ki si želijo organizirati ali SP 2018 ali SP 2022, medtem ko se bodo Japonska, Južna Koreja in Katar potegovali samo za pripravo svetovnega prvenstva čez 12 let.

Gullit obljublja "zeleno prvenstvo"
Fifa bo o prirediteljih obeh prvenstev odločala 2. decembra. Svetovno prvenstvo leta 2018 naj bi pripadlo eni izmed evropskih držav. Predsednik kandidature Belgije in Nizozemske, nekdanji odlični nogometaš Ruud Gullit, je ob izročitvi načrtov predsedniku Fife Seppu Blatterju v primeru zmage teh dveh držav obljubil najbolj "zeleno prvenstvo".

Skupaj s še dvema nekdanjima zvezdnikoma Johanom Cruyffom in Paulom van Himstom se je na sedež Fife zato pripeljal s kolesom. Kar dva milijona "biciklov" naj bi imeli navijači na voljo zastonj, če se bodo najboljši nogometaši na svetu leta 2018 ali 2022 res zbrali v Beneluksu.

Rusi bi gradili 10 povsem novih stadionov
Anglijo je zastopal David Beckham, ki je poudaril angleško strast do nogometa in kulturno raznovrstnost svoje domovine. Dokumentacijo z ruskimi načrti je Blatterju izročil namestnik premierja Vladimirja Putina Igor Šuvalov, tisto s katarskimi pa šejk Mohamed bin Hamad bin Kalifa Al Tani, sin katarskega emirja.
Katar v primeru uspešne kandidature načrtuje gradnjo 12 stadionov s klimatskimi napravami, za gradnjo infrastrukture pa bi namenil 4 milijarde ameriških dolarjev. Avstralci so napovedali, da nameravajo "zapraviti" 2,48 milijarde zelencev. Rusi želijo zgraditi 10 povsem novih stadionov.