Globoko verni Kaka pod dresom nosi napis
Globoko verni Kaka pod dresom nosi napis "Pripadam Jezusu", ki nekatere, med njimi je tudi Blatter, moti. Foto: EPA
Egipčani
Egiptovski nogometaši po tekmah molijo "namaz". Foto: EPA

Člani Paragvajske zveze evangeličanskih duhovnikov (APEP) niso navdušeni nad predsednikom Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Seppom Blatterjem oziroma z njegovo prepovedjo nogometašem, da svojih zadetkov na SP-ju v JAR-u ne smejo praznovati z verskimi gestami, kot to slavno počne brazilski zvezdnik Kaka s svojo majico z napisom "Pripadam Jezusu".

APEP, ki ima okoli 2.000 članov, je v izjavi zapisal, da take verske geste "niso namenjene podpihovanju nasilja" "Ravno nasprotno. Molitev je namenjena podpiranju prijateljstva, bratstva, enotnosti, tolerance, miru, solidarnosti, pravice, ponižnosti, svobode, sodelovanja, sreče, enotnosti, medsebojnega spoštovanja ..." so še zapisali v izjavi.

Skupinska molitev nogometašev nevarna?
Fifa je pritisnila na igralce, ki na kakršen koli način, z gestami ali slogani na njihovih majicah ali dresih, izkazujejo svojo veroizpoved. Blatter je bil zelo kritičen do brazilskih nogometašev, ko so zmago na Pokalu konfederacij proti ZDA lani slavili s skupinsko molitvijo. Potezo je označil za "nevarno" in dodal, da "v nogometu ni prostora za vero".

Izkazovanje verskih čustev v nasprotju s Fifinim zakonom
Predsednik Fife ni bil edini, ki ga je praznovanje "selecaa" zmotilo. Generalni sekretar danske nogometne zveze Jim Stjerne Hansen je izpostavil, da je izkazovanje verskih čustev v nasprotju z enim izmed Fifinih zakonov, ki pravi, da "igralci ne smejo razkrivati oblačil pod dresom, na katerih so slogani ali oglasi". "Osnovna obvezna oprema ne sme imeti nobenih političnih, verskih ali osebnih izjav. Igralca, ki odstrani dres ali majico, da razkrije slogan ali oglas, bo kaznoval organizator tekmovanja. Moštvo igralca, katerega osnovna obvezna oprema ima politične, verske ali osebne slogane ali izjave, bo kaznoval organizator tekmovanja ali Fifa."

"Ne politiki, ne veri"
V nogometu, "religiji", ki združuje ljudi iz različnih kultur, z različnim socialnim ozadjem, različnimi svetovnimi nazori z vseh koncev sveta, ni prostora za religijo, meni Danec. "Tako kot zavračamo politične manifestacije, bi morali reči 'ne' tudi verskim. V klubih, na primer, je z ljudmi različnih veroizpovedi vpletenih preveč tveganj," je svoje stališče pojasnil Hansen.