Napadalec Benfice Oscar Cardozo je zapečatil usodo Japoncev. Foto: EPA
Napadalec Benfice Oscar Cardozo je zapečatil usodo Japoncev. Foto: EPA
Nelson Valdez
Nelson Valdez je imel v podaljšku lepo priložnost, a je bil vratar Eidžu Kavašima na mestu. Foto: EPA
Larisa Riquelme
Moške navijače v paragvajski prestolnici Asuncion (in po svetu) je znova navdušila (razgaljena) Larissa Riquelme. Foto: EPA

Paragvajci so do prednosti prišli v 3. seriji, ko je Juiči Komano strel z bele točke poslal v prečko, nato pa je na drugi strani Oscar Cardozo kot zadnji Paragvajec uspešno izvedel enajstmetrovko in slavje "guaranijev" se je začelo. Paragvaj je imel v sicer slabi tekmi terensko premoč (posest žoge 58:42 in 6:5 streli v okvir vrat).
Projektil Macuija ustavila prečka
Prvo priložnost so si v 20. minuti priigrali Paragvajci, potem ko se je Lucas Barrios na robu kazenskega prostora lepo otresel japonskega branilca, potegnil še nekaj metrov proti japonskim vratom, nato pa streljal z desno nogo, a mu je vratar Eidžo Kavašima ubranil strel. Japonski odgovor je sledil praktično takoj, saj je Daisuke Macui s 30 metrov stresel prečko.

Jalova terenska premoč Paragvaja
V 28. minuti se je po podaji s kota priložnost ponudila Roqueju Santa Cruzu, a je z okoli 10 metrov meril mimo leve vratnice. Japonci so drugič zapretili v 40. minuti, ko je po protinapadu Keisuke Honda z dobrih 20 metrov za las zgrešil paragvajska vrata.

V videonovicah desno si oglejte analize polčasov in streljanje enajstmetrovk. Na naslednjih povezavah pa podoživite še enkrat: 1. polčas, 2. polčas in podaljšek.

V MMC-jevem glasovanju ste za najboljšega igralca tekme izbrali Keisukeja Hondo (37 %).

Tudi v nadaljevanju uspavanka
Začetek drugega polčasa je pripadel "guaranijem", ki so pletli akcije pred japonskim kazenskim prostorom, vendar jim je manjkal zaključni strel. V 59. minuti je Cristian Riveros po podaji Claudia Morela sprožil z glavo, a je strel končal v naročju Kavašime. Nadaljevanje je postreglo s previdno igro na obeh straneh, tako da pravih priložnosti ni bilo. Tehtnico v eno ali drugo stran niso nagnile niti menjave.

Valdez izgubil dvoboj s Kavašimo
Paragvaj je v podaljšku pritiskal proti japonskim vratom, v 97. minuti je Nelson Valdez prišel do lepe priložnosti, a je Kavašima pravočasno stekel iz vrat. Malo kasneje je Edgar Barreto v gneči pred japonskim vratarjem streljal čez gol. Dodatne pol ure ni prineslo zmagovalca, tako da so bile na vrsti enajstmetrovke ...

"Bog je bil na naši strani. Zdaj želimo še več. Nikoli ni lepo, da se tekma odloči na takšen način, a mislim, da smo mi pokazali več že v rednem delu," je bil navdušen selektor Južnoameričanov Gerardo Martino. Njegov kolega na japonski klopi Takeši Okada, ki odhaja s selektorskega mesta, ni bil pretirano razočaran: "Nič ne obžalujem. Igralci so bili čudoviti, resnično čudoviti."

OSMINA FINALA, Pretoria


PARAGVAJ - Japonska *5:3 (0:0)
35.000 gledalcev
* - po streljanju enajstmetrovk

Enajstmetrovke

Paragvaj: Barreto , Barrios , Riveros , Valdez , Cardozo

Japonska: Endo , Hasebe , Komano , Honda

Paragvaj: Villar, Da Silva, Morel, Vera, Bonet, Ortigoza (75. Barreto), Alcaraz, Benitez (60. Valdez), Riveros , Santa Cruz (94. Cardozo), Barrios.

Japonska: Kavašima, Abe (81. Nakamura), Nakazava, Tulio, Komano, Nagatomo , Okubo (106. Tamada), Endo , Hasebe, Macui (65. Okazaki), Honda .

Sodnik: Frank De BLEECKERE (BEL)

Statistika

Paragvaj

Japonska

streli 1312
streli v okvir vrat65
prekrški2629
posest žoge5842
koti65
pretečeni kilometri134,5133,0