Italijanska javnost ne verjame, da lahko
Italijanska javnost ne verjame, da lahko "azzuri" ponovijo dosežek izpred štirih let. Foto: EPA
Paragvaj
Paragvajski nogometaši so na poti na SP v JAR-u premagali tako Brazilijo kot Argentino. Foto: EPA
Giovanni van Bronckhorst in Bert van Marwijk
Kapetan nizozemske izbrane vrste van Bronckhorst bo na tekmi proti Danski stotič oblekel dres oranžnih. Foto: EPA
Danci
Danci bodo na prvi tekmi verjetno igrali brez Nicklasa Bendtnerja. Foto: EPA

Selektor Marcello Lippi je obdržal jedro moštva, ki je pred štirimi leti osvojilo naslov, a se italijanski mediji in javnost kljub neporaženosti reprezentance v kvalifikacijah nenehno pritožujejo. Neodločen izid s Švico in poraz z Mehiko sta le še prilila olje na ogenj nezadovoljstva. Italijanski kapetan, 36-letni veteran Fabio Cannavaro, je vzel v bran Lippijevo preizkušanje z začetno postavo. "Prav je, da trener preizkuša več možnosti," je dejal branilec, ki verjame, da lahko "azzuri" uspešno tekmujejo s komer koli na prvenstvu.

Vabljeni k sodelovanju v MMC-jevi aplikaciji Nostradamus. Nagrada za zmagovalca je originalen dres slovenske reprezentance s podpisi reprezentantov.
Pomagajo vam tudi strokovni komentatorji na TV Slovenija. Bojan Prašnikar napoveduje:
Nizozemska - Danska 2:0
Japonska - Kamerun 0:1

Italija - Paragvaj 1:0

De Rossi vprašljiv
Lippi na prvih dveh tekmah zagotovo ne bo mogel računati na vezista Andrea Pirla, ki ima poškodovan gleženj, zaradi poškodbe je petkovo prepričljivo zmago Italije (6:0) nad moštvom Guateng All Stars izpustil Daniele De Rossi.

Uspešne kvalifikacije dvignile samozavest Paragvajcev
Štirikratni prvaki se bodo na uvodni tekmi srečali s Paragvajci, ki se jim v sedmih poskusih na SP-jih še ni uspelo prebiti do četrtfinala. Tokrat so Južnoameričani po uspešnih kvalifikacijah, ki so jih končali na drugem mestu in med drugim premagali Brazilijo ter Argentino, zelo samozavestni. Čeprav so v kvalifikacijah izgubili eno svojih najmočnejših orožij - napadalec Salvador Cabanas je bil v Mexico Cityju ustreljen v glavo - so ohranili dobro formo. Glavno orožje v napadu ostaja Roque Santa Cruz, čeprav se pri Manchester Cityju ni preveč naigral, nekaj težav selektorju Gerardu Martinu povzroča poškodba gležnja Oscarja Cordoza. Napadalec Benfice bo skoraj zagotovo izpustil tekmo.

Paragvaj po tekmi z Italijo, na kateri bi bil Martino zadovoljen že z remijem, čakata še tekmi z Novo Zelandijo in Slovaško. "Če se bo izkazalo, da je skupina težka ali lahka, je odvisno od nas," se selektor zaveda, da je usoda Paragvaja v rokah (nogah) njih samih.

Velika pričakovanja na Nizozemskem
Nizozemski selektor Bert van Marwijk pred uvodno tekmo z Danci poleg tekmecev opozarja na še eno nevarnost - preveliko samozavest. "Oranje" med kvalifikacijami in pripravljalnimi tekmami niso poznali poraza, javnost in mediji na Nizozemskem pričakujejo ne le, da bodo Nizozemci zmagali, temveč da bodo do končne zmage prišli s slogom. "Verjamemo, da smo lahko uspešni, in to nam mora tudi uspeti," je povedal van Marwijk in hkrati opozoril, da ne podcenjujejo nobenega tekmeca na SP-ju.

Nizozemci, ki proti Dancem niso izgubili že 43 let, bodo vsaj na prvi tekmi brez poškodovanega Arjena Robbna, ki naj bi ga zamenjal Dirk Kuyt. Njihovo najmočnejše orožje so "Veliki štirje", kot so jih poimenovali mediji na Nizozemskem, Robin Van Persie, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart in Robben.

Danci ne mečejo puške v koruzo
Danci verjamejo, da bi bila velika nizozemska pričakovanja lahko njihova prednost. "Igralci so realistični, a nizozemska javnost pričakuje, da se morajo le pojaviti, in bodo osvojili trofejo. Vsi pričakujejo, da nas bodo premagali brez težav, zato nimamo česa izgubiti, kar bi lahko privedlo do presenečenja," razmišlja Dennis Rommedahl.

Danski selektor Morten Olsen, ki je na čelu reprezentance že 10 let, verjame, da lahko njegovi nogometaši pripravijo presenečenje. "Vse je odvisno od tega, kako igraš na dan tekme," ne meče puške v koruzo. Za tekmo je vprašljiv napadalec Nicklas Bendtner, ki zaradi poškodbe dimelj ni igral od maja. 22-letnik je ta teden začel trenirati skupaj z moštvom, a naj bi ga na tekmi zamenjal Jon Dahl Tomasson.

SP v nogometu, ponedeljek

Skupina E

Ob 13.30:
NIZOZEMSKA - DANSKA (Johannesburg, SC)

Verjetni postavi:
Nizozemska: Stekelenburg, van der Wiel, Heitinga, Mathijansen, van Bronckhorst, Kuyt, van Bommel, Sneijder, de Jong, van der Vaart, van Persie

Danska: Sörensen, Agger, Kjär, Jacobsen, Mtiliga, Poulsen, Kahlenberg, Rommedal, Eriksen, Bendtner

Sodnik: Stephane LANNOY (FRA)

Ob 16.00:
JAPONSKA - KAMERUN (Bloemfontein)

Verjetni postavi:
Japonska: Narazaki, Učida, Nakazava, Tanaka, Nagatomo, Š. Nakamura, Endo, Hasebe, Macui, Honda, Okazaki

Kamerun: Kameni, Mbia, Bassong, Nkoulou, Assou-Ekotto, Makoun, Eyong, Song, Mandjeck, Eto'o, Choupo-Moting

Sodnik: Olegario BENQUERENCA (POR)

Skupina F
Ob 20.30:
ITALIJA - PARAGVAJ (Cape Town)

Verjetni postavi:
Italija: Buffon, Zambrotta, Cannavaro, Bonucci, Chiellini, Montolivio, De Rossi, Marchisio, Iaquinta, Gilardino, Di Natale

Paragvaj: Villar, Bonet, Veron, Da Silva, Morel, Vera, Santana, Riveros, Torres, Santa Cruz, Barrios

Sodnik: Benito ARCHUNDIA (MEH)