Sedmice ne zadeneš vsak dan: veselje portugalskih nogometašev po sedmem zadetku. Foto: Reuters
Sedmice ne zadeneš vsak dan: veselje portugalskih nogometašev po sedmem zadetku. Foto: Reuters
Simao Sabrosa
Simao je povišal na 2:0, igra Severne Koreje pa potem ni bila več ničemur podobna in gledali smo le še obleganje njihovih vrat. Foto: Reuters
Raul Meireles
Strel za vodstvo 1:0. Raul Meireles je utekel v prazen prostor, dobil uporabno žogo in jo z natančnim strelom poslal v mrežo. Foto: Reuters

Na svetovnem nogometnem prvenstvu je Portugalska v skupini G s 7:0 premagala Severno Korejo, ki se je v prvem polčasu še dobro držala, po drugem zadetku (v 53. minuti) pa je sledil razpad igre in tekmeci so nenehno oblegali njihova vrata.

Tiago je dosegel dva gola, med strelce pa se je v 87. minuti naposled vpisal še Cristiano Ronaldo (njegov prvi reprezentančni gol po 16 mesecih), ki se je izkazal tudi s podajami. Izbran je bil za igralca tekme, največ glasov je dobil tudi v MMC-jevem glasovanju.

Severna Koreja, ki si je na tekmi proti Braziliji (poraz z 2:1) pridobila veliko simpatij, je v prvem polčasu sprožila nekaj nevarnih strelov od daleč. Zlasti poskus Hong Jong Džoja v 18. minuti je bil nevaren, vratar Eduardo pa je žogo odbil. Kazalo je, da so Severni Koreji dodatno motivacijo vlili v domovini, kjer so lahko na TV-zaslonih v živo spremljali tekmo iz deževnega Cape Towna.

"Izredna predstava z veliko goli in pravim odnosom do igre. Potrebovali smo tako tekmo, čeprav se dobro zavedamo, da nismo naredili še nič velikega," je bil po visoki zmagi umirjen selektor Portugalske Carlos Queiroz. "Portugalci so bili preprosto predobri. V prvem polčasu smo pokazali dobro predstavo, samo smo pri temu pozabili na obrambo," je bil potrt prvi zvezdnik "čolime" Džong Tae Se.

V videonovicah si oglejte analizi prvega in drugega dela tekme. V povezavah pa celotni 1. polčas in 2. polčas obračuna Portugalska - Severna Koreja.

Portugalci so prvič zapretili v 7. minuti, ko je Ricardo Carvalho po strelu z glavo stresel vratnico. V 29. minuti se je le izšlo: Raul Meireles je izkoristil lepo globinsko podajo Tiaga in z natančnim strelom premagal Ri Mjong Guka.

Simao je v 53. minuti povišal vodstvo, potem ko so Portugalci izigrali nasprotnikovo obrambo. Na tretji gol ni bilo treba dolgo čakati. To je bila še ena učinkovita akcija, ki jo je končal Hugo Almeida.

Portugalska serija se je nadaljevala v 60. minuti, po podaji Cristiana Ronalda je s 15 metrov zadel Tiago. V 81. minuti je napako korejskega branilca rutinirano izkoristil Liedson. Cristiano Ronaldo, ki je v 71. minuti zadel vratnico, je nekaj minut pred koncem izkoristil novo napako obrambe. Tiago pa je postavil piko na i napadalni in domiselni portugalski predstavi.

Portugalska si je z visoko zmago tako rekoč že zagotovila nastop v osmini finala, čeprav jo v petek, ko bo zadnji dan predtekmovanja, čaka še derbi proti Braziliji.

Le še šestim reprezentancam je v zgodovini svetovnih prvenstev uspelo tekmecu zabiti sedem oziroma več zadetkov:

1982: Madžarska - Salvador 10:1
1954: Madžarska - J. Koreja 9:0
1974: Jugoslavija - Zaire 9:0
1938: Švedska - Kuba 8:0
1950: Urugvaj - Bolivija 8:0
2002: Nemčija - S. Arabija 8:0

SKUPINA G
Cape Town:
PORTUGALSKA - SEV. KOREJA 7:0 (1:0)
60.000; Meireles 29., Simao 53., Almeida 56., Tiago 60., 89. Liedson 81., Ronaldo 87.

Portugalska: Eduardo, Miguel, Alves, Carvalho, Coentrao, Mendes , Meireles ( 70./Veloso), Tiago , Ronaldo , Simao ( 74./Duda), Almeida (77./Liedson ).

Severna Koreja: Ri Mjong Guk, Ri Kvang Čon, Ča Jong Hjok ( 75./Nam Song Čol), Pak Čol Džin , Ri Džun Il, Dži Jun Nam, Mun In Guk ( 58./Kim Jong Džun), Ahn Joung Hak, Pak Nam Čol ( 58./Kim Kum Il), Hong Jong Džo , Džong Tae Se.

Johannesburg, Soccer City:
BRAZILIJA - SLONOK. OBALA 3:1 (1:0)
84.455; Luis Fabiano 25., 50., Elano 62.; Drogba 79.
RK: Kaka 88./Brazilija


Lestvica:
BRAZILIJA 2 2 0 0 5:2 6
PORTUGALSKA 2 1 1 0 7:0 4
SLONOKOŠČENA OB. 2 0 1 1 1:3 1
SEVERNA KOREJA 2 0 0 2 1:9 0



SKUPINA H

ČILE - ŠVICA 1:0 (0:0)

Ob 20.30, Johannesburg, Ellis Park:
ŠPANIJA - HONDURAS