Tako in drugačno podcenjevanje je lahko le voda na mlin Valterju Birsi, Mišu Brečku in drugim slovenskim reprezentantom. Foto: EPA
Tako in drugačno podcenjevanje je lahko le voda na mlin Valterju Birsi, Mišu Brečku in drugim slovenskim reprezentantom. Foto: EPA
Frank Lampard in Fabio Capello
Silver največ možnosti pripisuje Angliji. Foto: EPA

Silver, uvrščen med 100 najvplivnejših ljudi po izboru revije Time, je statistični model izdelal na podlagi obrambnih in napadalnih potencialov posameznih ekip ter dosežkov v kvalifikacijah.

Silver tako pripisuje Angležem 60 odstotkov možnosti, da bodo osvojili 1. mesto v skupini C, in 85 odstotkov možnosti, da bodo napredovali. Otočani naj bi po tej projekciji zbrali 6,17 točke. Številke za ZDA so: 22 odstotkov možnosti za prvo mesto, 59 za napredovanje, osvojili pa naj bi 4,27 točke.

Slovenske možnosti: 12 odstotkov za 1. mesto in 37 za napredovanje
Silver Slovencem pripisuje 12 odstotkov možnosti, da zmagajo v skupini, in 37 odstotkov, da se uvrstijo v osmino finala. Slovenija naj bi osvojila 3,35 točke. Številke utemeljuje s tem, da je Slovenija v kvalifikacijah igrala zelo dober nogomet, a v relativno lahki skupini. Silver nadaljuje, da imajo Slovenci mlado ekipo in da le nekaj reprezentantov igra v elitnih evropskih klubih.

Silver najmanj možnosti pripisuje Alžiriji: 6 odstotkov za zmago in 22 za napredovanje. Njegova projekcija kaže, da naj bi Alžirci osvojili 2,5 točke.

Na koncu bi lahko dodali, da so statistične projekcije in teorija eno, realnost pa pogosto drugo ...

Južni Korejci s kisikovimi maskami
Južnokorejska nogometna reprezentanca se bo na tekmo z Argentino, ki jo bo 17. junija odigrala v Johannesburgu na 1700 m nadmorske višine, pripravljala s pomočjo kisikovih mask, ki naj bi simulirale redkejši zrak. O kisikovih komorah razmišljajo tudi Japonci.