Veselje slovenske reprezentance po drugem zadetku Milivoja Novakoviča. Foto: Reuters
Veselje slovenske reprezentance po drugem zadetku Milivoja Novakoviča. Foto: Reuters
ljubijankič
Zlatan Ljubijankič je po tem padcu moral že v 12. minuti zapustiti igro. Foto: Reuters
Chris Wood, Samir Handanovič
Samir Handanovič se je zares izkazal ob poskusu Chrisa Wooda. Foto: Reuters
Fallon
Rory Fallon je dosegel edini zadetek za Novo Zelandijo. Foto: Reuters
Tim Matavž
Tim Matavž je doživel krst v članski reprezentanci. Foto: EPA
Robert Koren
Akcijo Chrisa Wooda sta takole spremljala Robert Koren in Boštjan Cesar. Foto: EPA
Nogometaši že v 1. polčasu opravili delo

Slovenija je uspešno prestala zadnji preizkus pred svetovnim prvenstvom. Izbranci Matjaža Keka so navdušili v prvem polčasu. Nekaj težav so imeli le v skoku, kar se je izkazalo za glavno orožje "kivijev".
Slovenijo je obakrat v vodstvo s prostega strela popeljal Milivoje Novakovič. Piko na i zmagi je postavil Andraž Kirm, ki je zadel še pred koncem prvega polčasa. V drugem delu so gostitelji nekoliko popustili, a še naprej držali niti igre v svojih rokah in brez težav prišli do zaslužene zmage.
Zaslužena zmaga z rezervami
"Zasluženo smo zmagali. Odigrali smo, kolikor je bilo potrebno. Ni bilo vse na najvišji ravni. Škoda za Ljubijankiča, potem smo malo padli. Nekaj težav smo imeli z visokimi žogami. Zadovoljen sem z rezultatom in z atmosfero. Rad bi se zahvalil navijačem. Nisem pričakoval več kot prijateljske tekme. Na koncu smo malenkost popustili, a tudi pričakoval sem, da ne bomo vseh 90 minut igrali na tako visoki ravni," je po tekmi misli strnil selektor Kek.
Kapetan Robert Koren je dodal: "Zavedali smo se, da nas čaka težka in neugodna Nova Zelandija. Čez celotno tekmo smo pokazali kompaktnost. Naredili smo nekaj napak v obrambi. Če potegnemo črto, smo lahko zadovoljni. Na žalost se je poškodoval Ljubijankič. Upam in prepričan sem, da bo zdravniška služba naredila vse, da bo Zlatan pripravljen za prvenstvo."
"Nova" dvakrat dokazal mojstrstvo
V 7. minuti je Slovenija povedla. Novakovič je s prostega strela mojstrsko matiral Pastona. Pet minut pozneje je zaradi poškodbe zelenico moral zapustiti Ljubijankič, namesto njega pa je Kek pričakovano v igro poslal Zlatka Dediča. Po prvih odmevih iz slovenskega tabora pa naj ne bi bilo z "Zlajom" nič resnega.

Novozelandci so izenačili v 20. minuti. Po dolgi podaji s svoje polovice je zračni dvoboj z Mišom Brečkom dobil mladi Chris Wood, ki je žogo z glavo spravil do Roryja Fallona. Ta pa je s polvolejem premagal Samirja Handanoviča.
Po pol ure igre je Novakovič znova popeljal gostitelje v vodstvo. Ljubljančan je priigral nov prosti strel. Skoraj iz povsem enakega položaja je tokrat streljal mimo živega zidu v vratarjev kot in še enkrat premagal Pastona. S tem zadetkom se je "Nova" izenačil na drugem mestu večne lestvice strelcev s Sašem Udovičem.

Zablestel tudi Handanovič
Devet minut pozneje se je izkazal Handanovič. Po predložku v kazenski prostor je povsem sam ostal Wood, ki je iz neposredne bližine streljal, a je "Sarmi" z zadnjimi močmi le uspelo žogo odbiti prek vrat.
Pred koncem polčasa je Valter Birsa z velike razdalje streljal z desne. Novozelandski vratar je nespretno posredoval in žogo odbil predse, kjer je bil najhitrejši Kirm, ki mu ni bilo težko žoge pospraviti v gostujoča vrata.
Drugi polčas bolj zaspan
Po nekaj več kot 10 minutah nadaljevanja so si Slovenci priigrali dve zreli priložnosti. Najprej je Dedič z roba kazenskega prostora zadel gostujočega branilca, žoga pa bi kmalu srečno končala v golu. Le nekaj trenutkov pozneje je poskusil Birsa, ki je močno streljal prek vrat.
Po odhodu Novakoviča iz igre, v 61. minuti ga je zamenjal Nejc Pečnik, Slovenija ni bila več tako nevarna. Najlepšo priložnost je imel prav Pečnik, ki je lepo sodeloval z Birso, nato pa streljal premalo natančno.

Kek je že do 84. minute izrabil vseh šest menjav. Nazadnje je v igro namesto Kirma prišel Tim Matavž, ki je tako prvič na uradni tekmi oblekel dres s slovenskim grbom.

Slovenija bo v Južno Afriko poletela v nedeljo ob 17.55 z letališča Jožeta Pučnika.

Prijateljska tekma, Maribor:
SLOVENIJA
- NOVA ZELANDIJA 3:1 (3:1)
10.965; Novakovič 7., 30., Kirm 44.; Fallon 20.

Slovenija: S. Handanovič; Brečko (76./Ilič), Cesar, Šuler, Jokič; Birsa (79./Komac), Koren, Radosavljevič (78./Krhin), Kirm (84./Matavž); Ljubijankič (12./Dedič), Novakovič (61./Pečnik).

Nova Zelandija: Paston, Lochhead, Reid, Nelsen, Elliott, Smeltz, Bertos, Fallon, Smith, Wood (46./Clapham), Christie.

Sodnik: Anastasios Kakos (Grčija)

Nogometaši že v 1. polčasu opravili delo