Nicolas Anelka v Južni Afriki ne bo več igral. Foto: EPA
Nicolas Anelka v Južni Afriki ne bo več igral. Foto: EPA
Raymond Domenech
O težavah v francoskem taboru so mediji poročali še pred porazom proti Mehiki, na tej tekmi pa je 'počilo' med Domenechom in Anelkajem, ki je zapustil francoski tabor. Foto: Reuters
Jean-Pierre Escalettes in Patrice Evra
Evra obžaluje, da je incident prišel v javnost. Foto: Reuters

Zvezdnik Chelseaja je tekmo drugega kroga skupine A svetovnega prvenstva v nogometu v Polokwaneju proti Mehičanom začel v prvi postavi, nato pa bil ob polčasu zamenjan. Takrat je tudi na grob način besedno napadel Domenecha. "Pojdi v rit, ti usrani kur... sin," je Anelka dejal selektorju, ki mu je odvrnil, da v ekipi ni več mesta zanj. O incidentu je prvi poročal sloviti francoski športni časnik L'Equipe.

Nesprejemljive besede
"Besede Nicolasa Anelkaja selektorju Raymondu Domenechu so povsem nesprejemljive za francosko nogometno zvezo (FFF), francoski nogomet in vrednote, ki jih predstavlja," je zapisala zveza. Predsednik FFF-a Jean-Pierre Escalettes je napadalca poslal domov, ker se ni želel opravičiti. Anelka je manjkal na sobotnem treningu reprezentance.

Anelka zanika besede, Evra krivi "izdajalca"
Anelka je priznal, a se je sprl s selektorjem, besede, ki so se pojavile v medijih in naj bi jih izrekel, pa zanika. "Res je. Imel sem živčno debato s trenerjem. Vse se je dogajalo v slačilnici, pred soigralci in drugimi člani reprezentance. To je za nas sveti prostor in te besede nikdar ne bi smele zapustiti slačilnice. Toda poudarjam - besede, ki so jih zapisali mediji, niso prišle iz mojih ust," je zatrdil in dodal, da ima Francija v torek lepo priložnost, da se z zmago nad JAR-om uvrsti v nadaljnje tekmovanje. "Želim ji vse najbolje," je zaželel francoski reprezentanci.

"Izvedli smo svojo preiskavo. Domenech je potrdil, kaj je rekel," je na novinarski konferenci razkril Escalattes. "To je še en uarec za francosko moštvo. Trpim in on trpi. Žalosten je, ker odhaja," je pristavil kapetan Patrice Evra, ki obžaluje, da je L'Equipe objavil izrečene besede, predvsem pa, da je nekdo iz moštva povedal časopisu, kaj je bilo izrečeno. "Težava ni Anelka, temveč izdajalec med nami, ki je novinarjem razkril, kaj se je dogajalo. Nekdo v naši skupini želi škoditi francoskemu moštvu".

Francoski mediji so 31-letnega Anelkaja, ki je na 71 tekmah v dresu galskih petelinov zadel 14-krat, ostro kritizirali zaradi slabih predstav na pripravljalnih tekmah in na prvi tekmi na SP-ju proti Urugvaju (0:0). Domenech mu je kljub temu dal prednost pred Thierryjem Henryjem. Selektor, tudi sam tarča kritik, je med polčasom na tekmi z Mehiko kritiziral Anelkaja zaradi njegovega odnosa na igrišču, zaradi menjave pa je napadalcu prekipelo in se je odzval podobno kot 'enfant terrible' Eric Cantona leta 1988, ko je takratnega selektorja Henrija Michela ozmerjal z "izmečkom".

Vzor za mnoge mlade
Vmešala se je tudi francoska športna ministrica Roselyne Bachelot in med drugim zapisala: "Igralci se morajo zavedati, da nosijo francoske barve in jih imajo mnogi mladi za vzornike. To jih obvezuje k disciplini in dostojanstvu."

Fontaine: Anelkaja je treba vreči ven
Nekdanji francoski napadalec Just Fontaine, ki je na SP-ju 1958 zabil rekordnih 13 golov, je bil neposreden: "Kar se dogaja Francozom, je kretensko, žalostno in zaničevanja vredno. Anelkaja morajo vreči ven."

Spomin na "Šmarno goro"
Slovenska reprezentanca je podobno izkušnjo doživela na SP-ju pred osmimi leti, ko je moral po aferi "Šmarna gora" med selektorjem Srečkom Katancem in prvim zvezdnikom Zlatkom Zahovičem zadnji odpotovati domov.