Nigerijcem kar z dveh strani grozi umik iz mednarodnega nogometa, medtem ko se je južnokorejski selektor za umik odločil kar sam. Foto: Reuters
Nigerijcem kar z dveh strani grozi umik iz mednarodnega nogometa, medtem ko se je južnokorejski selektor za umik odločil kar sam. Foto: Reuters
Radomir Antić
Srbija pod Radomirjem Antićem je navduševala v kvalifikacijah, medtem ko je v Južni Afriki zaostala za pričakovanji. Foto: Reuters
Laurent Blanc
Laurent Blanc bo skušal oprati francoski črni madež iz Eura 2008 in SP-ja 2010. Foto: EPA

Po slabih predstavah izbrane vrste na tem svetovnem prvenstvu, kjer je Nigerija zbrala le točko v treh tekmah, se je nigerijski predsednik Goodluck Jonathan odločil, da ekipi za dve leti prepove nastope na velikih tekmovanjih.

"Če nigerijska vlada svoje odločitve ne bo preklicala, bomo morali nigerijsko zvezo suspendirati. Odločili se bomo v prihodnjih 48 urah," je dejal glavni tajnik Fife Jerome Valcke. Po pravilih krovne nogometne zveze se nobena politika ne sme vmešavati v delo nacionalnih nogometnih zvez. Spodnji dom nigerijskega parlamenta je v četrtek sprejel resolucijo, v kateri je zaprosil predsednika Jonathana, da spremeni svojo odločitev.

Umik po dekretu in še kazen Fife?
Medtem je iz urada predsednika že prišlo sporočilo, da predsednik najštevilčnejše afriške države ne bo spremnil svoje odločitve. Očitno afriške "super orle" čaka kar dvojna izključitev iz mednarodnega nogometa, kar zagotovo ne bo pozitivno vplivala ne na nogomet ne na državo, v kateri je reprezentanca ena redkih stvari, ki resnično povezuje sever, jug, vzhod in zahod ene najbolj raznolikih afriških držav.

Martinez z zvitim gležnjem
Španski vezist Javi Martinez si je na četrtkovem treningu poškodoval gleženj, zaradi česar naj ne bi bil na voljo za obračun s Paragvajem. Vezist Athletic Bilbaa je na prvenstvu zaigral le na tekmi 3. kroga proti Čilu, za tekmo osmine finala pa je bil predviden za menjavo Xabija Alonsa, če ta ne bi mogel zaigrati.

Odstopil in 'začel polniti' baterije
Zadnji je selektorsko mesto kakšne izmed udeleženk 19. SP-ja zapustil južnokorejski strateg Huh Džung Mu. 55-letni trener je dejal, da si želi zdaj po SP-ju vzeti čas zase in si "napolniti baterije". Huh je pred poldrugim letom vodenje reprezentance Južne Koreje prevzel že tretjič v karieri, tokrat pa se je ekipa prvič na tujih tleh uvrstila med najboljših 16 reprezentanc.

Antić na čelu "belih orlov"
Srbska nogometna zveza je v četrtek nastop na svetovnem prvenstvu ocenila kot neuspešen, a kljub temu bo Radomir Antić nadaljeval delo kot srbski selektor. "Ocena doseženih izidov je ena stvar, dolgoročno načrtovanje pa je druga zadeva," so svojo odločitev obrazložili pri FSS-ju. Antić, ki vodi "bele orle" od leta 2008, bo tako nasprotnik Matjaža Keka v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2012, kjer bo Slovenija igrala v skupini s Srbijo in Italijo.

Blanc tudi uradno francoski selektor
Laurent Blanc
, ki se je kot nogometaš s Francijo veselil naslova svetovnih in evropskih prvakov, je tudi uradno postal selektor francoske izbrane vrste. Zdaj 44-letni Blanc, ki je leta 2009 do naslova prvaka popeljal Bordeaux, je v pogovoru s predsednikom zveze že predstavil vizije, da se Francija vrne v vrh svetovnega nogometa. Za svojega pomočnika si je Blanc izbral Jean-Louisa Gasseta, s katerim sta sodelovala že v Bordeauxu.