Fernando Torres ima spet nekaj zadovoljstva za veselje, saj se vrača v reprezentančni dres. Na SP-ju pred štirimi leti je zabil tri gole. Foto: EPA
Fernando Torres ima spet nekaj zadovoljstva za veselje, saj se vrača v reprezentančni dres. Na SP-ju pred štirimi leti je zabil tri gole. Foto: EPA
Španski navijač
Španski navijači so bili po uvodni tekmi šokirani. Foto: EPA
Humberto Suazo
Humberto Suazo (levo) je v reprezentančnem dresu v 42 tekmah dosegel 18 zadetkov. Foto: EPA
Ottmar Hitzfeld
Ottmar Hitzfeld s pregovorno nemško disciplino uspehe žanje tudi v Švici. Foto: EPA
Nogometaši Severne Koreje
Nogometaši Severne Koreje so na prvi tekmi navdušili nogometno javnost, ki je pred tem le redko slišala za nogomet iz najbolj izlirane države na svetu. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo in Miguel Veloso
Cristiano Ronaldo sodi med zvezdnike, ki se v 1. krogu niso naigrali, a Portugalec je na treningih še vedno prešerne volje. Foto: EPA
Maynor Figueroa
Honduras ima po mnenju strokovnjakov najmanj možnosti, da se iz skupine H prebije v osmino finala. Lahko preseneti? Foto: EPA

Evropski prvaki se bodo ob 20.30 v Johannesburgu pomerili s Hondurasom. "Poraz nam je odprl oči, da na svetovnih prvenstvih ni lahkih tekem, vsak nasprotnik ti bo skušal zagreniti življenje," razmišlja branilec Raul Albiol in dodaja: "Favoriti ne zmagujejo. Le poglejte Francijo, Anglijo ali Nemčijo. A na SP-jih smo pogosto videli, da velike reprezentance začenjajo sila povprečno, na koncu pa postanejo svetovni prvak."

Ali ste že oddali napoved za Nostradamus? Priključite se napovedovanju izidov. Pomagajo vam tudi strokovni komentatorji na TV SLO.

Sašo Udovič napoveduje:
- Portugalska - Severna Koreja 2:0
- Čile - Švica 1:2
- Španija - Honduras 3:0

Torres se vrača v španski napad
Španski strateg Vicente del Bosque je bil deležen veliko kritik, predvsem zaradi postavitve, ko je v napadu sameval David Villa. Novopečenemu napadalcu Barcelone se bo tokrat v napadu pridružil rekonvalescent Fernando Torres.

Želijo nanizati šest zaporednih zmag
"Naša ekipa je navajena nizati številne zmage. Zdaj je čas, da jih osvojimo šest zapored," je optimističen 59-letni del Bosque, ki je tako spomnil na neverjetni niz njegovih varovancev, ki so v zadnjih treh letih in pol izgubili le enkrat (lani v polfinalu Pokala konfederacij). "Igralcem sem glasno povedal, da so cilj zmage. Zdaj se nima smisla obračati nazaj, treba je gledati le še naprej," je še pristavil.

Brez ideje o zmagi nogomet nima smisla
Na nasprotni strani Honduras ne bo izobesil bele zastave. Selektor Reinaldo Rueda tako priznava: "Igrali bomo proti najboljši ekipi na svetu." Nato pa optimistično nadaljuje: "Če bomo igrali moštveno, jih lahko presenetimo. Če tekme ne začnemo z mislijo na zmago, potem je bolje, da tekme sploh ne odigramo. Lani je uspelo Američanom, zdaj še Švicarjem. Zakaj ne bi še nam?"

Obračun z velikim vložkom
Čile in Švica sta bila pred prvenstvom označena kot reprezentanci, ki se bosta borili za 2. mesto. Po evropski senzaciji iz 1. kroga bo tako zdaj obračun še veliko bolj pomemben predvsem za Južnoameričane. Zadnje je razveselila vrnitev prvega napadalca Humberta Suaza, ki je okreval po poškodbi kolena.

Hitzfeld naj ne bi menjal začetne postave
V švicarski vrsti bo poškodovanega Philippa Senderosa zamenjal Steve von Bergen. Po poškodbi sta okrevala tudi napadalec Alex Frei in vezist Valon Behrami, a namigi iz njihove reprezentnace pravijo, da naj bi selektor Ottmar Hitzfeld vztrajal pri enajsterici, ki je presenetila Španijo. To bo četrti obračun med tema reprezentancama, v 60. letih je vsaka slavila po enkrat, leta 2007 pa je bila na Dunaju boljša Švica z 2:1.

Queiroz obljublja boljši nogomet
Ponedeljkov spored bosta sicer odprli Portugalska in Severna Koreja. "V prvi tekmi smo vsi igrali bolj zadržano, zdaj je čas za bolj napadalen nogomet," obljublja selektor Portugalske Carlos Queiroz. "Zdaj je jasno, da nimamo več kaj čakati. Zdaj moramo pokazati vse karte in enostavno zmagati," je odločen nekdanji trener madridskega Reala.

Leta 1966 Korejci vodili že s 3:0
Reprezentaci sta se do zdaj pomerili le enkrat, daljnega leta 1966, ko so Severni Korejci igrali na edinem mundialu do letos. V četrtfinalu so že sredi prvega polčasa vodili s 3:0, nato so se Portugalci po zaslugi Eusebia (štirje goli) prebudili in se z zmago 5:3 prebili v poflinale.

SP v nogometu, ponedeljek
Skupina G, Cape Town, ob 13.30:
PORTUGALSKA - SEVERNA KOREJA

Verjetni postavi:

Portugalska: Eduardo, Ferreira, Alves, Carvalho, Coentrao, Mendes, Meireles, Tiago, Ronaldo, Sabrosa, Liedson.

Severna Koreja: Ri Mjong Guk, Ri Kvang Čon, Nam Song Čol, Pak Čol Džin, Ri Džun Il, Dži Jun Nam, Mun In Guk, Ahn Joung Hak, Pak Nam Čol, Hong Jong Džo, Džong Tae Se.

Sodnik: Pablo POZO (Čile)

Lestvica:                       
BRAZILIJA 1 1 0 0 2:1 3
SLON. OBALA 1 0 1 0 0:0 1
PORTUGALSKA 1 0 1 0 0:0 1
SEVERNA KOREJA 1 0 0 1 1:2 0

Skupina H, Port Elizabeth, ob 16.00:
ČILE - ŠVICA

Verjetni postavi:

Čile: Bravo, Isla, Medel, Ponce, Vidal, Carmona, Millar, Fernandez, Suazo, Beausejour, Sanchez.

Švica: Benaglio, Grichting, von Bergen, Lichtsteiner, Ziegler, Barnetta, Inler, Huggel, Fernandes, Derdiyok, Nkufo.

Sodnik: Khalil AL GHAMDI (S. ARABIJA)

Johannesburg, Ellis Park, ob 20.30:
ŠPANIJA - HONDURAS

Verjetni postavi:

Španija: Casillas, Ramos, Pique, Puyol, Capdevilla, Silva, Alonso, Xavi, Iniesta, Torres, Villa.

Honduras: Valladares, Mendoza, Chavez, Figuerora, Izaguirre, Alvarez, Palacios, Guevara, Espinoza, Pavon, Nunez.

Sodnik: Juiči NIŠIMURA (Japonska)

Lestvica:                       
ČILE 1 1 0 0 1:0 3
ŠVICA 1 1 0 0 1:0 3
HONDURAS 1 0 0 1 0:1 0
ŠPANIJA 1 0 0 1 0:1 0