Glavni nizozemski orožji Arjen Robben in Wesley Sneijder se bosta v zvezni vrsti spopadla z navezo Xavi-Iniesta-Xabi Alonso. Foto: EPA
Glavni nizozemski orožji Arjen Robben in Wesley Sneijder se bosta v zvezni vrsti spopadla z navezo Xavi-Iniesta-Xabi Alonso. Foto: EPA
Carles Puyol
Carles Puyol je odločil tekmo proti Nemčiji. Njegova glavna naloga v finalu bo zaustaviti edinega nizozemskega napadalca Robina van Persieja. Foto: EPA
Vicente del Bosque
Vicente del Bosque: "Igra proti Nemčiji nas ne bo uspavala. Hočemo še več." Foto: EPA

Strateg tulipanov se zaveda, da so Španci s svojo izjemno igro podaj v prednosti, a odločno zatrjuje: "Sploh me ne zanima, kdo je favorit finala, vseeno mi je, kaj pravijo po svetu. Mi gremo na zelenico, da odigramo svojo igro. Za nas je velik izziv, da se bomo spopadli s Španijo."

Stavnice v vlogo favorita postavljajo Španijo. Na njihov uspeh je količnik 1,5, za zmago Nizozemcev pa 2,5. Za Špance se je odločila tudi do zdaj nezmotljiva hobotnica Paul.

14 zaporednih zmag Nizozemcev
Nizozemska je v izjemni seriji. Po 100-odstotnem izkupičku v kvalifikacijah so tudi na svetovnem prvenstvu dobili vseh šest tekem (skupaj 14). Če bodo slavili še v finalu, bodo ponovili edinstven dosežek Brazilije iz leta 1970. A tudi španska statistika je dih jemajoča. Na zadnjih 53 tekmah je "furia" klonila le dvakrat.

Prvi medsebojni obračun po 27 letih
Kljub izjemnem pedigreju obeh reprezentanc, bo to njun prvi medsebojni dvoboj po letu 1983. Takrat je bila v Rotterdamu v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo z 2:1 boljša Nizozemska. Odločilni gol je dosegel Ruud Gullit.

V najmočnejših postavah
Oba selektorja bosta imela na razpolago najmočnejša orožja. V nizozemsko ekipo se po prestani kazni vračata Nigel de Jong in Gregory van der Wiel. Glavno vprašanje pri Španci je, ali bo tekmo poleg Davida Ville začel Fernando Torres ali pa kot proti Nemčiji Pedro.

Šahovski boj v zvezni vrsti
Odločilna bitka bo v zvezni vrsti, kjer bodo Nizozemci skušali Špancem preprečiti neskončne kratke podaje ter prek Arjena Robbna in Wesleyja Sneijderja bliskovito kreniti v protinapade.

Prva evropska zmaga zunaj Evrope
Dvoje je znano že pred finalom. Ena izmed reprezentanc se bo prvič okitila z naslovom svetovnega prvaka. Španci so do zdaj najdlje prišli do četrtfinala, Nizozemska pa je klonila v finalih leta 1974 in 1978. Prav tako se bo ena izmed evropskih reprezentanc prvič povzpela na nogometni olimp zunaj svoje celine.

Pred finalom še tekma za bronasto odličje
Tekma bo v nedeljo ob 20.30 v Johanesburgu. Dan prej se bosta ob isti uri za tretje mesto pomerili Urugvaj in Nemčija.