David Villa je bil zelo razpoložen, ves čas je bil nevaren za vrata Hondurasa. Foto: EPA
David Villa je bil zelo razpoložen, ves čas je bil nevaren za vrata Hondurasa. Foto: EPA
David Villa
Po drugem zadetku se je Špancem odvalil kamen od srca. Foto: Reuters

Junak srečanja na Ellis Parku je bil David Villa, ki je dosegel dva zadetka, imel je tudi priložnost za hat-trick, a je z enajstih metrov meril mimo vrat. "Furia" po presenetljivem porazu s Švico (0:1) v uvodnem krogu zdaj lažje diha. V zadnjem krogu se bo Švica pomerila s Hondurasom, zelo vroče pa bo na tekmi Španija - Čile, kjer Južnoameričanom zadostuje remi za prvo mesto.

Za najboljšega igralca tekme ste v MMC-jevem glasovanju izbrali Davida Villo (88 %). Več o nagradni igri si preberite tukaj.
Preizkusite se v napovedovanju izidov na Nostradamusu.

Villa kronal špansko premoč
Španci so začeli napadalno, močno so pritisnili proti vratom. V 7. minuti je David Villa s 25 metrov z desnico zatresel prečko. Nadaljevali so se siloviti napadi evropskih prvakov. Po podaji Xavija Hernandeza je bil najvišji Sergio Ramos, a žoge ni najbolje zadel, zato je zletela precej prek vrat. V 17. minuti je Villa na levi strani preigraval, mimo treh neodločnih branilcev Hondurasa je prišel do strela z desno nogo. Vratar Noel Valladares se je še dotaknil žoge, a natančnega diagonalnega strela mu ni uspelo obraniti. Villa in Fernando Torres sta do odmora sprožila nekaj nevarnih strelov, njuni poskusi pa so bili premalo natančni.

V videoposnetkih desno si oglejte vrhunce obeh polčasov. Celotno tekmo lahko podoživite na naslednjih povezavah: 1. polčas, 2. polčas

Igralec tekme ostal brez hat-tricka
V 51. minuti je Xavi zaposlil Villo, ki je streljal z desnico z roba kazenskega prostora, žoga je oplazila Osmana Chaveza in končala v mreži. Le minuto pozneje je bil blizu povišanju vodstva Ramos. V 62. minuti je Jesus Navas padel v kazenskem prostoru po prekršku Emilia Izaguirreja. Sodnik Juiči Nišimura je pokazal na belo točko, Villa je hotel doseči hat-trick, vendar je meril za las mimo vrat. Valladares se je že pognal v napačno smer. Na prvem mestu lestvice strelcev po dveh popolnih krogih tako ostaja Argentinec Gonzalo Higuain.
Honduras brez strela na vrata Casillasa
V drugi polovici nadaljevanja je ritem igre precej padel. Španci so si priigrali še dve izraziti priložnosti. Poskus rezervista Cesca Fabregasa v 67. minuti je z golove črte izbil Osman Chavez, strel Ville v 88. minuti pa je ustavil Sergio Mendoza.
O veliki premoči Špancev priča razmerje strelov na gol (22:9), Iker Casillas je bil popolnoma brez dela (streli v okvir vrat 7:0), v kotih je bilo 12:2, v posesti žoge pa 57:43.
"Dobro smo si podajali, zelo smo napadali, zasluženo smo zmagali. Zavedali smo se, da bo to zelo težka skupina. Čaka nas naporna tekma proti Čilu," je po tekmi dejal Villa, ki bo v naslednji sezoni igral v napadu Barcelone.

Skupina H, Johannesburg, Ellis Park:
ŠPANIJA - HONDURAS 2:0 (1:0)
54.386; Villa 17., 51.

Španija: Casillas, Ramos ( 77./Arbeloa), Pique, Puyol, Capdevilla, Navas, Alonso, Xavi ( 66./Fabregas), Busquets, Torres ( 70./Mata), Villa .

Honduras: Valladares, Mendoza, Chavez, Figueroa, Izaguirre , Turcios ( 63./Nunez), W. Palacios, Guevara, Espinoza ( 46./Welcome), Martinez, Suazo ( 84./Je. Palacios).

Sodnik: Juiči NIŠIMURA (Japonska)

ČILE - ŠVICA 1:0 (0:0)
34.872; Gonzalez 75.

Lestvica:
ČILE 2 2 0 0 2:0 6
ŠPANIJA 2 1 0 1 2:1 3
ŠVICA 2 1 0 1 1:1 3
HONDURAS 2 0 0 2 0:3 0