"Obramba" Luisa Suareza, ki je Urugvaj na koncu popeljala v polfinale. Foto: Reuters
Asamoah Gyan
Asamoah Gyan bi z enajstih metrov lahko odločil o zmagovalcu še pred loterijo enajstmetrovk, a je zadel le prečko. Foto: Reuters
Fernando Muslera
Fernando Muslera se je izkazal z dvema obrambama strelov z bele točke. Foto: Reuters
Sebastian Abreu
Sebasitan Abreu je mojstrsko izvedel odločilno enajstmetrovko in popeljal Urugvaj v polfinale. Foto: Reuters
Asamoah Gyan z bele točke zadel le prečko. Najučinkovitejši napadalec Gane je napako popravil v prvi seriji strelov z bele točke.
Muslera "prečital" Mensaha in Adiyiaha
V loteriji enajstmetrovk se je noga najprej zatresla kapetanu afriških ljubljencev Johnu Mensahu, ki je v tretji seriji sprožil le z enega koraka, Fernando Muslera pa je brez težav strel obranil. Vratar Urugvaja se je izkazal še pri četrtem pokusu Gane, ko je zaustavil udarec mladega Dominica Adiyiaha. Ped tem je Maximiliano Pereira žogo poslal prek vrat. Mojstrsko je odločilno enajstmetrovko izvedel Sebastian Abreu.

V videonovicah desno si oglejte analize polčasov in streljanje enajstmetrovk. Na naslednjih povezavah pa podoživite: 1. polčas, 2. polčas in podaljšek.
V MMC-jevem glasovanju ste za najboljšega igralca tekme izbrali Diega Forlana (56%).


Uvodne minute Urugvaju
Po uvodnem "taktičnem" boju na sredini igrišča je junak urugvajske zmage v osmini finala Suarez domiselno v kazenskem prostoru preigral Samuela Inkooma in ostal povsem sam, a napadalec Ajaxa je sprožil naravnost v Richarda Kingsona.
Ganski čuvaj mreže se je izkazal v 18. minuti. Po podaji s kota Diega Forlana je z glavo streljal Edinson Cavani, žogo, ki se je odbila še od ganskega branilca, pa je Kingson refleksno odbil. Prve pol ure so igre imeli več od "Los Charruasi", nato pa so bili veliko bolj nevarni varovanci Milovana Rajevca.
Gana po strelu Vorsaha prevzela pobudo
Po prvem kotu, Urugvajci so jih pred tem imeli na voljo kar šest, so prvič resneje zapretili tudi Ganci. Visoko je skočil Isaac Vorsah, ki je streljal prek vrat. Takoj za tem je mimo gola meril tudi najbolj nevaren nogometaš "črnih zvezd" Gyan, ki je po hitri akciji sprožil ob vratnici. Že v 38. minuti je moral zaradi poškodbe zelenico zapustiti kapetan Južnoameričanov Diego Lugano. Na mestu osrednjega branilca ga je zamenjal Andreas Scotti.
Muntari prehitel uro
Še pred koncem prvega dela je spektakularno padel Jorge Fucile, ki je za trenutek celo izgubil zavest. Sulley Muntari je poskrbel za izjemno gansko popotnico na odmor. S približno 30 metrov je z levico natančno meril v levi vratarjev kot in Muslera je bil brez moči.
Forlan poskrbel za izenačenje
Manj kot deset minut je v drugem polčasu Urugvaj potreboval za izenačenje. Prosti strel je s približno 20 metrov velemojstrsko izvedel Forlan. Nogometaš madridskega Atletica je udaril zares izjemno, a tudi Kingson bi lahko posredoval bolje.

Komaj so Urugvajci prenehali proslavljati, že je Gyan preizkusil zbranost Muslere. Priložnosti so si kar sledile. Nove tri velike so se ponudile Suarezu, ki je najprej nekoliko s strani zgrešil prazna vrata, nato je pobegnil ganski obrambi, vendar je bil Kingson na mestu, vratar Gane pa se je izkazal tudi ob strelu Suareza z glavo v 78. minuti. Redni del se je tako končal brez zmagovalca.
Gyan zgrešil enajstmetrovko za zmago
Dve minuti pred koncem podaljška so si nevarno priložnost priigrali Ganci. Z glavo je za las zgrešil Kevin-Prince Boateng. V 121. minuti tekme je Suarez najprej po strelu Stephena Appiaha rešil žogo s črte, pri drugem poskusu ganske izbrane vrste pa je napadalec Urugvaja okroglo usnje zaustavil kar z roko. Za posredovanje si je prislužil rdeči karton, Gana pa je imela na voljo imela enajstmetrovko. Gyan je imel "na nogi" polfinale, a je stresel prečko.

ČETRTFINALE

Johannesburg, Soccer City:
URUGVAJ - Gana * 5:3 (0:1, 1:1) (A)
84.012; Forlan 55.; Muntari 45.+2
* - po streljanju enajstmetrovk

Enajstmetrovke
Urugvaj: Forlan , Victorino , Scotti , M. Pereira , Abreu
Gana: Gyan , Appiah , Mensah , Adiyiah
Urugvaj: Muslera, Lugano ( 38./Scotti), Victorino, Fucile , M. Pereira, Perez , Arevalo , Cavani ( 76./Abreu), A. Fernandez ( 46./Lodeiro), Suarez (121.), Forlan .

Gana: Kingson, Pantsil , Mensah , Vorsah, Sarpei , Annan, Boateng, Inkoom ( 74./Appiah), Muntari ( 88./Adiyiah), Asamoah, Gyan.

Sodnik:
Olegario BENQUERENCA (POR)

Statistika

Urugvaj

Gana

streli 1426
streli v okvir vrat710
prekrški2323
posest žoge4852
koti128
pretečeni kilometri129,4137,5


Port Elizabeth:
NIZOZEMSKA
- Brazilija 2:1 (0:1) (C)
40.186; Felipe Melo 53./ag, Sneijder 68.; Robinho 10.
RK: Felipe Melo 73./Brazilija

Sobota ob 16.00:
NEMČIJA - ARGENTINA (Cape Town) (B)

Ob 20.30:
PARAGVAJ - ŠPANIJA (Johannesburg, Ellies Park) (D)