Prvi adut 'oranžnih' je Wesley Sneijder, prvo orožje 'rdeče jeze' pa David Villa. Oba sta na šestih tekmah dosegla po pet golov, s čimer sta tudi v odličnem izhodišču za naslov najboljšega strelca prvenstva. Foto: EPA
Prvi adut 'oranžnih' je Wesley Sneijder, prvo orožje 'rdeče jeze' pa David Villa. Oba sta na šestih tekmah dosegla po pet golov, s čimer sta tudi v odličnem izhodišču za naslov najboljšega strelca prvenstva. Foto: EPA
Vicente del Bosque in Bert van Marwijk
Vicente del Bosque in Bert van Marwijk sta trenerja, ki s svojo osebnostjo ne skušata zasenčiti zvezdnikov, ki jih vodita, a kljub temu sta dosegla, da so se podredili moštvu. Foto: EPA
Maarten Stekelenburg in Iker Casillas
Pri nepredvidljivi žogi bo veliko breme odgovornosti na čuvajih mreže, ki sta zaenkrat odlično opravila svoje delo. Foto: EPA

Svet bo po Urugvaju, Italiji, Nemčiji, Braziliji, Angliji, Argentini in Franciji dobil še osmo reprezentanco, ki bo osvojila naslov svetovnega prvaka v najpomembnejši postranski stvari na svetu. Hkrati pa se bo na 19. SP-ju prvič zgodilo, da bo kakšno evropsko moštvo slavilo zunaj stare celine.

In naslov prvaka gre ...
Španija
igra zgodovinski prvi finale in želi nadgraditi evropski naslov še s svetovnim, medtem ko je za Nizozemsko to že tretji finalni obračun, prva dva - 1974 in 1978 - je izgubila. Bo v tretje "oranžnim" le uspelo?


Po porazu samo navzgor

Španci so si za začetek mundiala privoščili spodrsljaj proti Švici (0:1), nato pa dvigovali formo vse do polfinala, kjer so z značilno tekočo igro kratkih podaj povsem onemogočili močno nemško vrsto. Težko je prezreti tudi trdno špansko obrambo, saj so varovanci Vicenteja Del Bosqueja na vseh treh tekmah na izpadanje slavili z 1:0.

Od zmage do zmage
Nizozemci imajo za seboj izredno serijo - 25 tekem brez poraza in šest zmag na SP-ju v Južni Afriki. Izbranci Berta van Marwijka so se nekoliko odpovedali pregovorni lepoti nizozemske igre, predvsem pa ustvarili izjemno moštvo, ki zna igrati na izid. V izločilnih bojih so vsa srečanja dobili z enim golom razlike, pri zadetkih pa jih spremlja tudi sreča.

Glavna nevarnost naveza Xavi-Iniesta
"Mislim, da David Villa ni najnevarnejši igralec Španije. Paziti se moramo predvsem Xavija in Inieste. Sta igralca, ki določata tempo igre in skrbita za to, da žoga pride do Ville. Onemogočiti moramo njuno igro, skrbno in tesno ju moramo pokrivati," je Arjen Robben izdal nizozemski recept za zaustavitev "furie roje".

Prvi cilj: odrezati Robbna
"Ne verjamem, da bodo čakali in se branili. Imajo nekaj res izjemno hitrih igralcev. Dobro poznam Robbna, a Nizozemska ni samo Robben, imajo močno in nevarno sredino ter trdno obrambo. Sneijder in Kuyt sta vsaj tako nevarno kot Robben, ki pa ga moramo odrezati prvega,"
je španski ključ za razorožitev "oranja" predstavil Iker Casillas.

Očitno obe moštvi dobro poznata prednosti drug drugega in naslov najboljšega bo dejansko pripadel tistemu, ki bo bolje dušil nasprotni talent.

Primerjava

Nizozemska

Španija

Fifina lestvica

4.

2.

zadetki

12

7

prejeti goli

5

2

streli

80

103

streli v okvir

32

35

podaje

2.434

3.387

prekrški

98

62

obrambe

17

12

Na SP-jih do 11. julija 2010

udeležba

9-krat

13-krat

zmage

22

27

remiji

10

12

porazi

10

16

naj uspeh

finalist (2x - 1974, 1978)

4. (1950)



FINALE, Johannesburg, Soccer City


Nedelja ob 20.30:

NIZOZEMSKA - ŠPANIJA

Verjetni postavi:

Nizozemska: Stekelenburg, van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, van Bronckhorst, van Bommel, de Jong, Robben, Sneijder, Kuyt, van Persie.

Španija: Casillas, Ramos, Pique, Puyol, Capdevila, Busquets, Alonso, Xavi, Iniesta, Pedro, Villa.

Sodnik: Howard WEBB (ANG)